V Lugansku se rozjíždí kurs češtiny, bylo tam otevřeno české kulturní centrum

V Lugansku se rozjíždí kurs češtiny, bylo tam otevřeno české kulturní centrum

Tisk

Lugansko 3 (2)V Luganské národní univerzitě Vladimíra Dalja bylo 7. května slavnostně otevřeno České kulturní centrum nesoucí jméno novináře a protinacistického odbojáře Julia Fučíka. V rámci pražského semináře, pořádaného Spojenectvím Práce a Solidarity, o tom nedávno informoval Nikola Čech, člen kolektivního vedení Levé perspektivy a místopředseda Společnosti přátel Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky.

 


Lugansko 4

"Založení centra iniciovali katedra Politických věd a mezinárodních vztahů Ústavu filosofie a společensko-politických věd LNU a předseda české Společnosti přátel Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky Jaromír Vašek," uvedl Čech. Pomohly i místní odbory. "Chceme aby se Češi a obyvatelé Luganské lidové republiky víc poznali," pokračoval.

Lugansko 1

V centru už se rozjel kurs češtiny pro tamní studenty, chystají se další aktivity. Jazykový kurs se hodí, neboť Dajl, po kterém nese univerzita název, byl mj. uznávaný jazykovědec. Jazykové, kulturní a historické centrum v Lugansku otevřeli i Italové, kteří tam provozují také družstevní pekárnu. "Například Finové ve spolupráci s Luganskou lidovou republikou provozují cestovní kancelář," dodal Čech, který byl v LLR spolu s dalšími na desetidenní návštěvě.

Lugansko 5

Publikace z Česka

Slavnostní otevření centra bylo ve velkém stylu. Zúčastnili se ho náměstek vedoucího kanceláře Hlavy Luganské lidové republiky Sergej Gončarov, první náměstek ministerstva vzdělání a vědy Nikolaj Klipakov, první náměstek ministerstva spojů a masové komunikace Jurij Peršikov, předseda Republikového výboru odborů učitelů a vědců Oleg Koval a aktivisté z Ruska, Německa, Irska, Litvy, Izraele, Srbska, Itálie, Španělska, Polska a Finska.

Lugansko 2

S hudebním programem vystoupili zpěvák vojenské hudební skupiny Novorusko Roma Razum, soubor klasických tanců Akvamaín a skupina studentů Dajlovy univerzity. Češi-dobrovolníci přivezli do centra mimo jiné různé publikace.

Lugansko

Velkou zásluhu na jeho vzniku má již zmiňovaný Vašek, který četně navštěvuje místní školy, děti seznamuje s českou kulturou, obdarovává je tím, co potřebují nebo jim dělá radost, a v Praze například vystavuje fotografie z Donbasu.

Lugansko 3

Foto: archiv Nikoly Čecha


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá žena na hlavě nosí neviditelnou korunku, říká Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

karolina kopincova6 (2)Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tato nádherná tmavooká hnědovláska svým půvabem bere každému dech, a to bez nadsázky. J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Stoletý stařík a šestero jeho vyvolených

big umeni-politicke-strategie-sest-vudc-YXh-511476 (2)Ve své nejnovější knize Umění politické strategie: šest vůdčích postav moderního světa věnuje 


Literatura

Jak se zbavit kil – stálé téma dne

kni 200Hubneme a hubneme a hubneme. K tomu nás nabádá tisk, rozhlas i televize. Chodí nám nevyžádané e-maily na zaručeně dokonalé prostředky, které nám zajistí lepou postavu. Úspěšní jsou přece jen ti štíhlí – kdo nezvládá vlastní váhu, nezvládá...

Divadlo

Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Peskova divadlo perexEliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát s...

Film

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let