Bible vína aneb náboženství jménem vinařství

Bible vína aneb náboženství jménem vinařství

Tisk

Bible vína resZnačná část dospělých už zřejmě dostala někdy otázku, zda patří mezi pivaře, nebo vinaře. Patříte do té druhé skupiny, ale nevyznáte se tolik vínech, nevíte jak je degustovat nebo s jakým jídlem podávat? Potom je právě pro vás určena krásná publikace s všeříkajícím názvem Bible vína.

Já jsem kdysi patřil k těm prvním. Při cestách s kamarády po hospodách jsem vypil nejedno pivo. Jednoho dne mi ovšem nějak přestalo chutnat (pivaři si v tento moment ťukají na čelo) a začal jsem dávat přednost vínu. Nejsem zrovna pravidelný konzument tohoto ušlechtilého moku, ale příležitostně si několik skleniček dám. Donedávna jsem dokázal rozlišit tak maximálně bílé víno od červeného, případně suché od polosuchého. Potom se ovšem do mých rukou dostala tato bible a začal jsem objevovat náboženství jménem vinařství.

Jedná se o světový bestseller od autorů světoznámého portálu Winefolly.com Madeline Puckette a Justina Hammacka. Jak sami v úvodu uvádějí, nejedná se o nejobsáhlejší dílo na světě (přestože je poměrně objemné). Snažili se do něj ovšem vložit ty nejdůležitější základy, které by měl znát každý profesionální someliér či nadšenec do tohoto kouzelného moku.

bible-vina 1

Kniha poprvé vyšla v roce 2015, umístila se v žebříčku New York Times a byla přeložena do více než 20 jazyků. Dodnes ji používají vedoucí kurzů a seminářů o víně, someliéři nebo manažeři restaurací, kteří chtějí svým zákazníkům nabídnout co nejlepší servis s tímto nápojem spojený.

Obsah by se vlastně dal rozdělit na dvě základní části. Každá z nich má potom samozřejmě hned několik podčástí. V té první a výrazně kratší naleznete na několika desítkách stran základní informace o charakteristice vína, degustování, skladování, servírování nebo celkovém vzniku vína. Můžete si ji přečíst v jednom kuse a dozvíte se řadu zajímavých informací.

bible-vina

Například o různých druzích vín, jejich důležitých složkách i smyslech, které můžete během konzumace používat. Už nebudete, jako já dřív, rozlišovat pouze bílé a červené (možná ještě růžové) víno. Kniha vás vlastně svým obsahem navádí k tomu, abyste začali experimentovat, abyste zjišťovali chutě a vůně nápoje, zapisovali si poznámky a tím se postupně stávali určitými odborníky.

U všeho je spousta obrázků a ilustrací, díky nimž je text srozumitelný a poměrně lehce pochopitelný. Zároveň slouží jako určitá předehra k následné části, o níž si povíme za chvilku. Ještě bych rád zmínil i velice hezky zpracované snoubení vína a jídla, díky němuž budete vědět, jaký nápoj si máte k určitému pokrmu dát. Dokonce je tu i základní tabulka s několika konkrétními příklady. Zároveň se ovšem autoři opět snaží vše jednoduše vysvětlit, abyste si dokázali cestu k příslušné kombinaci najít sami.

Bible vína str. 100-101

Nyní už přichází čas k tomu, abyste si vybrali své vlastní víno, případně se podívali na informace o těch, co už máte doma. V druhé části totiž najdete rozdělení vín podle odrůd a vinařských regionů. Samozřejmě i v tomto případě to můžete pojmout stylem, že si vše přečtete jako klasickou knihu. Zároveň si ovšem můžete například vyhledat, jaká jsou zajímavá vína právě v dané oblasti nebo co se můžete dozvědět o určité odrůdě.

Nejsou tu vypsány všechny odrůdy (ani země). Ovšem zajímavý je fakt, že použitých 98 odrůd a 14 typů cuvée patří k většině celého světa. Oněch 9 odrůd totiž zabírá 71 % vinic. Zbylých 1285 odrůd potom tedy výrazně méně.

U zemí potom najdete klasifikaci, příklady nejoblíbenějších a nejznámějších vín nebo třeba mapku se zakreslenými oblastmi. Nechybí ani Česká republika, která přeci jenom je významným zástupcem tohoto oboru.

Celá kniha je tak exklusivním průvodcem po světě vína. Odpovídá tomu i větší formát, luxusní vysokogramážní papír a kvalitní pevná vazba. Tahle publikace poslouží nejen jako skvělý dárek, ale i určitá možnost začít vnímat pití vína jinak. Pro mnohé se totiž nejedná o pouhou konzumaci, ale takřka životní styl.

Bible vína res

Bible vína

Autoři: Madeline Puckette a Justin Hammack
Vydalo: Familium
Rok vydání: 2023
Počet stran: 344

Hodnocení: 100 % pro vinaře

www.familium.cz/darkove-knihy/2562-bible-vina-9788088333449.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec: Ale já raději stále znovu začínám, než končím...!

martin nemec 200Zatímco jedna kapela, kterou stvořil Martin Němec má čtyřicet let, druhé kapele je dvacet. Ta starší je legendární Precedens, ta druhá je už také kultovní a její název zní Lili Marlene. I když je každá jiná, je to Martin, který je jedin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Leppinovy Růže, vrány poprvé souborně vydává Dauphin

LeppinPPNakladatelství Dauphin připravilo opravdovou lahůdku pro znalce poezie – soubor díla Paula Leppina Růže, vrány vydávaného jako česko-německá bilingva. První souborné vydání poezie Paula Leppina, vyvoleného pěvce bolestně mizící staré Prahy, umělce, který považoval citovou r...


Literatura

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...

Divadlo

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Film

S filmem Tenet došel Christopher Nolan na konec jedné cesty

tenet perexLoňský rok byl v kinech ze známých důvodů dost slabý a od března se v nich hrály prakticky jen filmy komornější, pro náročnější publikum a blockbustery úplně absentovaly. Snad jedinou výjimkou bylo srpnové nasazení akčního sci-fi Tenet režijního...