PRAHO! project představil novou podobu Fügnerova náměstí

PRAHO! project představil novou podobu Fügnerova náměstí

Tisk

Praho vernisáž 2 nahledSlavnostní vernisáž 13. srpna odtajnila revitalizaci Fügnerova náměstí. Jde o největší queer mural art v historii České republiky, který na místě zůstane po dobu jednoho roku. Celý koncept je dostupný v českém a anglickém jazyce. Vernisáž byla zahájena proslovy ambasadora projektu Šimona Biliny, spoluautora realizace a lidskoprávního aktivisty Kryštofa Stupky a nizozemského velvyslance v České republice Daan Feddo Huisinga. Na místě bylo možné potkat řadu osobností queer komunity, jako je například Edwys, Lenka Králová či Holka z Letné. Na návštěvníky čekal bohatý program v podobě DJ setů od N-C-O-L a Fleika, společenské hry, baru či prohlídek celé realizace. Nejsilnějším momentem vernisáže byla samotná atmosféra.

 Iniciativa PRAHO! project tak představila další ze svých realizací ve veřejném prostoru, která se tentokrát zaměřuje na témata spojená převážně s LGBTQ+ komunitou. Revitalizace Fügnerova náměstí vyzývá k dialogu, edukaci a rozšíření perspektiv. Cílem je přiblížit LGBTQ+ komunitu kolemjdoucím a zvýšit tak povědomí o důležitosti inkluzivního a tolerantního přístupu ve společnosti. A to nejen v rámci této komunity. Projekt navíc dlouhodobě usiluje o zdůraznění potřeby většího zpřístupnění umění ve veřejném prostoru. To se prostřednictvím této realizace povedlo. Náměstí se stalo jednou velkou galerií, která bude po celý rok otevřená všem.

„Inkluze představuje jeden ze základních pilířů celého projektu. Dlouhodobě usilujeme o využití veřejného prostoru ke zpřístupnění umění a k vytvoření prostoru pro různé názory. Zabýváme se nespočtem sociálních témat, mezi které patří zajisté i svoboda a přijetí. Právě tyto hodnoty stály při vzniku naší nejnovější realizace Queer All Year na Fügnerově náměstí, které tento rok, mimochodem, slaví 130 let,” vysvětlují autoři projektu. Inkluzivní přístup se promítá do výtvarného zpracování celého náměstí. „Výtvarný návrh, za kterým stojí oceňovaný ilustrátor Petr Polák, je koncipován takovým způsobem, aby podtrhoval posun ve vnímání a zpochybňování předsudků, které jsou v naší společnosti bohužel stále více či méně aktuální,” dodávají autoři.

Praho vernisáž 3 (2) nahled

Důležitým prvkem celé realizace jsou QR kódy zakomponované do uměleckého díla. Návštěvníci tak mají přístup k různým interaktivním obsahům s možností aktivního zapojení se do celé instalace. Do odborné části realizace se zapojily organizace Amnesty International, Konsent, Transparent či In Iusticia, do audiovizuální pak výraznější představitelé komunity jako Kovy, Jan Cina či například Filip Titlbach. Součástí interaktivního obsahu je například také několik terapeutických intervencí. Veškerý interaktivní obsah se navíc bude pravidelně obměňovat.

Revitalizace Fügnerova náměstí ukázala smysl a sílu celého projektu. Dříve spící místo se proměnilo v kulturní lokalitu dostupnou všem, a to nehledě na sexualitu, politický názor či pohlaví. „Věříme, že se nám podařilo vytvořit bezpečné místo pro kohokoliv, kdo se z jakéhokoliv důvodu necítí pochopený. ´Vydrž. Jsi milován a nejsi na to sám,´ praví jedna z výpovědí přímo na náměstí. My nemůžeme než souhlasit,” konstatují autoři projektu.
Celý projekt se nesmírně rychle rozrůstá. Kolektiv lidí za ním stojící v současné chvíli připravuje množství dalších uměleckých počinů. „Neustále navazujeme nové spolupráce, díky kterým umění ve městě posouváme ještě blíže k jeho obyvatelům. Aniž bychom prozradili cokoliv dalšího, můžeme říct jediné – uvidíme se 13. března '24!” s úsměvem uzavírají autoři.

Praho vernisáž 2 nahled

Projekt Queer All Year vznikl pod záštitou vládní zmocněnkyně pro lidská práva Mgr. Kláry Šimáčkové Laurenčíkové a vedoucí Zastoupení evropské komise Mgr. Moniky Ladmanové, za finanční podpory Magistrátu hlavního města Prahy, Technické správy komunikací, programu Galerie hlavního města Prahy, Umění pro město, Zastoupení Evropské komise a holandské a švédské ambasády v České republice.

O spolku PRAHO! project:
PRAHO! project vznikl v říjnu 2021, kdy se ve veřejném prostoru metropole začaly objevovat desítky básní ve formě samolepek, plakátů, billboardů či uměleckých instalací. Každý text nese kromě své myšlenky a očíslování také unikátní QR kód, který odkazuje na webové stránky s několika otázkami osobního či městského rázu. Na stránky je také možné nahrávat fotografie či videa. Od spuštění projektu se k organizátorům dostalo na 50 tisíc výpovědí poukazujících na jedinečnost každého z nás. Jde o neuvěřitelnou sbírku názorů, pocitů, uměleckých vyjádření či myšlenkových pochodů.

Na pozadí vzniku projektu stojí tři základní aspekty – prvním z nich je snaha o vytrhnutí náhodných lidí z každodenní šedi, druhým je jakýsi boj proti exkluzivitě prezentování umění v galeriích prostřednictvím vystavování ve veřejném prostoru a třetím, v současnou chvíli tím nejdůležitějším, je touha propojit společnost dohromady a poukázat na skutečnost, že si v tomto na první pohled odcizeném světě můžeme být daleko blíž, než se občas zdá.

Praho vernisáž nahled

I díky odvaze lidí sdílet mnohdy nesdělitelné tento projekt stále roste. Za jeho fungováním v současné době stojí 13členný tým. V prosinci 2022 vyšla čtyřdílná PRAHO! publikace, v dubnu 2023 byl s finanční podporou partnerů projektu TSK, GHMP, AVU a Umění pro město otevřena první realizace ve veřejném prostoru, kterou je interaktivní podchod pod tramvajovou zastávkou Vychovatelna v Praze. V současné době spolek usilovně pracuje na nejnovější realizaci, v rámci které zrevitalizuje celé Fügnerovo náměstí v Praze 2. Navazování nových spoluprací, díky nimž se umění ve městě posouvá ještě blíže k jeho obyvatelům, tak stále pokračuje.

WEB: https://prahoproject.cz/
IG: https://instagram.com/prahoproject/
FB: https://facebook.com/prahoproject/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf bez talentu: „Lidé umí být svině i hrdinové. Je jen na každém z nás, co si vybereme.“

bez talentu 200Fotograf bez talentu má na Facebooku po necelých dvou letech od založení stránky téměř 14 000 členů. Iedntita pro něj není důležitá, má svůj osobitý přístup i styl. Radí jak fotit a jeho posledním projektem je ten s názvem Hrdinové. Nejen o...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Správnou hračkou se stala edukativní hra Abeceda a čísla

Abeceda a cisla perexSdružení pro hračku a hru, ve spolupráci s Unií výtvarných umělců a Asociací předškolní výchovy, udělili v letošním roce ocenění Správná hračka hře českého výrobce EFKO - Karton, s.r.o. Odborná porota složená z pedagogů ...

Z archivu...


Literatura

Co se skrývá Pod maskou?

pod maskou200Kniha Zlín vydala druhou knihu ze série s novinářem Harrym Svenssonem – Pod maskou od švédského novináře a spisovatele Matse Olssona. Jaký je nástupce oceňovaného Trestu a smrti?

 

Divadlo

Návod na přežití v Divadle MANA: o lásce, naději a síle přátelství

Navod na preziti 200Návod na přežití - to je dubnová novinka, kterou připravuje divadlo MANA v pražských Vršovicích. Návod na přežití, je dojemná tragikomedie o stáří a nemoci, ale hlavně o životním nadhledu a nezdolném optimismu se skvělými herečkami...

Film

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Pirati film-plakat-origDlouho očekávaný poslední z vydaných dílů Pirátů z Karibiku se pro dvouletém prodlení a hackerském vydírání konečně dostal na světová i česká plátna. Neotřelý humor kapitána Jacka Sparrowa a jeho dobrodružství v duchu „víc...