Povídky pod psa pod psa nejsou!

Povídky pod psa pod psa nejsou!

Tisk

povidky-pod-psa200Dnešní době se říká uspěchaná, turbulentní, toxická, nevyzpytatelná, každý se vymlouváme na čas (i já), pak tu a tam na něco zapomeneme (výmluva je jasná). Možná proto řada chtivých a pravidelných čtenářů se přesunula od čtení k poslechu audioknih nebo k večernímu nicnedělání s hudbou. Jedu v tom taky.

 

Naštěstí vám přijde pod ruku knížka, která zaujme samotným názvem – Povídky pod psa. Napsal je Flanderský bouvier Oskar, tedy naštěkal, narafal a nakňučel Evě Maškové do klávesnice. V tomto okamžiku mého sdělení určitě zbystří pejskaři – těm rozhodně doporučuji knihu otevřít a číst. Každá povídka, které dohromady tvoří jedinečný román z krátkých příběhů, připomene vše důležité, co může páníček se svým psem prožít, zažít a užít si. Ostatně, pejskaři ví svoje.

Nepejskaři by neměli ale zůstat stranou. Sama to se psy neumím a na ulicích je jich na můj vkus příliš, ale tady to neplatí. Během sta stránek jsem se dostala mezi tuto velmi početnou skupinu. Dozvěděla jsem se, jaké to je se psí výchovou, co k ní patří a čeho se vyvarovat, jak zase na druhé straně pes umravňuje a někdy až zotročuje vlastní páníčky, kterak si vytváří svou smečku a koho skutečně poslouchá. Autorka Eva Mašková je prostě pejskař na výtečnou a má vše řádně napozorované. Krásný je celkový sled knihy – z útulku na Hrad – což povídkám dodává další jiskru a touhu ku čtení.

Není jednoduché zachránit psa z útulku, navíc ještě lovce. Je velmi složité, a přitom nádherné, se s ním sžít. Když se stanou parťáky a jeden druhého neopustí, mají vyhráno. Ostatně, to by mělo platit i mezi lidmi. Jestliže se něco nepovede, hned neodsouváme protihráče do útulku či ven z bytu. Oskar a paní Dáša jsou toho vzorným příkladem.

Povídky Evy Maškové jsou vtipné, dobře vypointované, čiší z nich lidství a výtečná čeština. Hraje si s příběhem, dává pozor na každou větu, v níž mazlí všechna slova do správného pořádku. Velmi příjemný styl je umocněn pěknou grafickou úpravou s milými ilustracemi Pavla Beneše. Sumasumárum – knížka pro každého, kdo se chce něco dozvědět, má náladu si číst a nevadí mu občasné kotrmelce v lidsko-psích vztazích.

povidky-pod-psa

Název: Povídky pod psa / Slepičí polévka pro psí duše
Autor: Eva Mašková
Ilustrace: Pavel Beneš
Žánr: povídky
Nakladatelství: Talent Pro ART, s. r. o.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 104
Hodnocení: 96 %

Zdroj foto: archiv nakladatelství

Odkaz na web: www.talentproart.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Učitel potřebuje znát kulturu země, odkud dítě s jiným mateřským jazykem přichází

skolstvi 200Ze 450 dětí je v jedné z pražských základních škol 80 dětí s odlišným mateřským jazykem. Na jednu třídu tak připadá 8 dětí cizinců. Dětí, jejichž mateřským jazykem není čeština, přibývá i v dalších školách. Potřebují pomocnou ruku! Podle pražské...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Daliborovy lednové tipy na knihy i audioknihy

Dalibor tipy 200

Nenašli jste pod stromečkem (nebo v punčoše) vytouženou knihu? Nebo dokonce žádnou? Je tu Daliborův povánoční lednový knižní tip…

...

Literatura

Medaile za ztraceného Boha – osud jednotlivce ve víru „velkých“ dějin

Medaile za ztraceneho boha200Každý z nás žije svůj příběh – jedinečný, neopakovatelný. Žijeme své „malé dějiny“. Ty „velké“ jako by šly kolem nás, nechceme si je připouštět, někdy s nimi nechceme nic mít. Jenže to, v jaké době žijeme, náš ...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Milionář z chatrče Dev Patel jako rytíř kulatého stolu v novém celovečerním filmu Zelený rytíř

Zeleny rytir 200Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu, synovec krále Artuše, Sir Gawain, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel – obrovský a tajemný Zelený rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i s...