Skutečný příběh československého Žida, který uprchl z tábora smrti

Skutečný příběh československého Žida, který uprchl z tábora smrti

Tisk

voxi UNIK-Z-OSVETIMI200Příběh muže, který si zaslouží zaujmout místo vedle Anny Frankové a Oskara Schindlera.

 

 

V dubnu 1944 se Rudolf Vrba zařadil mezi hrstku lidí, jimž se podařilo utéct z Osvětimi. Udělal to, aby odhalil světu pravdu o táboře smrti – a aby varoval poslední Židy v Evropě, jaký osud je čeká na konci železniční trati. Rudolf Vrba spolu s Fredem Wetzlerem propašovali první úplný popis Osvětimi vůbec – forenzně podrobnou zprávu, která se nakonec dostala k Franklinu Rooseveltovi, Winstonu Churchillovi a papeži.

Díky jejich odvaze byl celý svět přinucen přestat zavírat oči před jedním z nejstrašnějších zločinů v celé historii lidstva.

V roce 2007 vyšla kniha Rudolfa Vrby Utekl jsem z Osvětimi. Příběh slovenského Žida za okupace shrnuje především jeho zážitky z koncentračního tábora, končí rokem 1945.

Kniha Jonathana Freedlanda velmi poutavě a autenticky líčí nejen toto období, ale i vše, co se odehrálo potom – tzn. předání informací o dění v Osvětimi představitelům židovské obce a následně britským spojencům i celý jeho další profesní i rodinný život. Rudolf Vrba zemřel v Kanadě v roce 2006.

Jonathan Freedland je oceňovaný spisovatel, novinář a moderátor. Pravidelně přispívá do londýnského židovského týdeníku Jewish Chronicle i do řady amerických publikací, včetně The New York Times, The New York Review of Books a The New Republic. V roce 2008 získal novinářskou cenu Davida Watta. Kromě žánru non-fiction se pod pseudonymem Sam Bourne věnuje psaní thrillerových bestsellerů.

voxi UNIK-Z-OSVETIMI

Únik z Osvětimi (audiokniha)
Autor: Jonathan Freedland
Čte: Matouš Ruml
Délka: 12 hodin 50 minut

Více informací: www.voxi.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

PEPSON SNĚTIVÝ

pep 200Jak se stalo, že se z ekonoma stal spisovatel? - Spíš bychom se měli ptát, jak se z hudebně a literárně orientovaného člověka stal ekonom – byť pouze inženýrským diplomem, ne zaměřením či snad nedejbože mentalitou. V šedi osmdesátých let byly v Jablon...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fredrik Backman: Muž jménem Ove. O lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem

Muz jmenem Ove 200Celosvětově oblíbená kniha o mrzoutovi s velkým srdcem Muž jménem Ove vychází jako audiokniha! Příběh švédského autora Fredrika Backmana o přátelství, které dokáže vrátit chuť do života, i když se...


Literatura

Chraň nás od zlého – policista v roli vymítače ďábla

chran nas perexPronásledování a usvědčování násilných vražd, loupeží a dalších odporných kriminálních zločinů – jeden z každodenních dnů v práci. Nicméně zaujetí okultismem v boji s temnými silami přivede policistu z Ne...

Divadlo

Říjnové novinky na Dramoxu: divácky úspěšná Korespondence V+W i dojemných 4000 dnů

KorespondenceVW 1200x1200Online platforma Dramox.cz zahajuje podzimní sezónu hned několika diváckými hity. Pokud jste v Divadle Na Zábradlí nestihli jednu z nejúspěšnějších divadelních her posledních let Korespondence V+W, můžete se na ti teď podí...

Film

ČT nachystala nový kanál pro děti a na něm Děsivé dějiny

Desive dejiny CTD 200Česká televize už láká zájemce jak na kanál speciálně sportovní, tak speciálně zpravodajský. Na konci srpna zprovoznila další, určený především dětem: ČT :D (a ponechme stra...