OBRAZ VERSUS ŽENA NA PLÁTNĚ

OBRAZ VERSUS ŽENA NA PLÁTNĚ

Tisk

Obraz vs zena200Jak jsou ženy prezentovány ve vizuální kultuře? Jaké jsou jejich obrazy ve filmu, ve výtvarném umění či ve zpravodajství? Německý Goethe-Institut a Fresh Eye, jediná česká platforma pro studium vizuální kultury, zvou ke kulatému stolu a k projekci aktuální německé komedie Miluj svého robota. Panelová diskuze i uvedení filmu jsou prvním příspěvkem nového kulturniho cyklu „FEM2:2 Das Jahr de l'égalité“, v jehož rámci se Francouzský institut v Praze a Goethe-Institut věnují tématu rovnoprávnosti žen ve společnosti.

„Obraz ženy v kultuře do jisté míry vnímáme skrze hrstku hudebních, filmových a módních celebrit. Pod touto sférou primární viditelnosti však leží společenská infrastruktura, která tyto obrazy utváří – skupiny autorek a autorů, zadavatelek a zadavatelů, producentek a producentů, kritiček a kritiků. Těmi, kdo však formují ty nejmocnější reprezentace žen a ženství, jsou nakonec samotné divačky a diváci, kteří mohou předkládané obrazy přijímat, modifikovat i odmítat,“ říká Andrea Průchová Hrůzová z platformy Fresh Eye, moderátorka a spoluorganizátorka večera.

Debata Obraz versus žena na plátně pátrá po tom, jak vypadají emancipované obrazy emancipovaných žen. Jaké stereotypy již byly na malířském a filmovém plátně úspěšně překonány a které přetrvávají? O tom budou v moderované diskuzi hovořit filmová teoretička Klára Feikusová a kunsthistorička Zuzana Štefková.

Následovat bude projekce nové komedie Miluj svého robota (Ich bin dein Mensch) německé režisérky Marie Schrader. „Film se zabývá futuristickou otázkou vztahu člověka a robota. Vypráví intimní příběh dvou nevyrovnaných postav. Fantastická herečka Maren Eggert v roli archeoložky Almy filozofuje o lásce, intimitě a o tom, co znamená být člověkem," říká Luisa Rath, programová ředitelka Goethe-Institutu v Praze.

Diskuzně-filmový večer v pražském kině Edison je první aktivitou nového kulturního cyklu FEM2:2 Das Jahr de l'égalité. Jde o francouzsko-německo-českou iniciativu věnovanou tématu rovného postavení žen ve společnosti.

Obraz vs zena

CO? Debata Obraz versus žena na plátně a projekce filmu Miluj svého robota
Kdy? 11. února 2022 od 18:00 hodin
Kde? EDISON Filmhub, Jeruzalémská 2, Praha 1

Vstup volný, rezervace volných vstupenek přes GoOut.

Více informací: www.fem22.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Silvestr Szabó: „Když jdeš po buši a před tebou se vztyčí kobra… znám lepší druhy zábavy“

200rDo listopadových večerů se hodí tento obsáhlý rozhovor s fotografem Silvestrem Szabó, který se věnuje hlavně focení přírody. Jeho názory i příběhy jsou velmi osobité a věřím, že se i pobavíte.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Praha 12 dává šanci handicapovaným spoluobčanům

Handicapovaní perexHandicapovaní spoluobčané z obecně prospěšné společnosti Focus nebo učni Odborného učiliště pro žáky s více vadami v Komořanech zkrášlili Prahu 12 záhony i stromy.

...

Literatura

Thug Kitchen: Fuck(t) drsná veganská kuchařka

thug 200Kuchařka, která má koule. To přesně vystihuje tuhle veganskou drsotinu od nakladatelství JOTA. Je napěchovaná 115 opravdu hustými veganskými recepty. Psaná je bez servítek. A kuchyň se zaměřuje hlavně na dostatek zeleniny a pravidelno...

Divadlo

„Jsme citoví analfabeti”

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři ...

Film

Ve filmu Ready Player One vám Steven Spielberg ukáže úžasný virtuální svět

ready player one perexV roce 2045 se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli způsob, jak z neveselé reality utéct. Je to OASIS, rozsáhlý svět virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylan...