Zapomeňte na neděli je krásný příběh z pohledu neurodivergentní dívky

Zapomeňte na neděli je krásný příběh z pohledu neurodivergentní dívky

Tisk

Zapomeňte na neděliZvláštní lidi se setkávají se zvláštními lidmi. Bizarní a nevšední zážitek vám tato kniha přinese. Každý tu má nějakou libůstku, podivné chování, zvláštní radosti a nakonec je to vše podané úžasným vyprávěcím stylem Valerie Perrin.

„Vydala jsem se do světa Amélie a lízala jsem přitom jahodový nanuk v čokoládě. Štěstí.“

Zapomeňte na neděli je debut Valerie Perrin, který byl však přeložen až po úspěchu knihy Vyměnit vodu květinám. Autorka nám postupně odhaluje několik vzájemně propojených příběhů, a jeden je nepředvídatelnější než ten další. Vše je jako dobře sestavená hádanka vyprávěná tak přirozeně, že nevíte, co vás může překvapit. Navíc máte-li rádi film Amélie z Montmartru, rozhodně se vám bude líbit také Zapomeňte na neděli. Ostatně samotná hlavní postava Justine zmiňuje, že její nejoblíbenější film je právě Amélie.

Je tu ústřední dívka na autistickém spektru, dívka, jejíž bytí provází mlčení a spoustu nevyřčeného, naslouchá starým lidem a pouze o sobotních nocích vypráví chlapci „Ani-nevím-jak“ epizodické příběhy. Žena s dyslexií, která se nemůže naučit číst, byť po tom k smrti touží, se učí Braillovo písmo. Muž, který má v rodině geneticky podmíněnou slepotu, se bojí, že neoslepne. Muž, který se zamiluje do přítelkyně svého syna a prožívá s ní vášnivou lásku. Žena, která je celé manželství nešťastná a už od dětství nemůže být tím, kým je a je jí neustále podstrkována role, kým být. Jsou tu i lidé, kteří dají „na to, co se povídá“, a pak lidé, kteří tyhle řeči nechtějí poslouchat. Realita je mnohem více komplikovanější, než se na první pohled zdá. Lidské city mají mnoho odstínů a ti „co se povídá“ mají tendenci realitu osekávat, aby ji mohli lépe chápat. Chtějí věřit jednoduchým věcem a chtějí jednoduchý svět. A místo zraku tak ztrácí jiný smysl. Ten vnitřní.

„Racka? Jak bych si mohl pamatovat racka… tady v kraji žádní nejsou...“

Jednadvacetiletá Justine pracuje v domově důchodců Hortenzie jako pečovatelka a svou práci miluje. Je sirotek a žije se svými prarodiči a bratrancem, kterého považuje za bratra. Její další tvář se vyjevuje, když o sobotních nocích randí v klubu, tancuje a prožívá své pomíjivé mládí, užívá si sexu s neznámými lidmi, jelikož nevěří na věčnou lásku.

Jules je jediný mladý člověk, kterého jsem v dětství vídala doma. Vyrostla jsem se stářím. Přeskočila jsem generaci. Svůj život dělím na třetiny: ve dne pečovat, v noci číst staříkům a v sobotu večer tancovat, abych zase získala bezstarostnost, kterou jsem kvůli dospělým ztratila v roce 1996. Dospělí, to byli moji a Julesovi rodiče. Dostali ten zatracený nápad zemřít jednoho nedělního dopoledne společně při autonehodě.

V Hortenzii naslouchá vyprávěným příběhům s citlivou vnímavostí a zvláštní zalíbení má pak pro Hélène z pokoje devatenáct, které se v pečovatelském domě přezdívá „dáma z pláže“, neboť dny tráví na pláži. Hélène pak nikdy není zima. I uprostřed zimy si dopřává ten luxus, že se vyhřívá na sluníčku, zatímco my si ohříváme zadky u rozviklaných radiátorů Hortenzie. A také mnoho času tráví ve vzpomínkách na Luciena, jejichž příběhy vypráví Justine, která je zapisuje do vláken příběhu v modrém sešitě.

Román nelineárně plyne. Krátké kapitoly zachycují současný příběh Justinina života a její hledání rodinného tajemství ukryté v mlčenlivém dědečkovi a odtažité babičce. Zároveň se proplétá s příběhem Hélène, posléze její netradiční vztah s mužem Lucienem, druhá světová válka, židovský houslista ukrytý ve sklepě, zrada a opět tvář války. A všechny hlídá racek, který dlí nad malým francouským městem Milly a čeká na okapu pečovatelského domu. A pak také havran, kdosi, kdo volá z pečovatelského domu, aby blízké rodině oznámil, že jejich příbuzný zemřel, byť to není pravda. A to jen proto, aby se na stařečky každou neděli nezapomnělo.

V příběhu se nachází tolik neznámých a otazníků, které spolu s Justine pomalu rozplétáme a s tím, jak putujeme pamětí a současností, pronikáme také Justininou klidnou mlčenlivostí. Všechny postavy jsou natolik krásné ve své vzájemnosti a vzdálenosti, že je nebudete chtít opustit. Příběh se celou dobu nese v pozitivní melancholické lince a bude se vás dotýkat, pokud si jej připustíte k tělu.

Zapomeňte na neděli

Zapomeňte na neděli
Originál: Les Oubliés du dimanche
Autorka: Valerie Perrin
Překlad: Jitka Řihánková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2023
Počet stran: 302

https://www.jota.cz/zapomente-na-nedeli.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Milostný román v e-mailech

Severak 200Oblíbený milostný román na pokračování – Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna rakouského autora Daniela Glattauera, které vydalo v jednom celku nakladatelství Host Brno, je příjemným odpočinkovým čtením. V obou románech se projevuje autorova s...


Literatura

Mějte filmový trhák Bohemian Rhapsody i ve své knihovničce

Bohemian Rhapsody 200V nakladatelství Jota vyšla pár dní po vyhlášení Oscarů oficiální kniha k filmu Bohemian Rhapsody o skupině Queen od společnosti Twentieth Century Fox. Nahlédnete s ní do zákulisí a pokocháte se krásnými fotografiemi.

...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

O myšce a medvědovi aneb přátelství se učit také musíme?

Ernest-et-Celestine 200V těchto skutečně vydařených zimních dnech do našich kin přichází nová animovaná filmová pohádka O myšce a medvědovi, tentokrát konečně z evropského kontinentu, ze sladké Francie. Příběh neobyčejného přátel...