Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

Tisk

vinylove hodiny 200Rádi bychom vám v tomto rozhovoru představili mladou designerskou dvojici – Kateřinu Dobískovou a Jana Čížka z Olomouce - která vyrábí hodiny ze starých vinylových desek. Vystupují pod značkou vinylovehodiny.cz, recyklují staré desky tak, že do nich vyřežou grafický návrh, a pak desku osadíme kvalitním netikacím strojkem. Přečtěte si s nimi rozhovor a pokochejte se výsledky jejich práce!

Vítám vás u našeho rozhovoru a poprosím vás, abyste se nám na začátek trochu představili. Jste partneři a podnikáte společně. Jak to šlape? Nehádáte se kvůli byznysu moc?

Kateřina Dobísková: Žijeme spolu a pracujeme v jednom malém bytě.  Honza pracoval dříve jako manažer v jednom centru sportu a zdraví, ale jeho práce už ho nenaplňovala. Rozhodl se proto zaměstnání opustit a začít pracovat na svých snech, ne na snech někoho jiného.

Jan Čížek: Káťa byla odjakživa student na volné noze. Zjistila velice brzy, že nechce být zaměstnanec, ale chce mít volnost cestovat a žít kdy bude chtít, ne kdy jí zaměstnavatel vymezí 20 dní dovolené. Ze začátku spolupráce a společné žití šlapalo bez problému, ale teď je toho čím dál víc a je to náročnější. Občas máme rozdílné názory a musí dojít k jejich výměně. Umíme si ale zavčas uvědomit, že už toho máme dost a je potřeba na chvíli vypnout, hodit některé věci za hlavu a nenechat se úplně pohltit prací.

Vyrábíte designové hodiny z vinylových desek, kterým tak vdýcháváte život. Jak se zrodil tento nápad?

Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě. Sám pro sebe si zkusil hodiny vyrobit a povedly se. Na podzim se rozhodl, že se do výroby pustí naplno.

vinylove hodiny

 

A co se vám vybaví, když se řekne vinyl nebo gramofon? Já si vzpomenu na skotačení u Šmoulů a nezapomenutelný zvuk, když se zadrhla jehla.

Káťa: Já jsem jako malá slovo vinyl neznala, říkalo se u nás jen desky. Na gramofon mám spoustu vzpomínek. Vybavuji si pouštění desek u babičky, nejoblíbenější byla od Boney M a Šmoulové.

Honza: Já si vzpomenu, jak jsem jako malý objevil gramofon u babičky. Vypadal jako skříň a moc mě bavilo prozkoumávat, co všechno umí. Teď ho mám doma.

Kde berete vinylové desky? Bylo složité najít dodavatele? Hraje někdy roli i interpret desky nebo si se vším dokážete poradit?

Desky skupujeme různě na internetu nebo nám je lidi sami nabízí. Samozřejmě ale neřežeme každou desku – třídíme je a ty nejlepší kousky si schováváme. Často se nás lidi nebo novináři ptají, jestli si až dojdou desky budeme nechávat vinyly vyrábět. To opravdu nebudeme. Jde nám o recyklaci a nechceme, aby byl vyroben produkt/materiál pro výrobu dalšího produktu. Jde nám o upcycling, o vracení věcí do oběhu.

Můžete nám prozradit, jak probíhá výroba? Co vše se dělá ručně a co strojem?

Detailní popis vám prozrazovat nebudeme :-) ale můžeme říct, že hrubý obrys se dělá strojem a pokud jsou motivy moc drobné, tak pak přichází na řadu skalpel, nůžky nebo třeba zubní vrtačka.

Co je obecně na práci a výrobě nejtěžší? Kromě kreativity to bude také přesnost, je to tak?

Nejtěžší je vymyslet a poskládat dohromady složitý motiv, aby to celé byl jeden pospojovaný kus a nic při řezání neodpadlo a pak se manipulací nepolámalo. Občas děláme opravdu velmi jemné linky. Více než přesnost je důležitá důslednost při montování.

A jak je to s odpadem z výroby? Dokážete jej zase využít? Jak?

Odpad se snažíme co nejvíce minimalizovat. Z odřezků vyrábíme náušnice a přívěšky, takže nám skutečného odpadu z vinylu zbude opravdu málo. Z obalu desky vyrábíme obaly na deníčky nebo dárkové tašky.

vinylove hodiny 1

 

Podle čeho volíte témata hodin? Jde snadno odhadnout, o co by lidé měli zájem? A co vás inspiruje?

Motivy tvoříme podle toho, co nás napadne nebo na základě poptávky po individuálním motivu. Ze začátku jsme si vytvořili pár návrhů a měli jsme mezi nimi své favority, ale pak se ukázalo, že největší zájem je o jiné. Když si někdo nevybere, tak se nás ptá: „A s kytarou žádné nemáte? Syn hraje v kapele, ty by se mu líbily.“ A na základě takovýchto dotazů pak vymýšlíme další.

V nabídce máte i hodně hudebních hodin – jedny hezčí než druhé. Vychází to z vašich hudebních preferencí? Depeche Mode, Jimmi Hendrix, Beatles, …

Ne úplně. Jimiho nebo Boba Marleyho máme spojené s vinylem. Depeche Mode chtěla paní na zakázku, takže jsme pak vytvořili i návrh pro e-shop. Beatles dřív poslouchala velká skupina našich zákazníků…. Je to různé :-).

Vyrábíte také na zakázku, setkali jste se s nějakou kuriozitou? Něčím, co vás samotné překvapilo?

Často nás překvapí kombinace, které po nás lidi chtějí. Většinou jde o narozeninový dárek. Jedna paní chtěla hodiny pro manžela. „No on hodně rád pije pivo. A taky hraje závodně házenou, nešlo by to dát nějak dohromady?“ Vlastně jednu kuriózní historku máme. Jedna paní nám hned druhý den potom, co jsme jí doručili hodiny volala, že nefungují. Že vyzkoušela všechny baterky ze všech fungujících budíků a prostě nejdou – netikají. Přivezla nám je. Na některé hodiny nemontujeme vteřinovku, protože ne na všechny se hodí. Na těchto nebyla. Používáme kvalitní německý strojek, který je tichý, a tudíž netiká. Paní tedy neslyšela tikot a neviděla pohyb ručiček, tak baterku hned vyměnila, takže neměla možnost si všimnout, že se minutová ručička pomalu posouvá.

Spolupracujete se skupinou Chinaski, která má vaše hodiny ve svém fanouškovském zboží. Jak klapla tato spolupráce?

Ano, je to tak. Navrhli jsme několik návrhů hodin pro kapelu a poslali to lidem, kteří se zabývají právě fanouškovským zbožím kapely. Návrhy se jim líbily, chtěli je trochu poupravit, tak jsme se potkali, domluvili detaily a spolupráce byla na světě. Kromě kapely Chinaski spolupracujeme i s Olomouckou radnicí a informačním centrem, kde mají v nabídce hodiny se siluetami olomouckých památek.

vinylove hodiny 3

 

Plánujete rozšiřovat sortiment? Na Facebooku jsem viděla náušnice, co bude dál?
Ano, plánujeme. Náušnice a přívěsky už prodáváme na festivalech, až se ustálí nabídka, bude i na webu. Dále pracujeme na výrobě fotorámečků a svatebních oznámeních. Snažíme se i o kombinaci vinylu s jiným materiálem ale to jsou zatím jen pokusy. Zatím jsme jen začali naše hodiny podsvětlovat.
Celý srpen a polovinu září jsme byli v zahraničí na cestě po Evropě. Snažili jsme se oslovit potencionální zákazníky a někde byl o hodiny opravdu zájem. Například v Anglii jsme se setkali s nejvíce pozitivními ohlasy.

Na závěr našim čtenářům prozraďte, kde mohou vaše hodiny koupit.

Hodiny jsou k zakoupení na našem e-shopu www.vinylovehodiny.cz, kde je možné zadat i poptávku po individuálním motivu. V Olomouci jsou naše hodiny dostupné v prodejně Flop Shop ve Ztracené ulici, dále pak v ulici Tylova v prodejně Home Decor a pak v podloubí radnice ve zmiňovaném informačním centru.

Děkuji za rozhovor!


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bylo mi třináct, když mě Helena Vondráčková okouzlila Miláčkem, vzpomíná Robert Rohál

robert perexZatímco před dvěma lety mu vyšly tři knihy Legendy česko-slovenské populární hudby, Hvězdy odvedle a Životní příběh Ivety Bartošové, pro letošek Robert Rohál připravil faktografickou knihu o Heleně Vondráčkové. Výpravnou publikaci, která vych...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Radka Zaciosová: "Jsem to pořád já, jenom s drsnou životní zkušeností"

radka zaciosova200Právě vyšla kniha Radky Zaciosové Vozík a vězení je pro každého. Radka mi zhruba před dvěma lety poslala první verzi své knihy, neboť byla zvědavá na můj názor. Když jsem knihu dočetla, resp. „zhltla“, zůstala jsem v...


Literatura

Dámský klub půlnočního plavání

big damsky-klub-pulnocniho-plavani-7yV-514225

Představa, že každou noc plavete v chladných a hlubokých vodách jezera, řeky nebo oceánu a necháváte odplout všechny své starosti, je nejen roman...

Divadlo

Na podzim do divadla: Listopad

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme hru s příznačným názvem Listopad v podání Šaldova divadla.

...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...