Aké má Maťo Ďurinda plány?

Aké má Maťo Ďurinda plány?

Tisk

durinda200Maťo Ďurinda, spevák zo skupiny Tublatanka, koncertoval na Cibula festivale v Holíči a svojou hudbou si získal celé publikum, ktoré rozospieval a roztancoval. Po svojom koncerte sa s nami podelil aj o svoje pocity a najbližšie plány.

 


Aké sú Vaše pocity, keď ste sem prišli po prvýkrát?

Teším sa, že nás usporiadatelia zavolali. Pocity sme mali vynikajúce. Všetko profesionálne. Musím povedať, že publikum bolo výborné. Zostavili sme program tak, aby ľudia, ktorí nás uvidia v tejto oblasti po prvýkrát, aby dostali prierez našej tvorby, ktorú sme vytvorili. Vybrali sme najvhodnejšie a možno najlepšie pesničky a pridali sme aj novú pesničku Dobrí priatelia, ktorá je z nášho nového albumu Uprostred chaosu. Videl som, že reakcia na všetky piesne bola veľmi dobrá. Ľudia s nami odspievali celý koncert a tešili sa z každej piesne a reagovali od prvej až po poslednú a za to im veľmi pekne ďakujem. Boli výborní.

Zostávate na celý program, alebo máte už niečo iné v pláne?

Ešte chvíľočku sa pozriem ako hrajú kapely aj po nás. Či je dobrý zvuk, lebo keď ste na pódiu úplne nepočujete zvuk v okolí. Pozriem sa aká je nálada, ale myslím, že výborná.

durinda1

Je tu niekto koho ste chceli počuť, stretnúť?

Stretli sme tu Igora Timka, nášho kamaráta z No Name aj s celou kapelou, s ním sme sa pobavili pred koncertom trochu o politike a trochu o kultúru na Slovensku a v Čechách. Kultúra ako keby mala väčšiu podporu v Českej republike ako keby si svoju kultúru viacej vážili a to už pozorujeme veľmi dlhé obdobie. Česká republika si svojich umelcov váži, dáva im príležitosti, a preto veľa ľudí chodí na koncerty a podporujú vlastnú kultúru. Na Slovensku je to trošku zabrzdené a horšie ako v Českej republike.

durinda2

Aké máte plány do budúcnosti?

Na jeseň hráme veľké turné 40 rokov Tublatanky. Turné sa volá Tublatanka - Dobrí priatelia Tour 2023 a je k 40. výročiu vzniku Tublatanky.

Bude aj niečím výnimočné toto turné?

Výnimočné bude tým, že chystáme jednu z najlepších aparatúr v Česko-Slovensku a špeciálne pripravené prekvapenia pre ľudí. Pôjde o špeciálnu svetelnú šou, ktorú si zostavíme a klavír budem mať na výťahu. Priznám sa, že sa veľmi teším. Klavír príde zo zeme a vytiahne sa do určitej výšky a tam zahrám pieseň Dnes mám rande so svojím mestom.

durinda3

Ako vznikala skladba Dobrí priatelia?

Dobrí priatelia vznikala tak, že som sedel za klavírom a prehrával som si niekoľko akordov a páčilo sa mi ich spojenie a vycítil som melódiu Dobrí priatelia. Začalo to refrénom a v ten istý deň som vymyslel k piesni slohy. Po muzike náš dvorný textár Martin Sarvaš spravil k nej text. Ten sme tvarovali tak, aby bol fakt dobrý. Povedal som, že to chcem spraviť štýlom ako keď sa stretnú starí dobrí priatelia a bavia sa o svojich zážitkoch, príhodách, o svojich bývalých láskach, ktoré prežili. Príbeh je o dobrých priateľoch, ktorí spolu spomínajú na staré dobré aj zlé časy a ťahajú to spolu už roky.

durinda4

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Kindl říká, že album Loutka devátá uzavírá jednu jeho životní etapu

michal kindl rozhovor 200Michal Kindl prokázal svoji schopnost napsat solidní popovou melodickou písničku již na svém debutovém sólovém albu Barvy, které vyšlo v roce 2018. Od té doby ušel kus cesty, která ho dovedla k nevšední spolupráci s mezi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhovor s Adamem Chroustem

chroust 200Nedávno vyšla dlouho očekávaná biografie Dr. Miloslava Stingla (* 19. prosince 1930, Bílina), českého cestovatele, etnografa a spisovatele. Jde o naprosto výjimečného muže s pozoruhodnými zážitky a zkušenostmi. Například zažil blokádu Kuby, mlu...


Literatura

Dharmachari Nagaraja: Pohádky pro malé Buddhy

Pohadky pro male Buddhy 200Příběhy v této knize dodají dětem odvahu vytvořit si pozitivní přístup k obtížím, které je mohou v životě potkat. Pokusila jsem se na tuto neobvyklou pohádkovou knihu podívat očima dětí. Jako dospělák bych řekla,...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...