Supraphon v září vydává audioknihy s díly tří významných autorů, kteří ovlivnili českou i světovou literaturu

Supraphon v září vydává audioknihy s díly tří významných autorů, kteří ovlivnili českou i světovou literaturu

Tisk

supraphon200Pan Theodor Mundstock Ladislava Fukse, Směšné lásky Milana Kundery a komplet archivních i nových nahrávek s dílem Karla Čapka, to jsou tři významné audioknižní projekty vydavatelství Supraphon, které vyjdou letos v průběhu září. Supraphon tak uctí památku nedávno zesnulého Milana Kundery, 100. výročí narození Ladislava Fukse i 85. výročí úmrtí Karla Čapka. Audioknihy vycházejí v interpretaci hned několika hereckých generací.


Ladislav Fuks – Pan Theodor Mundstock / čte Miloslav König

Pan Theodor Mundstock a jeho osud. Díky jedinečnému podání herce Miloslava Königa se posluchači můžou ponořit do tohoto slavného psychologického románu Ladislava Fukse, jehož 100. výročí narození si v září připomínáme. Autor románu, který byl vydán poprvé před šedesáti lety, vychází z tragédie židovských osudů. Jeho hrdina hledá cestu úniku z úzkosti. Miloslav König čte Pana Theodora Mundstocka s mimořádnou schopností vcítění se do autorových sdělení, obrazů a dějů. Díky jakémusi osudovému sblížení interpreta s autorovým textem přinese zvuková podoba románu ještě silnější zážitek než samotná četba.

Celkový čas audioknihy: 6 hod. 51 min. / vyšlo 1. 9. 2023 digitálně ve formátech Flac – mp3

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/FuksPanTheodorMundstock

Milan Kundera – Směšné lásky / čtou Igor Bareš, Ladislav Lakomý, Antonín Přidal a další

Brněnský rodák Milan Kundera, jeden z nejproslulejších literátů tohoto století, žil s manželkou Věrou od roku 1975 v Paříži a své romány psal od osmdesátých let francouzsky. Jeho knihy vydané u nás před rokem 1969 i následující exilová tvorba patří k základnímu fondu českého i světového umění. První povídku z cyklu Směšných lásek, Já truchlivý Bůh, napsal Milan Kundera během dvou dnů v roce 1958. V následujících letech vytvořil dalších sedm povídek (Zlaté jablko věčné touhy, Nikdo se nebude smát, Falešný autostop, Symposion, Doktor Havel po dvaceti letech, Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým, Eduard a Bůh), které vyšly společně pod názvem Směšné lásky. Nahrávka v brněnském studiu v režii Antonína Přidala z roku 2008 objevila a uchovala kouzlo vyprávění tak, jak je asi „slyšel“ svým vnitřním sluchem Milan Kundera sám. Osudy Milana Kundery i jeho rozsáhlé dílo jsou zrcadlem dějin střední a západní Evropy druhé poloviny 20. století. Jejich význam daleko přesahuje svět literatury.

Celkový čas audioknihy: 8 hod. 42 min. / vyšlo 15. 9. 2023 na CD-mp3 i digitálně

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/KunderaSmesneLasky

Karel Čapek – Velký komplet nahrávek z díla velikána české i světové literatury / čtou Olga Scheinpflugová, Karel Höger, Rudolf Hrušínský, Josef Somr, Ladislav Mrkvička, Hana Maciuchová, Jakub Albrecht, Igor Orozovič, Ivan Lupták a další

Karel Čapek jako nikdy předtím – ve velkém kompletu archivních i nových nahrávek, vydaných u příležitosti prosincového pětaosmdesátého výročí úmrtí slavného spisovatele! Komplet vyjde v edici českých spisovatelů (jako už vyšly audiokomplety Oty Pavla, Jaroslava Haška, Karla Poláčka…). Čapek je mistr slova, který dokáže současně pobavit, poučit i dojmout. Producentka Naďa Dvorská vycházela při sestavování kompletu ze všech záznamů Čapkova díla uchovaných v archivu Supraphonu. Tento speciální komplet opět propojuje archiv s novými zvukovými záznamy v podání mladých interpretů.

Celkový čas audioknihy: 26 hod. 16 min./ vychází 29. 9. 2023 na 3CD-mp3 i digitálně

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/KarelCapekZDilaVelikanaLiteratury

supraphon capek

Více informací: www.supraphon.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Aleš Cibulka, moderátor České tajenky a Toboganu, zahradničí a chystá se koupit vertikutátor

ales cibulka200S Alešem Cibulkou se od ledna letošního roku můžeme potkat vpodvečer každého všedního dne u České tajenky. Tato vědomostní ryze česká soutěž, kterou připravila TV Barrandov, si rychle našla...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Severská mytologie aneb Za všechno může Loki

Severska mytologie 200Vydavatelství OneHotBook potěšilo všechny příznivce severské mytologie a přineslo jim audioknižní podobu stejnojmenné knihy od Neila Gaimana.

 

...

Literatura

Na vlnách zvukomalebné knihy

Na vlnach s Petrem Voldanem 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Na vlnách s Petrem Voldánem s podtitulem Ušima, očima i srdcem kolem světa. Budete překvapeni, jak řádky dokážou promlouvat…

 

...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Extrémní biker Michal Maroši se v životopisném filmu svléká do naha - obrazně i doopravdy

ten co slavi kazdy den 200Do kin míří nový dokumentární snímek Ten, co slaví každý den. Celovečerní film režiséra a kameramana Martina Vrbického shrnuje život bikera Michala Marošiho, který díky horským kolům unikl volání temných sil a dotáhl to...