Historický román z doby Velké Moravy: Co zpívá Sojka

Historický román z doby Velké Moravy: Co zpívá Sojka

Tisk

co zpiva sojka200V dubnu vyšel díky nakladatelství Ikar historický román Lenky Poláčkové Co zpívá Sojka s kouzelným obalem o záhadném pohádkáři, který putuje zemí a vypráví své příběhy. Pojďte navštívit Velkou Moravu i vy!



Hvězda z Česka

Lenka Poláčková žije v Olomouci a svoje město miluje. Vystudovala výtvarnou výchovu, galerijní pedagogiku a kulturální studia. Je autorkou knížky pro mládež Moje cesta do fantazie (2022), se kterou vyhrála literární soutěž Hvězda inkoustu. Věk přízraků (2023) je jejím prvním young adult historickým románem.

Historie ožívá

O adventu roku 883 se na dvoře knížete Svatopluka hoduje. Hostem je i Bořivoj, vůdce Čechů, a všechna ta sláva má jediný cíl: přesvědčit ho, aby změnil víru a přijal křest z rukou arcibiskupa Metoděje. Proto také mezi stoly obchází pohádkář Sojka a na přání knížete servíruje hostům příběhy. Jenže není všechno tak, jak se na první pohled zdá. Morava, navzdory své moci, není zemí klidnou a ani Sojka není tím, kým se zdá být. Historický román z doby Velkomoravské říše, jehož hrdiny jsou nejen velmožové a biskupové, ale především zpívající Sojka, její putování zemí, její vyprávění a hledání lásky.

Velká Morava

Období Velké Moravy mi připadá přitažlivé a v naší krásné literatuře žel nepříliš dostatečně zastoupené, což se snaží napravit právě tato příjemná kniha. Už samotný obal knihy nás přenáší do dávného světa, je naprosto kouzelný a vděčíme za něj Soni Šedivé.

Ze začátku pro mě bylo obtížnější se začíst, než jsem se rozkoukala, kdo je kdo a jaké má kdo ambice a aspirace, ale pak už to šlo jako po másle a těší mne, že jsem měla možnost si tento neokoukaný příběh přečíst a získat náhled do doby, která je pro nás natolik důležitá.

Pokud máte rádi české mýty, legendy a ústní literaturu, stejně jako naši historii, a nebo pokud vás zajímají počátky křesťanství v našich zemích, pak Co zpívá Sojka by měla patřit do vaší knihovny. Česká autorka s neotřelým námětem ze zajímavé doby, paráda!

co zpiva sojka

Název: Co zpívá Sojka
Autor: Lenka Poláčková
Žánr: historický román
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2023, pevná vazba
Počet stran: 296
Hodnocení: 75 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/co-zpiva-sojka/kniha/15733/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mirjam Landa: Měla bych přitvrdit

Mirjam perex„Jsem ráda, že už je po svátcích a můžeme zas všechno dělat normálně,“ směje se režisérka, autorka a producentka Mirjam Landa. I když tedy zrovna její začátek roku moc „normální“ není, protože úspěšná divadelnice a matka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Před objektvem zvířecí miláčci

Zvirata 200Nakladatelství Computer Press vydalo knihu Antonína Malého Fotografujeme psy a jiná zvířata.

...

Literatura

Vlak naděje – setkání dvou generací, které spojuje těžký osud

vlak 200Vlak naděje plný osiřelých dětí, které s velkým očekáváním projíždí na konci třicátých let minulého století po Americe a hledají nové rodiny. Problém je v tom, že se nedostávají do milujících rodin, ale jsou brány spíše jako levná námezdní síla, která ž...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...