Štefan Margita a Michal Kindl prozradili, jaké bude turné Intimity

Štefan Margita a Michal Kindl prozradili, jaké bude turné Intimity

Tisk

intimity 200Talentovaná česká cellistka Iris Moris vyjede se Štefanem Margitou a s Michalem Kindlem na turné nazvané Intimity, které představí koncertní podobu nových písní. Turné odstartuje 17. září 2021 a zatím čítá na třiadvacet koncertů – mezi zastávkami jsou například Tachov, Mariánské lázně, Zlín, Brno, Plzeň, České Budějovice, Znojmo, Ostrava, Olomouc, ale také Praha a Drážďany.


ŠTEFAN MARGITA NA SPRÁVNÉ CESTĚ V KRAJINĚ EMOTIVNÍCH PÍSNÍ

Jak byste své nové album představil?

Nádherné zamilované písně pro každou generaci, které vás dovedou na správnou cestu, na níž se můžete rozhlédnout po krajině melodií a vzletných textů. A třeba vám pomohou alespoň na chvilku zastavit čas a příjemně zapomenout na všední starosti.

Jako operní pěvec asi málokdy zažíváte, že by vám autor napsal písně přímo na tělo. Jaký to byl pocit, když jste je nahrával?

Velice mi imponovalo, že budu zpívat písně jednoho autora. Ale zároveň je to obrovský pocit zodpovědnosti, abych ho nezklamal.

Máte k některé z těch dvanácti skladeb zvláštní vztah?

Všechny písně mají nejen nádherné melodie, ale i působivé emotivní texty, které mě hned oslovily. Když bych měl některé vyzdvihnout, tak bych jmenoval například titulní song Na správné cestě. Velmi mne také těší zpívat písně Skřivan a Neodcházej anebo působivý duet Déšť, který zpíváme společně s Michalem a jejž jako první singl vyšleme za posluchači na konci srpna – ještě před vydáním celého alba.

Album lze žánrově řadit do pop-music. Jak k tomu přistupujete?

Vůbec nemám rád rozdělování na žánry. Buď vás písně osloví nebo ne! To je jediné, čím jsem ochotný hudbu měřit.

S Michalem Kindlem vyjedete na koncertní turné. Na co se mohou posluchači těšit?

Zazní kompletně celé album. Všech dvanáct písní plus několik překvapení v podobě duetů. Michal také zazpívá věci ze svého připravovaného alba Loutka devátá. Doprovázet nás bude skvělá violoncellistka Iris Moris, která se též představí i sólově.

Co si v souvislosti s novým albem přejete nejvíc?

Přeji si, aby se album Na správné cestě na CD i LP krásně poslouchalo a posluchačům přinášelo především radost.

intimity 1

NEJHEZČÍ ZPRÁVY MICHALA KINDLA PRO ŠTEFANA MARGITU

Michale, jak Vás napadlo složit Štefanovi Margitovi hned celé album?

Když jsem v roce 2019 měl to štěstí a hostoval jsem na koncertním turné Štefana Margity, poprosil mě, zdali bych mu složil pár písniček… Nakonec je z toho celé album. Přiznám se, že i pro mě byla veliká výzva skloubit jeho operní projev s tím civilním. Nakonec se to povedlo!

Co bylo při tvorbě nejtěžší a co naopak vás těšilo?

Při skládání mám vždycky jeden pocit, a tím je čistá radost. S každým novým nápadem, textem, melodií je to vždy stejné… Mám štěstí, že můžu přijímat zprávy odněkud seshora, a pokud tomu tak je, je album Na správné cestě výběr těch nejhezčích zpráv.

Je mezi písněmi taková, kterou byste si rád nazpíval sám?

Ano, určitě… Některé z nich jsem dokonce i zpíval. Píseň Prostě nevím anebo Paměti jsou skladby, které jsem napsal už před lety. Jsem moc rád, že si je Štefan vybral pro svoje album a ony můžou dál žít svým životem.

Jak se vám se Štefanem Margitou spolupracuje?

Díky tomu, že jsme oba dva narozeni ve znamení lva, máme podobné vlastnosti, a to se projevuje nejen na jevišti, u piana, ale i v soukromém životě. To ale neznamená, že by nějakou skladbu neodmítl. Štefan neodmítá, jen se dál nevyjadřuje. Takovou skladbu dáme zpátky do šuplíku.

Jak se těšíte na koncertní turné?

Na turné Intimity se těším moc, nejen z toho důvodu, že zde i sám vystoupím, ale především proto, že diváci konečně uslyší naše skladby. Je to takový moment, jako kdybyste několik měsíců vyráběli loď a najednou přišel den, kdy vypluje na moře. Takový pocit z toho mám. Uděláme všechno pro to, aby koncerty byly jedinečné, intimní a úspěšné. Moc se na to těším!

Tenorista ŠTEFAN MARGITA se narodil 3. 8. 1956 v Košicích. Působil a působí v nejslavnějších operních domech světa, např. v milánské La Scale, londýnské Královské opeře v Covent Garden, v newyorské Metropolitní opeře, v pařížské Národní opeře Bastille, v San Franciscu, Chicagu, Turíně, Madridu, Tokiu, Bruselu, Lyonu, Neapoli či Dallasu. Celosvětový věhlas a obdiv publika i kritiků mu přinesly především role v Janáčkových operách Káťa Kabanová, Z mrtvého domu a Osud, Tambourmajor v opeře Vojcek Albana Berga, kapitán Vere v Brittenově opeře Billy Budd, Loge ve Wagnerově Zlatu Rýna nebo Šujskij v Musorgského opeře Boris Godunov. V březnu 2019 Margita rozšířil svůj repertoár o další roli: ve stuttgartské opeře poprvé vystoupil v titulní roli braniborského kurfiřta Friedricha Wilhelma v opeře Hanse Wernera Hankeho Princ Homburský. V roce 2020 se jako Tichon v Janáčkově Kátě Kabanové vrátil na do Metropolitní opery v New Yorku. Mezinárodní kariéru začal jako Kudrjáš v Janáčkově Káťě Kabanové v ženevském Grand Théâtre. Mezi dirigenty, s nimiž spolupracoval, patří: Sir Simon Rattle, Claudio Abbado, Gerd Albrecht, Jiří Bělohlávek, Zdeněk Košler, Semjon Byčkov, Sylvain Cambreling, Seiji Ozawa, Kirill Petrenko, Aldo Ceccato, Antonio Pappano či Zoltán Peskó. V Margitově koncertním repertoáru se objevují především písně a árie Čajkovského, Mozarta, Beethovena, Schuberta, Dvořáka, Mahlera, Bartóka a Gershwina. Mimořádně se daří Margitovým tuzemským nadžánrovým albům vydaným u Supraphonu: Melancholie, X MAS, Mapa lásky. www.stefanmargita.com

intimity2

Skladatel, zpěvák a producent MICHAL KINDL se narodil v roce 1988 v Příbrami. Od svých patnácti let se věnuje živému hraní na různých společenských akcích. V roce 2017 dochází ke zlomu v jeho kariéře, kdy začíná psát vlastní písničky, díky kterým v roce 2018 vychází jeho debutová deska Barvy, která se jmenuje stejně jako jeho pilotní singl. K písničce Barvy natočil Michal také svůj první videoklip, na kterém spolupracuje s producentem svých skladeb Alešem Zenklem. Na podzim roku 2018 byl hostem turné Davida Kollera a v roce 2019 si ho na svoje letní koncerty pozvala skupina Chinaski. Na podzim téhož roku přijal pozvání od operní hvězdy Štefana Margity, aby s ním nazpíval duet Kulisy a vystoupil rovněž jako host na jeho turné po divadlech. Před Vánocemi 2020 vydává se Štefanem Margitou singl Duch Vánoc, který předznamenal v roce 2021 vydání alba Štefan Margita – Na správné cestě, které je složené z dvanácti Kindlových autorských písní. V tuto chvíli pracuje na svém novém albu Ticho. www.michalkindl.cz

Zdroj foto: © Lenka Hatašová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kolikrát si připadám jak na houpačce, říká herec Martin Vrtáček

vrtacek 200Za dvacet let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti toho získal herec Martin Vrtáček požehnaně. A nejsou to jen ceny publika i kritiky a ovace. Početná plejáda rozmanitých postav a charakterů z něj vybrousily osobnost, které nechybí pokora i sc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Petr Martinák: To, že jsem nemohl být se svými dětmi, mě málem zabilo, teď už jsem opět šťastný

Martinak 200Petr Martinák, skvělý imitátor, herec, který na nějaký čas zmizel z televizních obrazovek i z povědomí diváků se pomalu vrací na pódia, odráží se ode dna a cítí se znovu šťastný. O tom, co ho potkalo a jak se s tím vypořádal hovoří na následují...


Literatura

Každodenní život rodičů

mamoushumorem perMámou s humorem, jinak by to ani nešlo. Útlá knížečka, kterou zvládnete za jeden večer, vám nabídne náhled do života úplně normální matky, která zažívá všechny radosti i starosti spojené s rodičovstvím. Čekáte miminko, nebo už doma dě...

Divadlo

Republiko má středisková aneb lukrativní nejistota

Republiko SemTamFor perexVidím město veliké, ve kterém ZEMANU Žižkovi kalich vínem přetéká. A co na to jeho mluvčí Jan Hus? Co chystá slovenský lobista Bocian ve svém hnízdě? Nejdůležitější postavy české historie jsou zpět, aby nás varovaly, ...

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...