Megahrozby

Megahrozby

Tisk

megahrozby perex"Tíhneme k opakování stejných chyb." "Nikdo by neměl předstírat, že zná odpověď na tak složitý problém, jako je řízení hospodářské politiky", říká Nouriel Roubini, autor, jehož kritici posměšně nazývali "pan Katastrofa".

 

 

Koncem září vychází v nakladatelství LEDA Roubiniho nejnovější kniha Megahrozby - Deset nebezpečí, kterým čelí lidstvo v 21. století, a jak je překonat. Aktuální dílo, v originále publikované koncem roku 2022, reflektuje světovou situaci včetně covidu a války na Ukrajině očima ekonoma.

Autor si všímá hrozeb, které vyplývají ze zadluženosti západních zemí a jejich finanční nestability, selhání soukromého i veřejného sektoru, sporné demografické politiky ovlivněné migrací. Rozebírá potenciální geopolitické, technologické a environmentální katastrofy. Klade si otázku, jak vše ovlivní umělá inteligence, a zda je hrozbou nebo příležitostí. Máme se připravit na neobyvatelnou planetu nebo přijde nová studená válka? A čeká nás pochmurný osud nebo lze tyto katastrofy odvrátit?

O autorovi

Nouriel Roubini (1958) je americký ekonom íránského původu narozený v Turecku. Vyrostl v Miláně, kde vystudoval ekonomii. Ve studiích pokračoval na Harvardu, učil na univerzitě v Yale, pracoval pro Mezinárodní měnový fond, Světovou banku, FED a izraelskou centrální banku. Stal se mediálně známým, když předpověděl americkou hypoteční krizi z roku 2007 a následnou globální ekonomickou krizi. V roce 2009 ho časopis Foreign Policy označil za čtvrtého nejvlivnějšího intelektuála světa.

Politika versus ekonomika

Kniha vychází v edici Agora, která se zaměřuje na polemická díla. Autorova síla je v teoretických znalostech ekonomie a v tvrdých datech z historie i současnosti americké, evropské i ostatních světových ekonomik. Tam, kde přidává svůj ideologický pohled, sám bývá řazen k neokeynesiánské škole, by s ním bylo možné někdy polemizovat.

Megahrozby krest

Foto ze křtu knihy, stojící ředitel nakladatelství dr. Rudolf  Červenka, sedící host vpředu Benjamin Kuras

Roubini v této práci vhodně kombinuje ekonomickou teorii s historickou analýzou notoricky známých i (českému čtenáři) téměř neznámých příkladů, ze kterých bychom si měli vzít ponaučení. Předností knihy je vysoká odbornost, která ale vůbec nevylučuje srozumitelnost i pro čtenáře, který není ekonomem. K dobré čtivosti knihy výraznou měrou přispěl i skvělý, vytříbený překlad Aleše Valenty.

Knihu vysoce ocenil Nicholas Taleb, autor Černé labutě: "Roubini lehce proniká do nejzávažnějších problémů... Tak výstižný a přiléhavý popis světové politicko-ekonomické situace jsem jinde nenašel." Posuďte sami.

Z knihy:

"Vlády, které se nedokáží postarat o své obyvatelstvo, dlouho nepřežijí. Chaos vytváří prostor pro prázdné sliby autoritativních politiků, vyzbrojených populistickými slogany a dobrovolnickými bojůvkami."

"Dospěli jsme na pokraj dluhového supercyklu. Uvolněná monetární a fiskální politika nyní přivolává katastrofu." "Připravte se na stagflaci." "Říkejme nadcházející krizi velká stagflační dluhová krize." "Očekávejme chaos a finanční nestabilitu v době, kdy probíhá znehodnocování měn..., kdy se Evropská měnová unie nakonec zhroutí,... a dolar se ocitá pod stále větším tlakem."

"Nazývejte mě svéhlavým opozičníkem, ale jakmile slyším prohlašovat prominentní odborníky 'poslyšte, tak to není', moje obavy se jen prohloubí."

Agora je místo k diskusi

Stanou se Megahrozby stejným megahitem edice Agora, jako byly v minulých letech nekonformní knihy zaměřené na politiku a společnost autorů, namátkou vybírám, Douglas Murray, Yoram Hazony, Robert Kotzian, Aleš Valenta, Christopher Caldwell?

Nouriel Roubini v knize Megahrozby popisuje celkem 10 nebezpečí, kterým jako lidstvo čelíme ve 21. století, a přináší 2 různé scénáře jejich řešení. Nemusíme s autorem ve všem souhlasit, ale zamysleme se, jaké řešení zvolit.

megahrozby
Megahrozby - Deset nebezpečí, kterým čelí lidstvo v 21. století, a jak je překonat (Megathreads - Ten Dangerous Trends that Imperil our Future, and how to Survive them)
Autor: Nouriel Roubini
Překlad: Aleš Valenta
Žánr: Literatura faktu, ekonomie, politika
Nakladatelství: LEDA, spol. s r. o., edice Agora
Rok vydání: 2023
Počet stran: 424

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Nakladatelství LEDA
https://leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=948
ISBN:978-80-7335-881-5


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naďa Reviláková: Cílem knihy bylo zprostředkovat dějiny dětem tak, aby je příběh zaujal a bavil

Nada RevilakovaV době koronavirové krize sice vycházelo podstatě méně knížek, ale některé si svoji cestu ke čtenářům přecijen našly. Dobrým příkladem může být vítěz literární soutěže nakladatelství Albatros na téma odvaha. Tím se stala Naďa Revilákov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Girl Online už jde svou cestou


Girl Online Jdesvoucestou200Nakladatelství JOTA vydalo do letních dní závěrečný díl trilogie o Girl Online od populární blogerky a Youtuberky Zoe Sugg. Jak se bude tentokrát Penny dařit?

 


Literatura

Každý by chtěl zažít perfektní rok

tvuj-perfektni-rok 200Nakladatelství Ikar přineslo na český trh knihu Tvůj perfektní rok s opravdu působivým zpracováním. Je toto dílo také perfektní?

 

...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...