Stromy jsou chytřejší, než si myslíme

Stromy jsou chytřejší, než si myslíme

Tisk

Nez stromum dojde dech 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu milovníka přírody Petera Wohllebena s názvem Než stromům dojde dech a podtitulem Jak se stromy učí zvládat změnu klimatu a proč nás les zachrání, když mu to dovolíme.

 

 

Než stromům dojde dech navazuje na titul Tajný život stromů (na našem webu najdete recenzi na knihu i audioknihu), ale je více zaměřená na klimatické změny a věnuje se mnohem více aktuálním věcem.

Kniha je rozdělena do tří větších částí: Moudrost stromů, Ignorance lesnictví a Les budoucnosti. Tyto části se dále člení na podkapitoly a vše to dává smysl. Kapitoly jsou totiž krátké a velmi jsem ocenila, jak na sebe navazují. Autor totiž často v jejím závěru zmíní něco, co dále rozvíjí a čtenáře to přiměje otáčet na další stránku.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Ať stromům nedojde dech

První část patří mezi nejobecnější a dozvíte se v ní, jak to v přírodě funguje a jak stromy reagují například na škůdce nebo sucho. Zaujalo mě například, že vzrostlý strom za jeden jediný horký den vypije až 500 litrů vody. Ignorance lesnictví poněkud otevírá oči a vede k zamyšlení. Věnuje se totiž nejrůznějším fenoménům – od vysazování stromů po myslivost a podobně. Poslední kapitola je nejkratší a přináší také trochu optimismu. V závěru najdete doslov Piera Ibische: Proč fakt, že je budoucnost lesa jednou velkou neznámou, nabádá k opatrnosti a také poděkování a poznámky.

Na příkladu vysazování lesa německým hobbymarketem je v knize ukázáno, že ne vždy je dobrá myšlenka prospěšná. Takto vysazené stromy se totiž většinou nedožívají mnoho let a dřevo z nich je určeno k dalšímu zužitkování. „Les jako ekosystém, ale i atmosféra z toho vyjdou naprosto naprázdno: uhlík, který je ve stromek uložený, tak za krátkou či delší dobu uniká zpátky do atmosféry – všechny výrobky ze dřeva přece jednou skončí buď v kamnech, na smetišti, nebo v tepelné elektrárně spalující dřevo,“ píše Peter Wohlleben na straně 111.

Někdy se mi knihy Petera Wohllebena zdají příliš odborné a jejich čtení je zdlouhavé, jindy jako v případě titulu Přírodě na stopě mám zase dojem, že jen klouže po povrchu a přináší známé a jasné informace. Tentokrát se mi zdá, že jde o zlatý střed. Než stromům dojde dech se četlo dobře a přineslo plno zajímavých informací i popudů k zamyšlení, a to jsem od knihy přesně očekávala.

Peter Wohlleben (* 1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromů, Citový život zvířat, Slyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu před časem začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

Nez stromum dojde dech

Než stromům dojde dech
Jak se stromy učí zvládat změnu klimatu a proč nás les zachrání, když mu to dovolíme
Autor: Peter Wohlleben
Překlad: Dagmar Heeg
Žánr: příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 252
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/nez-stromum-dojde-dech/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh obyčejné německé rodiny na pozadí poválečných procesů

osvetimsky proces perexFrankfurt nad Mohanem, 1963. Eva Bruhnsová, mladá tlumočnice, má krátce před zásnubami, když ji agentura, pro kterou překládá, požádá, aby zastupovala překladatele u soudu. Nejde o žádný běžný soud, ale o první proces...


Literatura

Deadpool sází na Prvotní hřích

deadpool6 200V září vydalo nakladatelství Crew šestý díl série o regenerujícím se degenerátovi, o hvězdě nejhláškovitější a nejbláznivější, o Deadpoolovi. Zabrousíme do minulosti, podíváme se na manželský život Deadpoola a královny metropole monster Shikl...

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

Desátý ročník Severského filmového podzimu odstartuje litevské drama

sasa200Na jubilejním desátém ročníku Severského filmového podzimu budou moci diváci zhlédnout nejen filmy evropského severu, ale i zástupce litevské kinematografie. Festivalové filmy podzimního výběru se představí ve 22 městech České republiky. Během pražské...