Stojí pokračování Ready Player One za to?

Stojí pokračování Ready Player One za to?

Tisk

ready player two 200V loňském roce spatřilo světlo světa pokračování pro mnohé kultovní knihy Ready Player One: Hra začíná s názvem Ready Player Two: Nová hra začíná, jejímž autorem je Ernest Cline.

 

 

Tato kniha vyšla u nás až po dlouhých 7 letech a podle mě opadl jak hype kolem knihy (případně filmu), tak i povědomí o tom, co se v příběhu stalo. Teoreticky však stačí vědět, že Wade Watts je vítězem soutěže vyhlášené zakladatelem kyberprostoru Oasis a je tak spoluvlastníkem společnosti, kterého čekají další výzvy.

Struktura Ready Player Two je hodně podobná předchozímu dílu. Tentokrát se jedná o odkaz zakladatele Hallidaye, o velikonoční vejce, které může, jak výrazně vylepšit Oasis, tak i změnit svět. Jenže hráči nejsou jediní, kteří po takovém bonusu touží… Opět zde máme různé hádanky a questy.

Přečtěte si naši recenzi předchozího dílu: Ready Player One: Hra začíná

V knize mi přišel hodně utahaný začátek, nemohla jsem se vůbec začíst a nějak se dostat do děje. Také questy se mi v některých případech zdály hodně natahované a nedokázala jsem ani docenit popisované světy. Na své si přijdou například fanoušci Tolkiena, ale mě to míjelo a celkově mi přijde, že Ready Player Two trpí syndromem druhého dílu, tedy že pokračování je málo kdy lepší než původní počin.

Že v tomto názoru nejsem sama svědčí i průměrné hodnocení na serveru Databáze knih (68 %) a komentáře typu, že by autor určitě neudělal chybu, kdyby pokračování nenapsal. Málokomu se chce napsat, že se jedná o špatnou knihu, ale tady tomu opravdu něco chybí a očekávání z povedené jedničky rozhodně nebyla naplněna.

PS: Před pár dny bylo oznámeno, že se i tato kniha dočká filmového zpracování.

Ernest Cline je spisovatel, scenárista, táta a geek na plný úvazek. V současné době žije v Austinu v Texasu společně s manželkou, dcerou, vozem DeLorean cestujícím v čase a velkou sbírkou klasických videoher. Ernie vystřídal v minulosti řadu povolání – živil se jako kuchař v bufetu, kuchal ryby, pracoval ve videopůjčovně pro náročné diváky i jako počítačový technik. Duší ho to ale vždycky táhlo jinam, a tak nakonec pustil všechny tyto slibné profesní dráhy k vodě, aby naplno vyjádřil svou lásku k popkultuře a začal o ní psát. Výsledkem byl román Ready Player One (2009), který zaznamenal fenomenální úspěch, vyšel ve více než třiceti zemích a jen v USA se ho prodalo přes milion výtisků. V komunitě všech nadšenců do počítačových her a milovníků 80. let minulého století se kniha stala legendou, atmosféra příběhu a napínavý spád děje plný nečekaných zvratů však dokázaly oslovit i miliony čtenářů neznalých těchto dvou prostředí. Román zaujal i filmové tvůrce – adaptaci příběhu připravil oscarový režisér Steven Spielberg. Rovněž druhý autorův román Armada (2015) se stal bestsellerem, debutoval na 4. místě žebříčku bestsellerů The New York Times a chystá se jeho filmová verze. Více na www.ernestcline.com.

ready player two

Ready Player Two: Nová hra začíná
Autor: Ernest Cline
Překlad: Naděžda Funioková
Žánr: beletrie, sci-fi
Nakladatelství: Laser (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 408
Hodnocení: 70 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/602321-ready-player-two-nova-hra-zacina.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Hadaš: „Mám vždy velkou radost, když s námi děti blbnou a řádí a jsou spokojené.“

hadas perexZanedlouho se bude v Amfíku Bukovina u Uherského Hradiště konat velká akce pro děti – Pigyáda. Na ní se objeví dětmi oblíbený kouzelník Jirka Hadaš, který je velmi dobrým kamarádem s prasátkem Pigym. Neváhali jsme proto a položili mu několik ot...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rebelové vln přinášejí netradiční pirátský young adult příběh

0043018324 reb v1

V téhle pirátské knize sice nepotkáte Jacka Sparrowa, ale Rebelové vln se mu svou bojovností a drzostí minimálně vyrovnají. První část nové série od Sary Raaschové rozhodně vplula do správných vln.

...

Literatura

Star Trek: Původní série

star trek 200Právě jsem se vrátil z hvězdného cestování s přátelskou federativní lodí Enterprise. Za svého pobytu na této lodi jsem se seznámil s hlavními členy posádky, se kterými jsem byl společně v mnoha ...

Divadlo

„Psaní je líbání v hlavě“

dobry proti severaku200Únor začal v Městském divadle Zlín premiérou půvabného díla Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Já jsem se do Dílny vydala hned na první reprízu, protože mě tato kniha dostala a byla jsem moc zvědavá, jak se s ní di...

Film

Cesta k zemskému jádru nebezpečně žhne

cesta k zemskemu jadruV nedozírných hlubinách naší planety Země se ukrývá pevné jádro, jehož tajemství je chráněno vrstvou tekutého, žhavého magmatu. Po něm se posouvají tektonické desky, které tvoří dno oceánů a ovlivňují i procesy na pevn...