Sebepéče pro pečující

Sebepéče pro pečující

Tisk

sebepece 200Sebepéče (a sebepochopení) je pro osobu, která je vystavena zátěži péče o potřebného, velmi důležitá.  Zásadně. Bez těchto nabitých baterek nelze darovat druhému to, co potřebuje. Pozornost, péči a hlavně laskavost. Kniha velmi citlivě vysvětluje, kdy se otvírají i naše vlastní rány, kdy těžká situace, které jsme vyčerpaní vystaveni, má být sdílena. Má k i nám být citlivě přistoupeno.

Až u této knihy mne plně došlo, že jste-li vystaveni stresové situaci péče o kohokoliv, péče velmi náročné a vysilující psychicky i fyzicky, je to doslova otevřená brána vlastním traumatům z minulosti a dětství. Velmi snadno jsem se rozpomněla na podobné situace a jen vědomí, že právě tady se stávám bolavou částí sebe samé, tou zraněnou a nikdy nevyléčenou, že nutnost pečovat o někoho dalšího jen rýpe v ranách, bylo úlevné. Kniha Sebepéče pro pečující je laskavým, ale hlavně velmi praktickým průvodcem situací, kdy jste této zátěži vystaveni. A třeba pro mne bylo zásadní to uvědomění, že tady není jen zátěž celé situace, ale že všechno může mnohdy až prvotně nelogicky ztěžovat ještě něco zasunutého velmi hluboko. Vlastní traumata. A tady bych třeba doporučila to, co doporučuje kniha – Najděte si kouče. I tomu tu je věnována kapitola, kterou jsem s chutí přečetla. Přesto musím říci, že kniha je sama trošku o tom, že sedíte s někým, kdo ví, v jaké situaci se nacházíte a umožňuje vám ji řešit.

Kniha otvírá různé komnaty.

Pokládá nejrůznější otázky z nichž některé jsou velmi intimní a hluboko mířící.

A nutí nás hledat pravdy, osvobození, něhu, lásku a až na samém dně poznat, že děláme nejlépe, jak umíme. A že i my sami potřebujeme něhu, lásku a péči.

A jestli to bude mít podobu ochrany před útočícím okolím, před přetížením tím, že své břímě rozložíme, nebo zázračný účinek bude mít masáž nebo pouhé vypovídání se – to už bude záležet na každé situaci.

Pravidla lásky, nutnost povinnosti

Snaha porozumět, snaha nastavit pravidla v mezích lásky jsou asi hlavními nosnými body. Kniha je sice z kanadského prostředí, ale emoce a problémy jsou s těmi našimi shodné. V tomto směru je to kniha nesmírně osvětová a nebojím se říci, že její základy by se měly veřejně probírat častěji než cokoliv jiného. Nemám totiž pocit, že jde jen o péči pro pečující osoby, ale o péči o každou nepřiměřeně zatíženou osobu.

O péči z lásky, o péči z povinnosti – vše se nakonec může prolínat. V obou případech je ale důležité vědět v každé chvíli a fázi, kde se nacházíte a co se kolem vás děje. A jak jsem poznala třeba já – proč se děje to, co je zdánlivě nelogické, proč se poznáváte v někom… protože jste to kdysi zažili. Protože to tady už bylo. Protože třeba právě ta minulost.

Ale námětů a směrů je v knize mnoho, takže sic knížečka útlá a malá, ale velkolepá svým obsahem.

A na závěr: s nepříjemným pocitem mi na konci knihy došlo, jak nepochopitelné je, že tato nejtěžší profese na světě je v naší společnosti ponižována, ať už ekonomicky, tak i společenským statusem. Možná to něco o naší společnosti a jejím stavu vypovídá.

Autorka: Lise Leblanc je registrovaná psychoterapeutka, pečovatelka a odbornice na řešení konfliktů. Nejen studium, ale i vlastní zkušenost ji dovedly k napsání této knihy, věnuje se též tématu truchlení a posttraumatické stresové poruše.

sebepece

Vydala: Alferia

Rok vydání: 2021

Originál: Conscious Caregiving Guide (Blue Moon Publishers, Stradford, Kanada)

Hodnocení: 100 % (za citlivost a praktické roztřídění informací, otázek, rad)

https://www.grada.cz/sebepece-pro-pecujici-11735/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s kapelou Mennu

200 mennuHudobnú skupinu Mennu založil pred štyrmi rokmi spevák, gitarista, skladateľ a textár Miloš Igaz so svojimi priateľmi. Jeho priatelia chceli zmeniť svoj spôsob života, prísť na nové myšlienky a zabudnúť na horké chvíle v živote. Smrť ich manželie...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vzpomínková kniha Saskie Burešové je na světě

Saskia 200Oblíbená televizní hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová si konečně dala říct a po mnohaletém přemlouvání o sobě napsala knihu. Nese název „Saskia - co jsem ještě neřekla“ a v těchto dnech ji vydalo nakladatel...


Literatura

Evoluce nebo devoluce? Upgrade!

upgrade200V listopadu vyšla u nakladatelství Laser další poutavá a jedinečná kniha amerického spisovatele Blake Crouche s názvem Upgrade. Autor se nám opět bude snažit pomotat hlavu a slibuje něco, na co tento svět není připraven...

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

Osvícení – rozhodně ne bez svícení

altZačíná to nádhernými horskými scénériemi. Pak se poděje něco, co vám rozmetá mozek na kusy. Aspoň že to vcelku dobře končí. A bonusový materiál je pak opravdu lahůdkou. Jack Nicholson v tak dokonalé roli, že na konci filmu nevěříte, že JE normá...