Která herečka je nově zapsána v knize rekordů?

Která herečka je nově zapsána v knize rekordů?

Tisk

Simca200Rekord nese název - Divadelní herečka hrající průběžně během jediného roku největší počet hlavních rolí.



Simona Stašová, jedna z nejpopulárnějších a nejoblíbenějších hereček u nás má na svém kontě jedno velké prvenství, které nemá obdoby u nás, ale při hledání podkladů k rekordu, snad ani ve světě.

Simona Stašová v průběhu jediného roku (2022) odehrála na různých scénách po celé republice hlavní role v 9 různých divadelních představeních, přičemž v době registrace rekordu zkouší hru další, která bude na repertoáru od prosince 2022 a rekordmanka v ní ztvární rovněž hlavní roli Marc-Gilbert Sauvajon: Třináct u stolu (Divadlo Lucie Bílé).

Simca1

Simoně Stašové bylo ve zmíněné divadelní sezóně 67 let a hlavní role ztvárňovala v těchto hrách, odehraných např. na níže uvedených scénách:

  • Tennessee Williams: Skleněný zvěřinec – KC Zahrada (Praha 4)
  • Rodolfo Sonego, Alberto Sordi, Renato Giordano: Vím, že víš, že vím – divadlo ABC
  • Neil Simon: Poslední ze žhavých milenců – Letní scéna Ungelt
  • Eduardo De Filippo: Filumena Marturano – Letní scéna Ungelt
  • Ernest Thompson: Na zlatém jezeře – divadlo ABC
  • Neil Simon: Vězeň na druhé Avenue – Letní scéna Ungelt
  • William Shakespeare: Veselé paničky Windsorské – Praha (Letní shakespearovské slavnosti)
  • Willy Russell: Shirley Valentine – divadlo ABC
  • Neil Simon: Drobečky z perníku – Letní scéna Harfa.

Zajímavostí také je, že v listopadu 2022 hraje z 9 rolí hned 8 a devátou zkouší.

Počin byl do České databanky rekordů Agentury Dobrý den, spravující Muzeum rekordů Pelhřimov, zaevidován 23. listopadu 2022 v rámci tiskové konference pořádané v Divadle Lucie Bílé u příležitosti uvedení hry Třináct u stolu. Předání Certifikátu bylo velkým překvapením nejen pro Simonu Stašovou, ale všechny další herce z komedie Třináct u stolu.

„S panem Miroslavem Markem jsme celou dobu o rekordu mlčeli a chtěli jsme Simoně udělat radost. Dle jejich slov se tak stalo. Byla překvapená, dojatá. Simona je úžasný člověk a skvělá herečka. Obdivuji její paměť,“ řekl s úsměvem Petr Mráček, který agenturu Dobrý den oslovil.

Simca3

Zdroj foto: Lukáš Krajčo


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Vydra: „Budu jezdit a věnovat se koním, dokud budu schopen nasednout.“

altDo letních dní vám přinášíme rozhovor s populárním hercem a chovatelem koní, Vaškem Vydrou. Dozvíte se v něm například, jak vzpomíná na pořad StarDance, či jaký má vztah k vaření.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Karlovu Studánku navštívil tatínek Pepa z komedie S tebou mne baví svět

Novy perex2Karlovu Studánku navštívil herec Pavel Nový, který účinkoval v pořadu S vámi mě baví svět… a ze mně (země) se zachvěla. Držitel Českého lva zde před sedmatřiceti lety natočil  komedii století  S tebou mě baví svět


Literatura

Pokřivený obraz dokonalosti a krásy

chut prazdna perexLidská mysl je fascinujícím nástrojem, který se však často vymyká z rukou svého držitele, ačkoliv se domnívá, že má stále všechno pod kontrolou. Psychika pak dokáže vytvořit takovou iluzi, která u člověka odstartuje řízenou ...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...