Autor plejády hitů a vynikající aranžér Vítězslav Hádl slaví narozeniny

Autor plejády hitů a vynikající aranžér Vítězslav Hádl slaví narozeniny

Tisk

vita hadl 200Sedmasedmdesáté narozeniny slaví v těchto dnech hitmaker, pianista a vyhledávaný aranžér Vítězslav Hádl. Je podepsán pod celou řadu hitů, které zpívali Hana Zagorová, Karel Gott nebo Helena Vondráčková. Ale je také autorem hudby přibližně k šedesáti filmům a televizním inscenacím.

 

Vítězslav Hádl se narodil 5. května 1945 v Praze. Pochází z muzikantské rodiny, což bylo rozhodující i pro něj samotného. Je absolventem pražské konzervatoře, kde vystudoval obory varhany, skladba a dirigování. Ještě jako student si přivydělával v pražském Rokoku, kde jako pianista v divadelním bandu doprovázel dnes už legendární muzikál Filosofská historie.

vita hadl 1

Později hrál v doprovodné kapele Evy Pilarové, potom ve skupině Karla Vágnera, která doprovázela Hanu Zagorovou. Právě pro ni napsal a zaranžoval spoustu písní (Benjamin, Cesta ke štěstí, Jsi mrtvá sezóna, Melodram, Na pátou ranvej, Příboj, Tvá kočka, Vlaštovčí hnízdo). Poté, co odešel z Vágnerovy kapely, působil jako redaktor v Supraphonu i jako hudební dramaturg v televizi, ale léta byl profesorem skladby a hudební improvizace na Pražské konzervatoři.

vita hadl2

V letech 1979 – 1984 spolupracoval s Helenou Vondráčkovou. Byl nejen supervizorem, hlavním autorem a aranžérem na jejích pěti albech Múzy, Sblížení, Zrychlený dech, Ode mne k tobě a I´m Your Song, ale současně řídil studiový orchestr. Vedle toho zaranžoval zpěvačce i řadu písní, které vycházely na singlech, anebo se objevily v televizních pořadech.

Vítězslav Hádl je podepsán pod hity jako Já jsem tvá neznámá (Hana Zagorová), Dávné lásky (Hana Zagorová a Karel Gott), Jen já a motýl (Iveta Bartošová), Dingi lingi, ding dong (Helena Vondráčková a Karel Gott), Jednou je hůř, jednou je líp (Jiří Korn), Kino Gloria (Petr Rezek), Zatracenej čáp (Marie Rottrová a Pavel Landovský) nebo Tvá země (Waldemar Matuška).

vita hadl 3

Alespoň jednu píseň od něj má ve svém repertoáru řada českých pop interpretů, ať už jde o Evu Pilarovou, Milana Drobného, Yvettu Simonovou, Dalibora Jandu, Milušku Voborníkovou, Jaromíra Mayera, Jitku Zelenkovou, Jiřího Štědroně, Naďu Urbánkovou, duo Stanislav Hložek – Petr Kotvald nebo Valérii Čižmárovou.

Jako autor uspěl na soutěžích i festivalech, například v mezinárodní části festivalu Bratislavská lyra 1982 byla jeho písnička Sblížení (v podání Heleny Vondráčkové) oceněna stříbrnou lyrou.

vita hadl 4

Vítězslav Hádl je také autorem hudby přibližně k šedesáti filmům a televizním inscenacím (jsou mezi nimi i tituly Trhák, Křtiny nebo Jako kníže Rohan), právě z jeho autorské dílny pocházejí písničky jako Lásko, amore (Hana Zagorová a Juraj Kukura), Sexem sek jsem (Juraj Kukura) nebo Nech brouka žít (Juraj Kukura). Pravděpodobně první filmovou písničkou Vítězslava Hádla je dnes už slavný duet Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře Znala panna pána, který zaznívá v komedii Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu

Politika touhyPokud vás zajímá, jak se žilo a milovalo v dobách hluboké totality, pak sáhněte po knížce Politika touhy z nakladatelství Host. Autorkou je socioložka Kateřina Lišková věnující se ve své publikační činnosti tématům gend...


Literatura

Nenechte se napálit, hroši trpaslíky nejedí!

hrosi 200Nakladatelství CPress přišlo s aktuální publikací s lákavým názvem Hroši žerou trpaslíky! a podtitulem praktický průvodce světem hoaxů, fake news a dalších bullshitů.

 

...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Celé dlouhé filmové večery na Youtube. A zadarmo!

 

youtubeOblíbený komunitní portál Youtube.com si zřejmě začal zahrávat s ohněm. Nebo je nová strategie společnosti začátkem něčeho nového? Sledujte filmy online a zadarmo.

...