Nový přírůstek v expozici historických kočárů

Nový přírůstek v expozici historických kočárů

Tisk

Kocar200Na zámku Veltrusy v prostorách barokní stodoly je přístupná expozice, věnovaná historickým kočárům. Kočáry byly v minulosti vizitkou svého majitele; každý pán hleděl na to, aby měl kočár přiměřený svému postavení a movitosti.

 

 

Na panství však nebyly pouze kočáry pro panstvo, ale také řada dalších povozů, které se používaly pro přepravu osob a materiálu. Představu o tom, jak takový vozový park středně velkého šlechtického panství vypadal, si mohou návštěvníci vytvořit v expozici historických kočárů na zámku Veltrusy. Do výstavy historických kočárů, pocházejících z přelomu 19. a 20. století, přibyl nedávno nový kočár typu Mylord. Jedná se o jediný exponát z celé expozice, do kterého si návštěvníci budou moci sednout a třeba se v něm i vyfotografovat. V budoucnu by měl sloužit také k projížďkám po zámeckém parku.

Kocar2

Expozice historických kočárů je sestavena z exemplářů soukromého sběratele Milana Štěpána, který se věnuje restaurování starých a poškozených vozů. Naleznete zde kočáry takřka všeho druhu z poloviny 19. a 20. století. První část výstavy návštěvníka provede typickým vozovým parkem panství a představí vozy, které se každodenně na většině panství užívaly. Využívali je panští úředníci, mezi něž patřil zámecký správce, správce velkostatku, nadlesní, podkoní, správce sadu a další sloužící a zaměstnanci. Druhá část výstavy je věnována nejběžnějším typům panských kočárů a saní, z přelomu 19. a 20. století. Je zde vedle pánského kočáru a dvoumístného dámského kočáru, či kočáru typu Mylord nebo Landolet vystaven také omnibus, selská bryčka, nebo řeznické sáně. Expozice je umístěna v budově nově zrekonstruované barokní panské stodoly v hospodářském dvoře zámku Veltrusy. Návštěvníci výstavy tak mohou vstoupit do prostoru pozdně barokní stodoly, která byla ještě donedávna nevyužívána, neboť její stav po povodních z roku 2002 to neumožňoval. Zchátralou stodolu se podařilo zrekonstruovat a nově přijímá návštěvníky expozice historických kočárů.

Kocar3

Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 17 hod. od půlky září do konce října bude přístupna o víkendech a o svátcích.

Kocar4

Barokní zámek Chotků z první poloviny 18. století, později klasicistně upraven. Park s romantickými stavbami. Historické interiéry, vyzdobené štukem a malbami, s cenným zařízením a sbírkami. Pánský pokoj, salon Marie Terezie, kuřácký kabinet, ložnice, čínský kabinet, lovecký salonek, japonský kabinet, velká knihovna. Roku 1754 se zde konal Velký trh tovarů Království českého, první obchodní veletrh na světě, který navštívila Marie Terezie.

Kocar5

(Foto: autor, www.npu.cz)

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s výherkyní naší literární soutěže Povídky z lesa

LesPaní Jana Mlejnková (45) nás poctila vtipnou povídkou s názvem Ledka nebo cigaretka, kterou jsme vyhodnotili jako vítěznou. O tom, že paní Jana jen srší humorem, nelze pochybovat. Přečtěte si rozhovor, ve kterém objasňuje, jak k tomu,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

ŽIVÍ MRTVÍ: MÍLE A MÍLE

Zivi a mrtvi dva perexPo Shaneově smrti se Rick a celá skupina rozhodne, že se tábor musí přesunout. Musí jej přemístit na bezpečnější místo. Po cestě potkávají muže jménem Tyresse, jeho ceru Julii a jejího přítele. Jejich cesta vede menším...


Literatura

Nevěř nikomu! Britský thriller může způsobit několikadenní paranoiu…

k21 200Po závalu severských detektivek se na české pulty dostává i novinka z Británie. O partě holek, které se vydají na cestu po Nepálu. A to víte, že se to pěkně zvrtne. Kniha, kterou slupnete jako malinu odehrávající se pro thriller na netradičním místě.

...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Vysvlečená zpověď Johany Rubínové

altŽila, byla jednou jedna Johana Rubínová, která se rozhodla, že si bude psát deník. Psala o sobě, přátelích, problémech, průšvizích, trapasech, šlápnutích vedle, pokusech, omylech a tak vůbec o bouřlivém životě náctiletých. Psala, psala a co osud nec...