Přečtěte si upřímnou zpověď velitele z Wagnerovy armády

Přečtěte si upřímnou zpověď velitele z Wagnerovy armády

Tisk

bojoval-jsem-v-radach-wagnerovcu200V nakladatelství Alpress vyšla unikátní kniha odhalující fungování Wagnerovy armády, tedy organizace označované jako spolek a soukromá vojenská společnost.

 

 

 

Autorem knihy Bojoval jsem v řadách wagnerovců je Marat Gabidullin, který odešel z ruské armády a následně vstoupil do Wagnerovy armády. Nejprve popisuje, jak k tomuto rozhodnutí dospěl a poté čtenáře přenáší doslova na bitevní pole, tedy do Sýrie. Nebere si zde žádné servítky, je upřímný a popisuje vše tak, jak to je. Z jeho vyprávění mnohdy mrazí, a především je zajímavou sondou například od myšlení těchto vojáků.

„Do boje se odchází s nadějí, že člověk smrt obelstí a vyhne se utrpení. Strach zvyšuje napětí, vzniká nepotlačitelná chuť praštit sebou o zem, schovat se do díry a už se z ní nehnout. Ale povinnost splnit daný úkol nutí překonat se, vyšplhat až nahoru, zmocnit se toho zasraného opevnění, zabít ty, co ho brání, a sám přitom zůstat naživu.“ (str. 142)

Při čtení jsem Marata obdivovala především za to, že se nebál jít takzvaně s kůží na trh, protože důsledky mohou být různé. To si on sám moc dobře uvědomuje, což je patrné především z doslovu. Jinak jsem si k němu však nedokázala vytvořit sympatie a nějak mi vnitřně nešlo schvalovat jejich postupy. Ale to je jen můj dojem, a navíc si nemyslím, že to bylo účelem knihy, aby s Maratem Gabudullinem lidé stoprocentně souhlasili a adorovali jej. Ostatně i v úvodu se píše, ať čtenáři nečekají, že v knize najdou zpověď viníka a že vyprávění v sobě nese rozpory, které autora pronásledují.

Nejsem si úplně jistá, komu přesně je tento titul určen a kdo jej nejvíc ocení. Já na ni byla zvědavá, protože si myslím, že je unikátní a nabízí něco, co je většině lidí skryto. Odhaluje tak to, co většina lidí jen tuší. Čekala jsem, že bude kniha více o Ukrajině, ale i to, co popisovala, bylo silné a velmi zajímavé. I když na mě některé popisy byly místy zdlouhavé, četla se moc dobře a jsem ráda, že se ke mně ten Maratova zpověď dostala.

Marat Gabidullin (1966) je bývalý voják ruské armády. V roce 2015 vstoupil do Wagnerovy armády a brzy povýšil z řadového vojáka do velitelské hodnosti. Účastnil se bojů na různých místech, zejména v Sýrii proti Islámskému státu a na Donbasu. Je prvním členem z řad wagnerovců, který veřejně promluvil o fungování celé skupiny. Dnes žije ve Francii, kde mu byl udělen azyl.

bojoval-jsem-v-radach-wagnerovcu

Bojoval jsem v řadách wagnerovců
Osobní zpověď velitele ve wagnerově armádě
Autor: Marat Gabidullin
Překlad: Hana Polívková
Žánr: osobní zpověď
Nakladatelství: Alpres
Rok vydání: 2023
Počet stran: 240
Hodnocení: 75 %

https://www.alpress.cz/bojoval-jsem-v-radach-wagnerovcu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Jana Poncarová o svém novém románu Cyklistka a soutěži Nejlepší den mého života

Jana PoncarovaLiterární soutěž s názvem Nejlepší den mého života je u konce a známe již jejího vítěze! Patronkou této naší soutěže, do níž se přihlásilo přes 40 účastníků se stala spisovatelka Jana Poncarová, která má na kontě již několik úspěšných románů a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V hlavní roli Danielle Steel

v hlavni roli 200Člověk si někdy potřebuje odpočinout hlavu a přečíst si něco ryze ženského – a co může být lepší, než sáhnout po knize od světoznámé Danielle Steel? Nakladatelství Ikar nám v květnu nadělilo její knihu V hlavní roli, kterou nejde zaš...


Literatura

Dejte šanci poezii

7x7-poetickych-zastaveni200Český prozaik, básník a dramatik Jiří Raichl dal dohromady básnický sborník s názvem 7 x 7 poetických zastavení. Stojí za to?

 

...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Best of DAFilms 2023: Nejlepší hrané a dokumentární filmy uvedené letos online

BestofDAF 23Streamovací portál DAFilms uvádí svůj tradiční předvánoční program Best of DAFilms. Jeho kurátoři vybrali TOP 25 z českých i zahraničních snímků, které dafilms.cz uvedl v roce 2023. Do výběru se dostaly divácky nejsl...