Poslední na seznamu

Poslední na seznamu

Tisk

posledni na seznamu200V říjnu 2020 vyšla pod hlavičkou nakladatelství Grada drsná krimi od autorské dvojice Petera Nyströma a Petera Mohlina Poslední na seznamu. Jedná se o první díl série Agent John Adderley a rozhodně má něco do sebe!



Dynamické duo se představuje

Peter Mohlin a Peter Nyström vyrůstali spolu a svou první věc napsali jako desetiletí. Poté, co profesionálně pracovali na dramatických a redakčních textech, rozhodli se napsat krimi román. Kniha "Poslední na seznamu" je jejich debut, kde otevírají novou sérii s bývalým agentem FBI Johnem Adderleym v hlavní roli. V češtině již vyšel i druhý díl, Druhá sestra.

John a ti druzí…

John Adderley je drsný a otrlý týpek, jde o agenta FBI, jehož poslední operací byla infiltrace nechvalně známého drogového kartelu. Odtamtud vyvázl jak s fyzickými, tak psychickými jizvami, a aby mohl jít dál, byl umístěn do programu pro ochranu svědků a vybral si žít do svého rodného města, ve Švédsku. Neudělal to náhodou, protože v Karlstadu chce vyšetřit deset let starý zločin, ze kterého je obviňován jeho bratr. Ostatně, rodinné vztahy taky dojdou na pěknou propírku… Práce policisty v zemi, ze které odešel jako malý, skrývání se před kartelem a tajné vyšetřování zločinu, to vše má na talíři a pěkně se mu to zkomplikuje…

Zamotaná krimi

Tandem Peter a Peter to teda pěkně rozjeli, tolik dějových linek! Chválím propojení přítomnosti (Baltimore a Karlstad, 2019) a minulosti (2009), ve které se protagonista pitvá, aby přišel na kloub pachateli. Taky je zde ukázán střet dvou kultur, americké a švédské a vytváří to občas úsměvné momenty. Jinak si ale myslím, že by knize prospělo, kdyby byla osekaná třeba klidně o padesát stran. Místy na mě působila těžkopádně a dělalo mi problém se začíst. Možná to ale bylo dáno momentálním rozpoložením a faktem, že jsme neměla přímo náladu na tak drsně se tvářící a tu a tam nelogickou detektivku.

Severská prvotina

Poslední na seznamu není typickou severskou krimi – a to vůbec nemyslím ve zlém, ba právě naopak. Absenci depresivního okolí a sebemrskačství, to vše v hávu drog nebo alkoholu, ráda oželím. Kniha nabízí nečekané zvraty a zamotaný příběh, který vás možná překvapí nečekaným rozuzlením. Rozhodně jde o počin, který stojí za to přečíst a dvojici autorů, které bude fajn sledovat!

posledni na seznamu

Název: Poslední na seznamu
Autor: Peter Nyström, Peter Mohlin
Původní název: Det sista livet (2020)
Žánr: detektivka, krimi
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 496
Hodnocení: 65 %

https://www.grada.cz/posledni-na-seznamu-11630/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herečka Veronika Kubařová: „Všechny role jsou jako moje děti“

200rozMladičkou Veroniku Kubařovou můžete znát z především z nejen teenagerovských filmů Rafťáci, Ženy v pokušení, Můj vysvlečenej deník či Lidice. Momentálně však tvrdě zkouší v Městských divadlech pražských Markétu. Kterou? Lazarovou! Její premiéra proběhne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sedm čísel o zločinu v ženském pojetí

Sedm čísel 2

Už samotná obálka čtenářům napovídá, čeho se v thrilleru Sedm čísel dočkají. Anna Karolina se představuje české čtenářské komunitě a nabízí zajímavě pojatý příběh, který se může zalíbit ženám i mužům.


Literatura

Jak to bylo v Kaddáfího Libyi?

Kaddafi 200Můžeme se dozvědět podrobně i z knihy Miroslava Belici Naši lidé v Kaddáfího Libyi. Její podtitul zní: Nejen o zbraních, semtexu a Lockerbie.

 

...

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

V Dominikánské republice řádí černý démon a Petr Jákl se jede na něj podívat…

Petr Jakl200Sotva jsme vstoupili do nového roku producent a režisér Petr Jákl už je zase v jednom kole a míří do Dominikánské republiky, kde až do konce ledna řádí zlověstný černý démon. Podobu prehistorickému tvorovi vtiskl podobu americký filmový režisér a ...