Jaká hračka je správná? Odpoví nová výstava v UPM

Jaká hračka je správná? Odpoví nová výstava v UPM

Tisk

hracky2Uměleckoprůmyslové museum v Praze pořádá od 22. 6. do 10. 9. 2023 výstavu hraček, kterou připravilo ve spolupráci s Městským muzeem v Kamenici nad Lipou, Sdružením pro hračku a hru a Asociací hračka Unie výtvarných umělců ČR. Výstava je určena především rodinám s dětmi předškolního a raného školního věku k zamyšlení nad výběrem z hraček, jimiž je náš trh přesycen.

Základní zdravotní a uživatelskou bezpečnost hraček zaručuje stát, který však negarantuje jejich kvalitu z výchovného a vzdělávacího hlediska. Právě na pedagogicko-psychologické aspekty, jež jsou pro utváření osobnosti dítěte velmi důležité, se zaměřuje ocenění „Správná hračka“. Snaží se poskytnout rodičům i pedagogům vodítko při volbě hraček a herních předmětů zejména pro děti předškolního věku, podpořit tvorbu a prodej dobrých hraček a jejich rozšiřování mezi dětskou populací. Symbol „Správná hračka“ doporučuje ty nejlepší z nich.

hracky

Na výstavě představujeme výběr z hraček oceněných v posledních dvanácti letech od šesti českých výrobců: firma KOVAP z Náchoda vyniká produkcí plechových hraček s tradicí od roku 1946, společnost EFKO-karton z Nového Veselí zachránila a dále rozvíjí výrobu ikonického Igráčka, rodinná firma ANJA navázala na družstvo JAS ve Stráži nad Nežárkou proslulé svými dřevěnými hračkami, malé rodinné Truhlářství Křenek ze Zářecké Lhoty u Chocně nabízí hračky z kvalitních dřevin, nově vzniklá střední firma Noe v Lipníku nad Bečvou je známá textilními hračkami a dřevodílna V Růžovém sadu v Ořechově u Brna má originální výrobní program s převahou ruční práce a napomáhá zvyšovat sociální status zaměstnancům s postižením.

hracky3

Označení „Správná hračka“ (založeno 1994) je společným projektem Sdružení pro hračku a hru, Asociace hračka Unie výtvarných umělců ČR a Asociace předškolní výchovy. Hračky oceněné v roce 2022 jsou představeny na letním festivalu Hračkobraní na zámku v Kamenici nad Lipou ve dnech 12. až 16. července 2023 a poté se stanou součástí sbírek Městského muzea.

hracky1

Koncepci výstavy připravili: Oskar Brůža, Helena Koenigsmarková a Petr Pech. K výstavě je připravena také aktivní zóna. Na Facebookovém profilu @Programy UPM můžete doplňovat fotoalbum #mojenejhračka se svou nejoblíbenější hračkou.

www.upm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jaroslav Kučera: „Fotky jsem vystavovat samozřejmě nemohl, jejich skrytý význam by prokouknul i blbý komunista.“

fotokucera 4Sice už není listopad, který jsme zde, na Kultuře21, označili měsícem fotografie, ale na zajímavé čtení není nikdy pozdě. Pojďte s námi tedy nyní nakouknout za objektiv panu inženýrovi Jaroslavu Kučerovi a přečíst si o jeho zkušenostech. 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Alfa a omega: fenomenální zakončení série Zámek a klíč

zamek 200Nakladatelství Comics Centrum vydalo v dubnu hned dva díly Zámku a klíče, pětku Časohrátky a závěrečný svazek s poněkud zlověstným názvem Alfa a omega. Dočkáme se nervy drásající zakončení, kde nebude nouze o zvraty, napětí a nepředstavitelné šílenosti s klíči.

...

Literatura

„Informace chce být svobodná“

kyberkultura200Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada a jejím autorem je Petr Mareš.

 

...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Natáčí se nový film Superžena

superzena perexTvůrci komedie Casting na lásku začali loňský rok s natáčením nového celovečerního filmu s názvem Superžena. Vizuálně netradičně pojatý snímek ze současnosti, který naráží na téma hledání postavení moderní ženy, slibuje atraktivní podíva...