Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Tisk

Peskova divadlo perexEliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát se herečkou.

Když se Eliška Otýlie ujme a rozhodne se jí pomoct, nejdřív si myslí, že z dívky herečka nikdy nebude. V Otýlii se však ukrývá obrovský talent, a tak se brzy stane jednou z nejuznávanějších hereckých osobností. Zatímco Otýlie září, Eliščina kariéra postupně upadá a zdá se, že bude muset o své místo na slunci svést boj se svou vlastní studentkou.

První divadelní premiéra v nově otevřeném Tvůrčím domě Elišky Peškové

Autorem inscenace Pešková vyprávějící o dvou talentovaných a oblíbených herečkách je Josef Kačmarčík, který se ujal i režie. Premiéra proběhla 26. 10. 2023 a nekonala se tradičně ve Švandově divadle, ale v nedávno otevřeném Tvůrčím domě Elišky Peškové (www.tvurcidum.cz), který je prostorem určeným pro amatérské umění, kreativní vzdělávání a sousedská setkání.

Umění, přátelství a rivalita

Hořká komedie se zaměřuje na vztah hereček, na jehož pozadí se odehrávají velké společenské změny, které výrazně zasáhnou i do českého divadelnictví. Postavení uznávané učitelky a nepříliš šikovné žačky se rychle mění: protože se ukáže, že Otýlie má na to, aby byla herečkou, stanou se z žen přítelkyně a kolegyně. Při společné práci se pak projeví, že každá z nich má k herectví jiný přístup. Eliška bez debaty a dlouhé přípravy zahraje všechno, co jí přidělí, Otýlie potřebuje dostatek času na to, aby postavu, kterou má hrát, pochopila a vcítila se do ní.

No a když se k tomu přidá fakt, že Otýlii všichni chválí a obdivují a Eliščina sláva mizí, je jasné, že mezi nimi musí zákonitě dojít ke střetu. Obě bojují za to, v co věří, obě milují herectví a obě udělají všechno pro to, aby zářily na jevišti. Obě se těší z rozvoje českého divadla, obě se touží dostat do divadla Národního, které snad brzo vznikne… avšak svého cíle dosáhne jen jedna z nich.

O herectví vážně i s nadsázkou

Ve hře se prolínají vážné okamžiky s těmi komediálními. Díky tomu je příběh skvěle vyvážený, takže pobaví, poučí i dojme. Obě hrdinky jsou vykresleny velmi realisticky, a tak můžete sledovat nejen jejich triumfy, ale také jejich slabosti a selhání. Vývoj vztahu je dynamický a zábavný, změna poměrů v českém divadelním prostředí strhující a scéna tvořená kosmetickým stolkem a věšákem na šaty jednoduchá a promyšlená zároveň. Závěr hry jen potvrzuje propracovanost příběhového konceptu a umožňuje oběma ženám nalézt smíření i sílu na další cestu. A když k tomu přičtete skvělé herecké výkony, je jasné, že Pešková je jednou z těch divadelních her, které byste si neměli nechat ujít.

Peskova divadlo

PEŠKOVÁ
Autor a režie: Josef Kačmarčík
Dramaturgie: Vojtěch Nejedlý
Žánr: hořká komedie
Výprava: Linda Holubová
Hudba: Čeněk Vaculík
Produkce: Karolína Hanzlová
Hrají: Miroslava Pleštilová, Iveta Hlubučková
Uvádí: Švandovo divadlo
Premiéra: 26. 10. 2023
Délka představení: 1 hod 20 min bez přestávky

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: www.svandovodivadlo.cz/inscenace/885/peskova


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je pro mě naprosto přirozenou součástí každodenního života

Marie Kocian Matlova200Odmala se věnovala současně hře na klavír a housle, nakonec se díky tatínkovi soustředila na hru na housle, kterou studovala na několika prestižních hudebních školách. Od sezóny 2015/16 působí houslistka Marie Kocián Mátl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Literatura

Romantika + akce = Střemhlavý pád

stremhlavy pad 200V listopadu vydalo nakladatelství Ikar další knihu z Edice světový bestseller, tentokráte zacílili na ženy a vsadili na tutovku v podobě Sandry Brown. Její Střemhlavý pád má ty správné složky, aby vytvořil napínavou akční knihu p...

Divadlo

Na road-movie? Jedině se slušným člověkem!

slusny-clovek200Jízda životem, i tak bychom mohli nazvat novou inscenaci Švandova divadla. Martina Krátká napsala a zrežírovala novou hru pro smíchovské divadlo na motivy novely Karla Čapka Obyčejný život. Nachystejte si jízdenky, revizor vašeho ž...

Film

Dvě knížky o známých osobnostech slovenského kulturního života

sfu perexS publikacemi o pozoruhodných, něčím výjimečných osobnostech – zvláště těch takříkajíc současných - bývá potíž. Buď bezvýhradně poklonkují a velebí, nebo se naopak zaujatě vyžívají v odsudcích, jako kdyby chtěly skácet dosavadní modly, jak jsme se mohl...