Literární časopis Tvar vybírá na nový web živé literatury a žádá veřejnost o podporu

Literární časopis Tvar vybírá na nový web živé literatury a žádá veřejnost o podporu

Tisk

tvar 200Literární obtýdeník Tvar, který funguje již jednatřicátým rokem, se rozhodl vybudovat nový web, kde sjednotí všechny své platformy (tištěná čísla, webový magazín Ravt, podcast Varta, literárně-kritickou cenu Tvárnice a další) pod jednou střechou s novou grafickou podobou od Barbory Klimszové. Cílem je také zprovoznit rubriku Skladiště, kam bude moci přispívat i široká veřejnost. Tvar nyní žádá o podporu tohoto velkolepého projektu formou crowdfundingové sbírky na Hithitu, kde nabízí nespočet zajímavých literárních odměn.

 

Obtýdeník Tvar patří mezi hlavní české literární časopisy. Začal vycházet už v roce 1990 a od té doby se v něm objevily texty předních osobností české literatury, ale rovněž texty začínajících autorů a autorek, z nichž se postupně staly výrazné literární persony – například Ondřej Macl (Cena Jiřího Ortena a Cena Václava Buriana) nebo Jan Škrob (Drážďanská cena lyriky). V redakci pracovali Emil Hakl, Wanda Heinrichová, Štefan Švec nebo třeba Pavel Kosatík.

Proč Tvar žádá o podporu?

Tvar si za tři dekády své existence získal pevné místo v české kultuře. Mimochodem: o Tvaru se mluvilo také v seriálu Až po uši od Jana Hřebejka – postava ztvárněná Františkem Němcem zde mluví o „předplatném Tvaru“ jako symbolu kultivovanosti a kulturního přehledu. Za takovou pověst je Tvar vděčný – na druhou stranu nechce být časopisem pro několik zasvěcených. Chce přinášet kvalitní literaturu širokému spektru čtenářů!Právě proto plánuje redakce vytvořit nový a obsáhlý web časopisu!

Tvar je periodikum, jehož cíle nejsou komerční, ale které usiluje o poskytování veřejné kulturní služby. Převážně je tak financován z dotací Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR. Tyto dotace, prodeje tištěných čísel a předplatného pokrývají provoz Tvaru. Nelze však za těchto podmínek z každoročních příjmů financovat natolik ambiciózní projekt, jako je nový web vyžadující komplexní redakční systém i zcela přepracovanou podobu. Z toho důvodu se redakce rozhodla požádat o pomoc své čtenáře a další příznivce živé literatury! Z vybraných peněz bude zaplaceno grafické zpracování nových responzivních stránek z dílny Barbory Klimszové, samotné kódování stránek včetně redakčního systému, algoritmu pro čtenářské hlasování, zpřístupnění 30letého archivu a mnohé další.

Nový web bude literárním přístavem pro čtenáře, spisovatele i spisovatelky, a to s obsahem, který bude poskytovat to nejlepší ze současné české literatury:

  1. Nabídne 50 procent tištěného obsahu.
  2. Přesune obří archiv Tvaru (několik dekád literatury!) pod jednu střechu, aby se tak pro čtenáře vytvořila „digitální knihovna“ plná poezie, prózy, rozhovorů a esejů.
  3. Web bude rovněž domovem pro zcela nové platformy podporující českou literaturu
  • VARTA: nový literární podcast časopisu. Pořadem provází zkušený moderátor a oceňovaný básník Jan Škrob.
  • SKLADIŠTĚ: platforma, do níž mohou svými básněmi a povídkami přispívat všichni čtenáři.
  • TVÁRNICE: literárně-kritická cena Tvaru udělovaná každoročně již několik let.
  • RAVT: on-line magazín Tvaru.

Přidejte se k podporovatelům Tvaru!

Tvar je nedílnou a dlouhodobou součástí českého literárního světa, a proto je redakce upřímně ráda, že časopis podporují výrazné spisovatelky a spisovatelé. Mezi ambasadory a ambasadorky Tvaru patří následující osobnosti: tvůrkyně slavného Hrdého Budžese Irena Dousková, legendární romanopisec Václav Kahuda, fascinující básnířky Jitka N. Srbová a Marie Šťastná, kontroverzní básník Kamil Bouška, oceňované literátky Petra Soukupová a Olga Stehlíková, originální básník Ondřej Hanus, nezaměnitelný Michal Šanda, hvězdná Ivana Myšková a v neposlední řadě již zmínění Jan Škrob a Ondřej Macl.

Tyto osobnosti poskytují Tvaru nejenom podporu, ale také své charisma – mezi odměnami za příspěvek v kampani si přispěvatelé mohou vybrat rovněž předměty s fotografiemi těchto hvězdných literátů a mnohé další.

tvar 1

Více informací:

https://www.hithit.com/cs/project/10584/tvarujte-ceskou-literaturu

Sociální média: Facebook, Instagram, YouTube
Web: itvar.cz
Platformy Tvaru: Ravt, Varta


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K práci ve studiu jsem přistupovala s pokorou, nadšením a zodpovědností, říká Markéta Z.

marketa perex 200I když má za sebou několik muzikálů, roli Vandy v televizním seriálu Ulice nebo zpívání s kapelou Boom! Band, obrovský prostor dostala zpívající herečka Markéta Z. právě na albu Bosa, které pro ni v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

První český gastronomický on-line magazín je na světě

chefparademag perexPřestože pražská škola vaření Chefparade funguje už sedm let, své příznivce stále dovede překvapit. Každý rok totiž přichází s revoluční gastronomickou novinkou. Letošním hitem se bezesporu stane nový Chefpa...


Literatura

Lehne království popelem?

Království popela, perexKdo ví. Já osobně jsem napnutá jak kšandy, jak to se světem Aelin a jejích přátel dopadne. Víly, čarodějnice, lidé s magií i bez ní jsou v ohrožení. Armáda valgů je za humny a královna v poutech. Nikdo není v bezpečí. Bitva o holý život, ale i bu...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Konfident nás zklamat nemůže

altZlo plodí zlo, a o tom film je.

 

...