Není apríl jako apríl

Není apríl jako apríl

Tisk

april thumbMěsíc duben má zaslouženě přívlastek apríl. Aprílové počasí si dokáže představit každý z nás – rychlé střídání slunečné oblohy se zataženou s přeháňkami nebo deštěm, větrno se střídá s bezvětřím, ráno mrzne, odpolední teplota je naopak na tričko.

 

Toto bláznivé počasí má ale své fyzikální opodstatnění. Hlavní příčinou proměnlivého dubnového počasí u nás je to, že je ještě nad pevninou studený vzduch, ale sluneční paprsky už hřejí jako v srpnu. Spodní vrstva vzduchu se od zemského povrchu otepluje rychleji než horní vrstva. Při promíchávání různě teplých vrstev vzduchu se vytváří četné přeháňky – ne zřídka kdy i sněhové.

Teplota je jako na horské dráze

To, že i teploty mohou být hodně rozdílné, dokazují dubnové extrémy posledních let – tj. v roce 2003 bylo 9. dubna na Horské Kvildě -22 °C, naopak v roce 2012 na konci dubna 29. dubna v Plzni teplota kulminovala na 31,8 °C. V posledních letech je dubnové počasí suché, bohaté na sluneční paprsky a také ve znamení velkých teplotních výkyvů. Za ty může střídání teplého jižního nebo jihozápadního proudění se studeným vzduchem od severozápadu nebo západu. Za 24 hodin se tak může ochladit nebo naopak oteplit o více než 15 °C. Velké rozdíly se mohou vyskytnout i v nejnižších ranních a naopak nejvyšší denních teplotách. Mluvíme o tzv. denní amplitudě teplot, která se zejména při jasných nocích, kdy nefouká vítr a teplota klesá pod bod mrazu, naopak přes den sluneční paprsky vyženou nejvyšší denní teploty i přes 20 °C.

 

Jaro

 

Dubnové sluneční paprsky jsou zrádné

I přes to, že se to nezdá, tak dubnové sluneční paprsky už mají svoji sílu a mnohdy dokáží naši pokožku spálit. Množství ozonu nad Evropou během dubna často kolísá a naše pokožka je po zimě oslabena a bledá. Proto platí, že pokud plánujete strávit více času na přímém slunečním záření zejména přes poledne, rozhodně použijte opalovací krém.

Také letošní Velikonoce budou aprílové

V dubnu často slavíme Velikonoce – svátky jara. I ty mohou přinést různou škálu počasí, právě díky aprílovému dubnu. Za posledních 60 let najdeme nejvyšší teploty na Velikonoce v pozdějším termínu oslav - 23. dubna 2000 26 °C a 22. dubna 1962 24 °C. Naopak jedny z nejchladnějších Velikonoc jsou z roku 1977 (10. dubna), to se odpolední teploty pohybovaly nejčastěji do 5 °C. Po přečtení předchozích řádků tak asi nikoho nepřekvapí, že letošní Velikonoční pondělí přinese jak bouřky, tak sněžení, jak 23 °C, tak během dne výrazné ochlazování, jak slabý, tak čerstvý vítr.


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

NuSpring – cesta za zdravou a kvalitní kosmetikou

nuspring 200V tomto článku bychom vám rádi představili NuSpring, internetový a také kamenný obchůdek s přírodní a bio kosmetikou. Poptávka po ní se stále zvyšuje, je dobře, že lidé víc myslí jak na sebe, tak na životní prostředí. NuSpring není jen obchod, to...


Literatura

Město dívek je knížka pro ženy, které potřebují relax s pěkným příběhem

Město dívekNakladatelství Jota vydalo pěkný ženský román Město dívek, jehož děj nás zavede do období 2. světové války. Autorka Elisabeth Gilbertová přibližuje neradostné období, které si však dívky umí i přesto hezky užít. Začtěte se a zapomeňte na vlast...

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

Mobil a jeho tajemství: Film ZNÁMÍ NEZNÁMÍ odkryje pravou tvář každého z nás

Znami neznami 200Filmová komedie, která se zapsala do Guinnesovy knihy rekordů, míří do českých kin. Příběh party přátel odkrývá tajemství, která mezi sebou skrývají. Snímek ZNÁMÍ NEZNÁMÍ přichází do kin 31. března 2022.

...