Postapo z válkou zničeného Ruska

Postapo z válkou zničeného Ruska

Tisk

Stanoviště 200Autor kultovního Metra Dmitry Glukhovsky přichází s další knihou Na stráži. Jedná se o první díl série Stanoviště, která v mnohém připomíná i jeho předchozí tvorbu.

Nutno podotknout, že ruští spisovatelé to v současné době samozřejmě nemají vůbec jednoduché. Takřka všechno pocházející z této země je momentálně díky napadení Ukrajiny negativní. Díla několika málo tvůrců, kteří se veřejně distancovali od Putina a jeho dobyvačných choutek, jsou ovšem přeci jen ještě přijatelným artiklem. Mezi ně rozhodně patří i knihy populárního Glukhovskyho.

Předem musím říci, že na sérii Metro tohle dílo prostě nemá. Autor si jím nasadil tak vysokou hranici, kterou už možná nikdy v životě nepřekoná. Přesto první díl série Stanoviště není vůbec špatným literárním kouskem.

Pozvolný rozjezd, gradace a akční finále

Vlastně toho má s o mnoho slavnějším sourozencem docela dost společného. Především onu temně pochmurnou atmosféru prostředí, v němž byste rozhodně nechtěli přežívat. Čtenář se ocitá v po válce zničeném Rusku, kde je otrávená řeka Volha, zčásti zamořené ovzduší a nedostatek potravin. Na základně v Jaroslavli pobývá i mladý Jegor, jehož nevlastní otec je zdejším velitelem. Nejenže mu právě on dává občas kapky, ale navíc o něj nestojí jeho vysněná dívka Michelle. Jednoho dne dostane Jegor jeden impulzivní nápad. Jít se podívat na most, po kterém nikdo nechodí. A tato událost brzy změní nejen jeho budoucnost.

Román se vlastně rozjíždí dosti pozvolně. Seznamujete se zdejšími obyvateli, pociťujete tíseň z takřka neobyvatelného místa a do toho sledujete běžné starosti lidí. Na první pohled to vypadá, že všechno ustrnulo na mrtvém bodě, dokud se nestane několik nečekaných věcí. Poté se začne zápletka rozjíždět až vyvrcholí v dosti akčním závěru.

Závěr s velkým příslibem do budoucna

Ona gradace celé dějové linky se mi vlastně docela líbila, i když nebudu lhát, že ze začátku je ten rozjezd prostě těžší na čtení. Ze stránek knihy je znát rukopis ruského autora, který je poměrně nezaměnitelný. Jedná se o první díl série, i proto je to spíše seznamovací část, v níž vás zaujme hlavně konec. Ten je ovšem velkým příslibem do budoucna, že se v tomto světě ještě budou dít velké věci.

Ústřední postavu Jegora si zřejmě na první pohled nezamilujete. Je to vlastně takový sedmnáctiletý spratek, který je sužovaný nenaplněnou láskou a trochu nestandardní rodinou. V pozdějších částech jsem mu přesto začal fandit a nakonec jsem si ho vlastně docela oblíbil. Pěvně věřím, že do budoucna by se mohl proměnit v takřka kladného hrdinu.

Na průběh dění má velký vliv i náboženství, které je tu všudypřítomné. Nebudu vám lhát, nebylo mi to úplně po chuti. Na mě ho chvílemi bylo možná až moc a klidně bych se bez něj obešel. Jedním z jedinců je i kněz, který mi byl velice nesympatický, i když to možná byl záměrný rys této postavy.

Čtení jako celek jsem si ovšem jinak užil. Je to prostě ona tak trochu netradiční sci-fi ve stylu, který autorovi Metra sedí. Opět se ocitnete na temných místech, které se budou zhmotňovat ve vaší mysli a možná vás pronásledovat v nočních můrách. V současné době se navíc jedná o hodně aktuální záležitost, i když podanou ve stylu fantastiky. Takže nakonec, proč ne. Většinu fanoušků tohoto autora Na stráži nejspíš potěší nebo ho, minimálně z úcty k němu, budou respektovat. A třeba si najde i mnoho nových čtenářů, pro něž se bude jednat o vstup do světa jednoho z nejznámějších ruských tvůrců.

Stanoviště 450

Na stráži

Série: Stanoviště, 1. díl

Autor: Dmitry Glukhovsky

Žánr: Sci-fi

Nakladatelství: Laser-books (Laser)

Rok vydání: 2023

Počet stran: 288

Hodnocení: 70 %

www.knizniklub.cz/knihy/598047-stanoviste-na-strazi.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Detektivka z prostředí nehostinného Norska

AMZBCH perSe severskými detektivkami jakoby se roztrhl pytel. Už dlouho ale neplatí, že je to záruka kvalitního příběhu. Jo Nesbo nebo například Jussi Adler-Olsen nasadili laťku hodně vysoko a novinka Až mi budeš zítra chybět od, pro nás doposud neznámého, a...


Literatura

Zchlaďte se krimi z Aljašky

chladny den pro vrazdu 200V Mystery Pressu vydali severskou krimi, ne však ze Skandinávie, jak bývá zvykem, ale z Aljašky. Jmenuje se Chladný den pro vraždu a napsala ji Dana Stabenow.

 

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru komedie Splašené nůžky

splasene nuzky200První inscenací roku 2024 Městského divadla Mladá Boleslav bude v pátek 16. února divácky osvědčený titul Splašené nůžky. Stovky repríz po celém světě dokazují, že tento kus má své kouzlo tak jako žádný jiný – už proto, že nikdy není st...

Film

POWAQQATSI: druhý díl Qatsi trilogie na hodinu a půl pevně přiková k obrazovce

Powaqqatsi plakat  200V roce 1988 spatřil světlo světa druhý díl Qatsi trilogie, který jeho autor Godfrey Reggio nazval Powaqqatsi. Překlad znamená „život na úkor někoho jiného“ a vyst...