Každý může být umělcem. První roční umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením!

Každý může být umělcem. První roční umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením!

Tisk

Vystava Sulicka perexDomov pro osoby se zdravotním postižením Sulická vyhlásil první ročník umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením „Každý může být umělcem“. Jedná se o výstavu děl klientů této příspěvkové organizace hlavního města Prahy.

Výtvarná technika je libovolná, každý umělec může přihlásit i více prací a soutěží se ve více kategoriích. Odborná porota ocení nejpůsobivější obrazy, svého výherce může vybrat i širší veřejnost. Na slavnostní vyhlášení naváže výstava všech přihlášených obrazů – od 30. září (kdy se uskuteční vernisáž) do 29. října v budově úřadu městské části Praha 2, která je plně bezbariérová. Konec příjmu uměleckých děl je 20. září, následně od 21. do 24. září proběhne hodnocení zaslaných děl odbornou porotou, v tyto dny také bude možné hlasování veřejnosti, přičemž vítěz bude e-mailem informován do 28. září. Po skončení výstavy budou přihlášená díla zaslána zpět autorům.

Bezbariérová výstavní plocha

„Domluvili jsme se s Museem Kampa, naproti v komunitním centru Salla Terrena, kde vystavujeme už pět let, a Kontem Bariéry, tedy partnery soutěže, a hledali bezbariérovou výstavní plochu. Se starostkou Prahy 2 Janou Černochovou jsme dojednali, že díla budou vystavena v prostorách Městské části Prahy 2, které navštěvuje široká veřejnost. Letos děláme sondu, zda je o soutěž zájem, a když to klapne, příští rok bychom ji vyhlásili v celostátním meřítku,“ uvedla ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická Lenka Kohoutová.

Vystava Sulicka

Lenka Kohoutová (vpravo) na výstavě

Projekt, který dává smysl

„Je to přesně ten typ projektu, který mi dává smysl, takže mám opravdu velkou radost z toho, že jsem byl osloven, abych se společně s Museum Kampa do něj zapojil. Jsem si moc dobře vědom, že lidé s mentálním postižením dokáží vytvořit skvělé a velké věci a mně je ctí jim být v tomto směru alespoň malinko nápomocný,“ uvedl na sociální síti Facebook Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, které muzeum provozuje.

Foto: archiv Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor - Henrich Šiška

heno 200Rozhovor - Henrich Šiška alias Heňo
„Nejsou všechny věci jenom tak, jak vypadají.“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

PŘÍBĚH: Když autista zatleská v kostele

autista perexTentokrát nepíšeme o filmu, ani o knize či o divadelním představení. Přinášíme zprávu ze skutečného života. Výpověď ženy – matky, která vychovává postiženého syna, je cennější než leckterá literární fikce. Čtěte, přemýšlejte…  Může se to stát. ...


Literatura

Žárlivé ženy dělají zoufalé věci

znicim-te-a-vezmu-si-co-je-me 200Zničím tě a vezmu si co je mé je název knihy Jane Lythellová, která vyšla v loňském roce v nakladatelství Metafora. Co se skrývá pod tímto psychologickým thrillerem, jak napovídá obálka?

...

Divadlo

Festival Věčná naděje zve s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem na představení …a bolelo nebe, inscenaci ze života dětí internovaných v Terezíně

a bolelo nebe200Pátý ročník festivalu Věčná naděje uzavře svou podzimní část 28. listopadu inscenací “…a bolelo nebe” v pražském Divadle Minor. Dismanův rozhlasový dětský soubor uvede literárně-hudební pásmo přibližující obrazy ze života dětí internova...

Film

20 let Projektu100

projekt pernyden perexProjekt 100 byl poprvé uveden do českých kin v roce 1995. Dnes již slaví 20-té výročí. Za jeho působení bylo do kiny uvedeno 179 filmů a vidělo je přes 800 tisíc diváků.