Zjistěte, Co je nového v médiích

Zjistěte, Co je nového v médiích

Tisk

co je noveho v mediich 200Co je nového v médiích je název nejnovějšího přírůstku do edice Co je nového?, který vydává malé nakladatelství Nová beseda. Já jsem četla knížečku o hudbě, a tuto jsem si nechtěla nechat ujít.

 

 

Edice Co je nového? je určena pro všechny, kteří jsou dobří v něčem jiném. Renomovaní autoři a autorky srozumitelným jazykem pro čtenářky a čtenáře z jiných oblastí shrnují stav přemýšlení, bádání a diskuse, aktuálně zkoumané otázky a myšlenkové proudy z nedávného vývoje ve svém oboru. Navíc se jedná o útlé publikace mající do sta stran.

Autor se nejprve zaměřuje na soumrak novin, poté se věnuje například online žurnalistice, novým médiím, sociálním médiím nebo svobodě médií. Jiné kapitoly jsou zase o objektivitě, ztrátě důvěry nebo dezinformacím. Jednotlivé části jsou krátké, ale obsahují plno citací, studií i názorů.

Osobně se v médiích pohybuji už několik let a tím pádem nejsem úplně cílová skupina knihy, ale přesto jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí a také nových informací. Například mě minulo, že Česká tisková kancelář používá automaticky generované zprávy, a to už od roku 2018. Kromě zpravodajství týkající se voleb se jedná například o články o cenách benzínu nebo se statistikami dopravních nehod.

Nejvíce šokující pro mě byla kapitola o dezinformacích plná čísel, ze kterých je patrné, že je potřeba začít s dezinformacemi něco dělat a věnovat jim pozornost. Je zde například citována studie Globsec Trends 2022 ukazující, že až 54 % Slováků a 30 % Čechů věří konspiračním teoriím. Zajímavé (a alarmující) také je, že pouze 12 osob šířilo v roce 2021 dvě třetiny amerického obsahu proti očkování, což ukázala analýza jedné neziskové organizace.

„Ani vymyšlené zprávy nejsou žádnou novinkou, která by přišla až s internetem. Avšak dnešní svět dezinformací a vymyšlených zpráv je odlišný v tom, že je může vytvářet prakticky kdokoli a za minimální náklady může oslovit rozsáhlé publikum. Změna se i rychlost šíření, cena produkce nepravd a možnost jejich cílení. Jaké to má důsledky? Až 52 procent Slováků si myslí, že Židé mají příliš velkou moc a ovládají politiky.“ (str. 62)

Co je nového v médiích jsem si přečetla s velkým zájmem a doporučuji ji každému, kdo se alespoň trochu zajímá o média, a to ve všech podobách.

Filip Struhárik je novinář. Pro slovenský Denník N připravuje týdenní newsletter MediaBrífing, který shrnuje nejnovější dění ve světě médií a na internetových platformách. Za své texty získal Novinářskou cenu a čestné uznání za přínos k rozvoji digitálních médií a online žurnalistiky. Je členem hodnotící komise v projektu Konšpirátori.sk, který poskytuje databázi dezinformačních webů. Jako zahraniční korespondent Reportérů bez hranic se zaměřuje na monitoring stavu svobody tisku na Slovensku.

co je noveho v mediich

Co je nového v médiích
Autor: Filip Struhárik
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Nová beseda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 100
Hodnocení: 87 %

https://www.novabeseda.cz/book/co-je-noveho-v-mediich


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Ondřejem Neffem. Jak se mu vyhodnocovaly soutěžní povídky?

Ondřej NeffOndřej Neff se stal patronem naší literární soutěže sci-fi a fantasy povídka, jejíž výsledky jsme nedávno vyhlásili. Osobně měl tu čest vybrat tři nejlepší povídky a my jsme měli tu čest s ním spolupracovat. Jak se mu povídky hodnotily, kterou svou kni...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Klasika Já, Claudius a detektivka Muži, kteří nenávidí ženy, vyšly i ve formátu audioknih
ImageAudioknihy jsou v současné době hodně populární. V mnohém usnadňují „práci“ a těm, kteří nemají čas a chuť na čtení, nabízejí možnost, jak se seznámit s těmi největšími klasikami, případně nejnovějšími best...

Z archivu...


Literatura

Jak se zbavit Mstivý Soni

jak se zbavit mstivy soni200V listopadu 2016 vydalo JaS nakladatelství šikovnou knížečku Jiřího Holuba s kouzelnými ilustracemi Juraje Martišky Jak se zbavit Mstivý Soni. Pokud hledáte vtipnou knihu pro děti, u které se zasmějí i dospělí, mu...

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

Future gate festival scifi filmů letos proběhl ve znamení něžného pohlaví

futuregatefest perexMilovníci scifi filmů si i letos přišli na své. V pražském kině Lucerna probíhal festival scifi filmů z let minulých i ze současnosti. Tématem letošního ročníku byly ženy ve scifi.

...