Když se nejhorší noční můry stávají realitou…

Když se nejhorší noční můry stávají realitou…

Tisk

spolceni nicemu200Loni v únoru vydalo nakladatelství Grada objemnější detektivní příběh Spolčení ničemů, které napsal uznávaný francouzský autor Maxime Chattam. Pokud holdujete detektivním příběhům a nevadí vám brutální, opravdu drsné provedení, pak vám tento napínavý a místy nechutný příběh vřele doporučuji.


Autor u nás neznámý, ve Francii jednička

Maxime Chattam (* 1976) je francouzský spisovatel, který strávil v dětství několik let v Americe, kde se některé jeho romány odehrávají. Studoval moderní literaturu a později krimonologii na univerzitě v Paříži, ale studium nedokončil. Místo toho začal pracovat v knihkupectví a o víkendech se věnoval psaní. První román Ďáblova duše mu vyšel v roce 2002 a vznikl podle něj i televizní film. Od té doby napsal 26 románů a etabloval se jako muž číslo 1 francouzského thrilleru.

„Násilí je nakažlivé“

Francií otřásají případy bestiálních zločinů, promyšlených brutálních vražd. Vyšetřuje je zejména trio detektivů Alexis Timée, krásná Ludivine Vankerová a neohrožený Segnon Dabo. Ke spolupráci přemluví i expertního kriminologa Richarda Mikelise, který se k vyšetřování vrací z důchodu, jelikož náplní jeho práce je vcítit se do role pachatelů – a to rozhodně není jednoduchá ani pěkná práce. Před tímto týmem stojí nelehký úkol, zastavit epidemii vražedného násilí. Neboť při bližším zkoumání zjišťují, že hrůzné události nemá na svědomí pouze jeden pachatel a delikventi dokonce neoperují pouze ve Francii, ale i v dalších státech a jejich činy jsou koordinové. Jak do toho zapadá nacistické dědictví a co všechno se musí stát, aby bylo zlo poraženo?

„Násilí je droga“

Spolčení ničemů, tedy vrahů, vyvrhelů, pedofilů, prostě lidské spodiny, se předhání v tom, kdo provede ohavnější zločin. Musí být zastaveni, ale původ tohoto spolku je překvapivý a sahá daleko do minulosti, takže vymýtit je nebude jen tak jednoduché. Autor rozehrál mimořádně zajímavou hru tím, že dokázal umně propojit několik zdánlivě nesouvisejících věcí a vytvořit logické, napínavé a velmi brutální dílo. Chattam se rozhodně nebojí experimentovat, vždyť už rozdělení knihy v půlce na dvě části bylo zajímavým zvratem. Zakomponování nacistických ideologií se může zdát prvoplánovité, nicméně do schématu ničemů sedí a rozhodně nepůsobí jako pěst naoko. Překvapilo mě, že jsme se při vyšetřování nedrželi jen Francie, ale navštívili jsme i Skotsko, Polsko a Kanadu.

Moderní krimi

Spolčení ničemů je prvním dílem série Ludivine Vankerová a začíná pěkně zostra! Přináší napínavý příběh plný brutálních případů, na které musíte mít silný žaludek, takže tohle čtení rozhodně není pro všechny. Autor se nedrží zpátky a přináší nečekané zvraty, napětí a to vše rychle utíká díky krásné stylistice a rychlým úderným dialogům. Pokud na to máte žaludek, určitě tento příběh vyzkoušejte!

spolceni nicemu

Název: Spolčení ničemů
Autor: Maxime Chattam
Žánr: detektivka, krimi
Originální název: La conjuration primitive (2013)
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 448
Hodnocení: 90 %

https://www.grada.cz/spolceni-nicemu-11118/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lars útočí ve jménu syna a otce

lars utoci perexTřetí knížka o soukromém očku Larseho jehož pravé jméno je záhadné jako autor Daniel Gries sám. Stále miluje i kritizuje Metallicu, mlátí ve sklepě do bicích, vysedává jako spolumajitel v baru ve společnosti své oblíbené značky a...


Literatura

Proč má zebra pruhy aneb Chytrej jak rádio 2
zebra perPublikace přinášející odpovědi na řadu běžných i naprosto šílených otázek – přesně to je kniha členů Rešeršního oddělení Českého rozhlasu Proč má zebra pruhy aneb Chytrej jak rádio 2, která navázala na úspěšné vydání encyklopedie Kde má cvrček uši ...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

7 dní v Havaně aneb jak její obyvatelé žít umějí

7 dni v havane„Film 7 dní v Havaně“ je velmi netradičním filmem, který se bude promítat v našich kinech. Zaujme nás zejména svým poutavým pohledem na Havanu  roku 2011.  Pokud jste ještě v Havaně nebyli, anebo jste mě...