Dům pod náměstím vypráví příběhy

Dům pod náměstím vypráví příběhy

Tisk

dumPodNamestim (2)Dostala se mi do rukou pozoruhodná kniha, která je zajímavá tím, že její hlavní postavou je dům. A tato neživá stavba, která je vlastně ve skutečnosti až příliš živá, vypráví svůj vlastní příběh, a to od svého samotného zrození. Autorkou knihy Dům pod náměstím je zkušená spisovatelka Markéta Hejkalová a publikaci letos vydalo nakladatelství Host.

Starý dům na hlavní ulici kousek pod náměstím v malém městě na Vysočině jako by měl svou vlastní paměť. Osudy jeho obyvatel se do jeho stěn zapisovaly od roku 1695 a dům má co vyprávět. A tak vypráví. Především o konci devatenáctého století, kdy v něm začala fungovat pletařská dílna, z níž později vznikla velká a dodnes fungující továrna. O odvážném mladém muži Josefu Vlkovském, který si zde roku 1925 otevřel obchod s potravinami. O prudkém vzestupu živnosti, otevření velkoobchodu, ale i o válečných omezeních, rodinné tragédii, znárodnění a konfiskaci majetku. Dům vypráví svůj vlastní příběh, prolínající se s tragickým osudem ředitele textilní továrny Knopa, a pokračuje přes nové začátky a změny v devadesátých letech až do současnosti. Čas plyne, dům s obchodem „U Vlků“ zůstává. Skrze studentku Anežku si pak současnost podá na usmířenou ruku s minulostí.

Markéta Hejkalová na pozadí vyprávění o historii jednoho domu postupně odkrývá silné osudy obyvatel kraje uprostřed naší země. Děj knihy začíná u prvních obyvatel domu v 17. století a pokračuje až do současnosti, do období covidu a tak dále. Knížka mě od začátku hodně nadchla a zaujala svou originalitou a zajímavým nápadem napsat příběh z pohledu samotného domu. Je však i jakousi mozaikou, která sice tvoří svůj celek, a to příběh, kde se postavy prolínají a předkové generačně předávají dům svým potomkům a dalším obyvatelům, ale chybí mi dlouhodobější pozastavení u jednotlivých postav, na které zde není místo. Čtenář tak nemůže navázat vztah s některou z postav, protože se s ní vzápětí rychle loučí, protože ji vystřídala postava nová. Záměrem autorky však bylo zmapovat historii domu a hlavní postavou je vlastně onen dům, se kterým by čtenář měl tento kontakt navázat. Musím rozhodně pochválit skvělé vyjadřovací schopnosti zkušené autorky, která předkládá velice kvalitní literární dílo. A neopomenu dodat, že mě fascinuje příjmení Vlkovský.

Lidé, kteří všechny ty živnosti — kočárovou dílnu, konvent pro mnichy, pletařskou dílnu, potraviny — provozovali, měli své osudy a právě o těch dům a román vypráví. V plynoucím proudu času se toho hodně mění, ale jsou to jen kulisy a vnější věci. Lidské životy jsou v podstatě stejné jako před sto i více lety.
— Markéta Hejkalová, autorka

O autorce:

Markéta Hejkalová
(nar. 1960) je spisovatelka a překladatelka finské literatury. Pracovala jako konzulka na českém velvyslanectví v Helsinkách a byla členkou světového výboru PEN klubu. Žije v Havlíčkově Brodě, kde každoročně pořádá Podzimní knižní veletrh. Napsala řadu knih, které byly přeloženy do několika světových jazyků.

Ukázka z knihy:

My domy žijeme déle než lidé, někdy i stovky let. V tom se lišíme, ale v něčem se vám lidem zase podobáme. Stejně jako vy ani my si nepamatujeme chvíli, kdy jsme se ocitly na světě, ani co bylo před námi. To, co se stalo před první písemnou zmínkou, se nepočítá. Ta pro nás domy znamená totéž, co pro vás lidi rodný list. Doklad, že jsme na světě a že z něj nemůžeme jen tak zmizet.

Podobáme se lidem i v jiných věcech. My domy máme okna a těmi pozorujeme, co se kolem nás děje, někdy se mračíme a jindy usmíváme. A máme dveře a vy jimi vcházíte dovnitř, do vlastních i cizích životů.

dumPodNamestim

Název: Dům pod náměstím
Autor: Markéta Hejkalová
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2022
Počet stran: 256
Hodnocení: 95%

https://www.hostbrno.cz/dum-pod-namestim/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ANNA KRYVENKO: Cíl mého natáčení byl splněn ve chvíli, kdy jsem do filmu dostala záběry tváří vojáků okupačních armád

MUS perex rDokumentární film Můj neznámý vojín je režijním debutem Anny Kryvenko, Ukrajinky, která ve svých 23 letech odjela studovat do Prahy a žije v ní dodnes. Domů, na Ukrajinu, se pravidelně vrací. Při jedné z takových návštěv narazila Anna na fotoalbu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Být starý neznamená, že přestanete žít

laska v backorach perexStáří není obvykle vnímáno jako životní období, které by mohlo být zajímavé nebo dobrodružné. A přitom to tak klidně může být. Protože být starý neznamená, že život vám už nic hezkého nenabídne.


Literatura

Srdce Aporveru - když ne film, alespoň kniha

 

Srdce AporveruV roce 2006 jsme měli poprvé možnost slyšet o ambiciózním českém projektu Poslední z Aporveru. Postupně jsme se dozvěděli, že půjde o fantasy film, který má být odpovědí na Letopisy Narnie a má být poctou legendárnímu Karlovi Zemanovi. Ani teď jsme vša...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...