Obstojí chirurgova dcera v mužském světě?

Obstojí chirurgova dcera v mužském světě?

Tisk

Chirurgova dceraPokud máte rádi romantické příběhy na pozadí historické doby, a především pak romány z lékařského prostředí, pak by Chirurgova dcera od Audrey Blake mohla být pro vás tou pravou četbou na dlouhé zimní večery. Nepočítejte ale s příliš přeslazenou romantickou linkou, tady jde o život, řežou se končetiny a umírají lidé. Skvělá zpráva je, že si můžete přečíst také první díl téže autorky (či spíše autorek) nazvaný V jeho stínu, v němž vystupuje stejná hrdinka Nora, která touží po tom stát se lékařskou a uspět v ryze mužském světě 19. století.

Audrey Blake se v obou knihách snaží velmi zdůraznit to, že ženy to v dávných dobách vůbec neměly jednoduché. První kniha V jeho stínu pojednává o úspěšném chirurgovi 19. století, který se ujal osiřelého děvčátka, jež ztratilo při epidemii oba rodiče a naučilo se být nejen zdatnou chirurgovou asistentkou, ale později i schopnou kandidátkou na skvělou lékařku. Bohužel musí předstírat, že žádné tyto zásluhy nemá a je úplně obyčejnou slušnou mladou dívkou. Zatímco navenek se drží vyšívání, tajně asistuje u pitev a sešívá rány po skalpelu. Vše se prozradí v okamžiku, kdy k chirurgovi nastupuje pohledný mladý lékař Daniel, který Noru odhalí. Druhý díl pak rozehrává příběh samotné Nory, která již oficiálně studuje medicínu, vykonává praxi a experimentuje s éterem. Nemá to však snadné, na Boloňské univerzitě je jediná žena a muži se k ní chovají s despektem. Když do jejího života vstoupí poněkud svérázná a drsná žena, lékařka Magdalena Marenco, která Noru ohromí provedením císařského řezu u umírající ženy, vše se obrátí a tato žena je nejen její rivalkou, ale také inspirací. Získává tak lékařské případy a setkává se s lidmi, kterým může pomoci. Ne vždy se to podaří, dobová medicína na všechno nestačí. V románu se setkáte i s Danielem, který chová k Noře něžné city. V hlavní roli celé této knihy není však jejich láska, ale císařský řez.

Více už neprozradím, knížka vás určitě bude bavit. Seznámíte se s mnoha tragickými osudy pacientů, historické poznatky o medicíně té doby jsou vcelku slušné, hned jsem zkoumala, jestli autorka někde neudělala chybu. Ale pozor, Audrey Blake není jedna autorka! To je na této knize také zajímavé. Jsou to dvě ženy z odlišných oblastí, které jsou přítelkyně a píšou zkrátka pod tímto pseudonymem spolu. V závěru knihy pak najdete i rozhovor s nimi.

Chirurgova dcera

Název: Chirurgova dcera
Autor: Audrey Blake
Překlad: Anna Křivánková
Nakladatelství: Ikar/Euromedia Group
Rok vydání: 2024
Počet stran: 344
Hodnocení: 95%

https://www.euromedia.cz/chirurgova-dcera/kniha/15594/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Martinák: To, že jsem nemohl být se svými dětmi, mě málem zabilo, teď už jsem opět šťastný

Martinak 200Petr Martinák, skvělý imitátor, herec, který na nějaký čas zmizel z televizních obrazovek i z povědomí diváků se pomalu vrací na pódia, odráží se ode dna a cítí se znovu šťastný. O tom, co ho potkalo a jak se s tím vypořádal hovoří na následují...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dědina věrně popisuje vesnický život

dedina 200Spisovatelka Petra Dvořáková vydala knihu Dědina obsahující velmi zajímavý příběh jedné současné vesnice. Těšte se na nářečí a zajímavé postavy i osudy!

 

...

Literatura

Kuchařka velmi osamělého muže

200litPo knížce Kuchařka osamělého muže autora Felixe Booma jsem sáhla s chutí. Mám ráda kuchařky všeho druhu a jsou-li navíc doprovázeny různými postřehy, povídáním, úvahami atd., recepty získávají další rozměr. Po jejím přečtení mám pocity rozporuplné. Autor, F...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

Temný rytíř povstal: Legenda končí

Že jsem musela jít na nejočekávanější film letošního roku, na nový americký film „Temný rytíř povstal“, předem mě mrazilo v zádech. Moc tyto akční sci-fi pohádky nemusím. Zejména když vznikly na základě archivních komiksů. Ale nakone...