Stavbařův průvodce Evropou

Stavbařův průvodce Evropou

Tisk

stavbaruvPruvodce perexExistují stavby, které jsou krásné, technicky dokonalé a mnozí z nás o nich také mnoho vědí. Na druhou stranu ale existují mnohé stavby, které jsou sice krásné a technicky dokonalé, nicméně jejich kvality jsou často oceňovány je hrstkou zasvěcených odborníků. A právě tyto stavby chce širší veřejnosti přiblížit nová kniha Stavbařův průvodce Evropou, kterou nedávno vydalo Informační centrum České komory autorizovaných inženýrů a techniků ve spolupráci s Českým svazem stavebních inženýrů.

 

 



Obsah publikace by se dal v kostce definovat jako jakýsi evropský bedekr zajímavých staveb pro náročnější čtenáře; nicméně zdaleka se nejedná o průvodce v pravém slova smyslu.

V knize najdeme celkem 365 zajímavých staveb z 26 evropských zemí; budov, dopravních staveb, mostů, vodohospodářských děl, technických památek, nebo kostelů. Téměř 300 stran podrobného textu ke každé stavbě doplňuje bohatý obrazový materiál. V textu najdou čtenáři nejen popis konkrétní stavby, ale také příčiny jejího vzniku, problémy které provázely vznik a realizaci stavby, ale i způsob současného užívání stavby. Nechybí ani kontaktní údaje ke každé stavbě a informoce o možnosti návštěvy památky.

Kniha je určena nejen stavebním odborníkům, ale i zájemcům z řad široké veřejnosti, pro které je návštěva konkrétní stavby často nezapomenutelným zážitkem.

Autorům knihy nešlo o sestavení průvodce; chtěli především upozornit na zajímavé památky především technického rázu, které až donedávna stály mimo okruh zájmu široké veřejnosti. Jak říkají autoři projektu, kolem nás můžeme najít celou řadu technicky dokonalých staveb, o kterých zatím mnoho nevíme.

Původně se podařilo shromáždit více než 500 tipů na zajímavá technická díla. Nakonec autoři vybrali oněch zmíněných 365 staveb; největším problémem pak bylo sehnat kvalitní fotodokumentaci a další podklady. Práce na přípravě knihy trvaly zhruba půl roku.

Publikaci lze zakoupit v Informačním centru České komory autorizovaných inženýrů a techniků, Sokolská 15, Praha 2.

stavbaruvPruvodce

www.ckait.cz
www.ckait.cz/content/publikace-stavitelstvi-do-kapsy-stavba-novy-obcansky-zakonik-stavbaruv-pruvodce-evropou-v-ok

( 1 hlas )




 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kamelie: Za těch pětatřicet let jsme se pohádaly mnohokrát...

kamelie perexDo dnešních dnů si uchovaly image, která v sobě obsahuje půvab, křehkost a styl. Řeč je o duu Kamelie, které tvoří už pětatřicet let zpěvačky Hana Buštíková a Dana Vlková. A právě k letošnímu výročí - obě interpretky se daly dohromady opr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Město dívek je knížka pro ženy, které potřebují relax s pěkným příběhem

Město dívekNakladatelství Jota vydalo pěkný ženský román Město dívek, jehož děj nás zavede do období 2. světové války. Autorka Elisabeth Gilbertová přibližuje neradostné období, které si však dívky umí i přesto hezky užít. Začtěte se a zapomeňte na vlast...


Literatura

Napadlo vás někdy, co rádi jedli světoví diktátoři?

jak nakrmit diktatora 200V nakladatelství Dokořán vyšla velmi zajímavá kniha polského reportéra a spisovatele Witolda Szablowskiho s názvem Jak nakrmit diktátora.

 

...

Divadlo

Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

amerikanka 200Další představení Amerikánky z plánované série Hrajeme pro medici se tento čtvrtek 30. dubna odehraje ve vnitřním výběhu pro hyeny ze Safari Parku Dvora Králové.

...

Film

Chcete nahlédnout pod pokličku filmařiny?

FAMU 200V nakladatelství AMU vycházejí také knihy, které (nejen začínajícím) filmařům vysvětlují teorii, ale hlavně se obracejí k praktickým záležitostem - třeba k tomu, jak psát scénáře nebo jak nakládat se zvukem. Snadno pochopíme, že základy řemesla se lze na...