Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

Tisk

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kreativního umělce potrvá do 27. března. Více v následujícím rozhovoru.

 

Pokud vím, vystavuješ poprvé v Kroměříži. Na co všechno se mohou návštěvníci těšit?

Moje první výstava v Kroměříží nese název Melodie barev, a je to takový průřez mojí tvorby za posledních několik let. Ale zároveň se v rámci výstavy objeví i nějaké novinky z minulého roku. Expozice zahrnuje nejen moje malby a kresby, ale objeví se zde i digitální grafika a něco z oblasti fotografie.

oparty1

Kolikátá je to tvoje výstava a kde všude jsi prezentoval svou tvorbu?

Pokud se nemýlím mělo by se jednat o třináctou výstavu, ale možná je to číslo i větší, protože ne všechny výstavy mám uvedené na svém webu. Prezentace ve většině případů probíhaly v Moravskoslezském kraji, ale vystavoval jsem třeba i na Slovensku.

Vystavuješ obrazy, fotografie i grafické záležitosti, což vlastně prozrazuje tvé široké výtvarné zaměření. Máš období, kdy třeba jenom fotíš anebo zase jen maluješ a nic jiného tě nezajímá, anebo je to úplně jinak a každý den je ve tvé tvorbě jiný?

Asi nejvíce ideální je pro mě kombinace všech těchto vyjmenovaných činnosti. Většinou přes den kreslím, maluji nebo fotím, zatímco večer se věnuji grafickým záležitostem včetně upravování fotografii, a v posledních letech tvorbě grafických návrhu na nové látky, které jsou velice důležitým prvkem pro naší nedávno vytvořenou módní značku Oparty design, kterou rozvíjíme spolu s agenturou Enami.

oparty3

Moc se mi líbily tvoje portréty pěveckých ikon, ale i prvorepublikové filmové hvězdy. Co tě na těchto osobnostech fascinuje?

Vzhledem k tomu, že mě po celý život fascinuje filmový a hudební průmysl, tak možná proto je ten důvod, že se na mých obrazech velice často objevují filmové hvězdy nebo lidé z hudebního světa. Ale v podstatě mě fascinuje kdokoliv, kdo nějakým způsobem vytváří hodnoty, které obohacují nějakým způsobem naše životy, přitom nemusí jít pouze o uměleckou branži. Samozřejmě můj velký obdiv patří také lékařům, vědcům, sportovcům a spoustu dalším lidem z různých oborů.

oparty2

Bez inspirace a motivace to nejde… Jak to máš ty? Co tě dovede „nakopnout“?

Největší motivaci a motorem pro mou tvorbu je především další rozvoj a touha po získaní ještě větších dovednosti v oblasti tvorby. Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší. Navíc zastávám názor, že vždy je co zlepšovat a že tvorba jako taková nemá hranice dokonalosti. A co se týče inspirace, tak ta zůstává pořád stejná - od hudby a film přes přírodu až po samotný život.

oparty4

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chtěla bych být takovou babičkou!

Valerie Zawadska 200Audioknihu BABIČKA POZDRAVUJE A OMLOUVÁ SE od Fredrika Backmana, autora celosvětově úspěšného románu MUŽ JMÉNEM OVE, načetla Valerie Zawadská. Hravé, jímavé a humorné vyprávění líčí neobyčejný vztah babičky a vnučky, ale také uka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Miluše Šplechtová: Být pravdivý a uvěřitelný, to je „grunt“ herecké práce

soukromý archiv Miluše Šplechtová„Všechny role, které jsem kdy hrála, jsem měla ráda. Některé více, některé méně,“ přiznává Miluše Šplechtová, která v dětství uvažovala, že půjde ve stopách své maminky a stane se učitelkou. Našla se v herectví a hraje...


Literatura

F jako Fík: jedna z knih pro začínající čtenáře

f jako fik ivona brezinovaMáte doma začínajícího čtenáře a hledáte pro něj zajímavou knížku, která by ho bavila i poučila? Jednu takovou vám přináší nakladatelství Albatros v edici „první čtení“. Příběh pro...

Divadlo

Svetový Slovák Štefánik v podaní hry Zuzany Mišákovej

stefanik 200„Musel odísť, pretože na tomto svete by už len nadľudsky trpel, pre jeho veľkosť tu nebolo dosť priestoru, pretože v skutočnosti ľudia nič tak nevedia nenávidieť ako veľkosť, priamosť, čistý charakter a nepodkupnú dušu.“ Sarah Claire de Bois de J...

Film

Můj soused zabiják zpestří nudný večer
ImageFilm Můj soused zabiják byl ve své době svěžím zpestřením poměrně nudné reality všedního života. Každý, kdo už pár let pracuje a provádí celou řadu rutinních a každodenních činností, které postrádají jakýkoliv kon...