Paměti psychologa Zimbarda

Paměti psychologa Zimbarda

Tisk

pameti psychologaNakladatelství Portál vydalo publikaci Paměti psychologa, která představuje život a dílo slavného psychologa Zimbarda, iniciátora Stanfordského vězeňského experimentu. Kniha je napsána formou rozhovoru, který vede Daniel Hartwig.

Anotace knihy

V rámci Stanford Historical Society Oral History vznikly v roce 2017 nahrávky rozhovorů s předním současným psychologem Philipem Zimbardem (* 1933). V nich vzpomíná na své drsné dětství za hospodářské krize v chudinském čtvrti New Yorku v rodině sicilských emigrantů, svou touhu studovat, která ho dostala z těchto poměrů až na vysokou školu, začátky psychologické praxe v laboratoři se zvířaty, přátelství se Stanley Milgramem. Velkou část věnuje vzpomínkám na atmosféru na univerzitě v 60. a 70. letech a na okolnosti, průběh a důsledky svého světoznámého Stanfordského experimentu. Dále se ale věnuje i následujícím projektům (zkoumání stydlivosti), svému angažmá ve zkoumání vězeňských systémů, aféře kolem věznice Abú Ghrajb, své přednáškové činnosti po celém světě. Kniha přináší nejen unikátní, živě líčené, a přitom obsahově nabité paměti výrazné osobnosti světové psychologie, ale podává i široký vhled do dějin celého oboru ve 20 století.

O autorech

Philip Zimbardo patří k nejznámějším současným psychologům na světě. Proslavil se mj. svou knihou Luciferův efekt. Portál chystá k vydání jeho knihu Nesmělost.

Daniel Hartwig je historik, filozof a archivář Stanfordovy univerzity.

Ukázka z knihy

Kromě toho je kyberprostor svůdný tím, že nemá žádná pravidla, nebo je jich mnohem méně než těch, které si vynucuje společenská realita a umožňuje řídit si čas a aktivity naprosto autonomně. Je běžné, že teenageři tráví několik hodin denně u počítače nebo se smartphonem – v nejzávažnějších případech hovoří psychiatrická literatura o internetové závislosti – a brouzdají po Facebooku, chatují, hrají hry, těkají od jedné aktivity k dalším způsobem, který bychom mohli popsat jako nutkavý. Už jen povědomí o tomto trendu možná stačí k tomu, abychom zneklidněli kvůli psychické pohodě dětí a vyhlídkám, jaké má naše společnost. Ale zvlášť znepokojivý je vztah mladých lidí k pornografii v kyberprostoru.

Hodnocení knihy

Kniha přináší životopisný rozhovor o slavném psychologu Zimbardovi, který se proslavil hlavně jako organizátor Stanfordského vězeňského experimentu. Daniel Hartwig vede ze Zimbardem rozhovor, ve kterém slavný psycholog vzpomíná na své dětství a celý svůj život, především také na svou práci, své psychologické výzkumy a jejich výsledky. V závěru knihy pak v příloze najdete Zimbardovy velice zajímavé články, které byly publikované v různých odborných časopisech a podobně. Jsou to například články o vnímání časové perspektivy našeho života, o rasismu, o Orwellově románu 1984 s ohledem na současné politické vůdce či třeba o sexualitě v internetovém věku nebo o tom, jak se stát hrdinou. Pro mě to bylo velice obohacující čtení.

Paměti psychologa

Název: Paměti psychologa
Autor: Philip Zimbardo
Překlad: Linda Bartošková
Žánr: populárně naučná
Počet stran: 280
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 90 %

https://obchod.portal.cz/rozhovory/philip-zimbardo-pameti-psychologa/#ukazky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pohádky jsou pro nás velmi důležité – můžete díky nim i zhubnout nebo se proměnit,“ říká Marcela Volavka

marcela perexPohádkové příběhy provázejí lidstvo od nepaměti. V současné době je v knihkupectvích i v televizi stále více pohádek, které však již s těmi původními mají jen velmi málo společného. Spisovatelka Marcela Volavka je přesvědčená, že právě díky ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

STOROČIE SLOVENSKEJ TVORBY

soza 200V koncertnej sále v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave sa 12. októbra uskutočnil slávnostný galavečer s podtitulom Storočie slovenskej tvorby. Záštitu nad ním prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Predstavilo sa na ňom sto dvads...


Literatura

Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře

TmaNakladatelství Portál vydalo tajuplnou knížečku akorát tak do kapsy. Jmenuje se Tma a je nejen o hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře norské novinářky Sigri Sandberg, která se vypravila na svou dobrodružnou cestu za poznáním světa i svého vlastního nitra. 

...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Peter Gábor v jednom kole

peter gabor 200Už dvacet inscenací, pod nimiž je podepsán jako režisér, má na svém kontě v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě Peter Gábor. Jeho prozatím poslední prací je hra nizozemských autorů Hermana Kocha a Keese Prinse Večeře, jejíž česk...