Jak se zbavit kil – stálé téma dne

Jak se zbavit kil – stálé téma dne

Tisk

kni 200Hubneme a hubneme a hubneme. K tomu nás nabádá tisk, rozhlas i televize. Chodí nám nevyžádané e-maily na zaručeně dokonalé prostředky, které nám zajistí lepou postavu. Úspěšní jsou přece jen ti štíhlí – kdo nezvládá vlastní váhu, nezvládá pracovní úkoly. Tohle všechno se na nás valí ze všech stran. Jen mne tak napadlo, jestli ten, kdo celý den počítá kalorie, odvažuje krabičky a myslí na to, co ještě smí sníst, může myslet i na něco jiného… Ale to není tématem této recenze.

 

Ta se týká knihy, která radí čtenáři, jak dospět k lepé postavě. Za zaručené návody jak zhubnout utrácíme (asi většina z nás, ne všichni) nemalé peníze, není nám líto kupovat hubnoucí kúry, lahvičky se zázračnými medikamenty a jiné vymoženosti. Celé dny řada z nás dumá, co sníst a přitom netloustnout…  Jídlo je fenomén, váha nepřítel. Čím víc o jídle mluvíme, čteme a řešíme ho, tím jsme, zdá se, kulatější. Nepomáhají příkazy a zákazy, pomáhá jedině správná motivace. A takovou najdeme právě v příručce Malá kniha štíhlosti Lauren Slaylonové. Z vlastní praxe autorka ví, jak podpořit po štíhlé postavě toužící klienty, jak je správně naprogramovat a jak jim dodat správnou míru sebevědomí. Bez toho se totiž hubnout nedá. Sestavila program, který je srozumitelný, názorný, nic se v něm nepřepočítává na kalorie, za nic se v něm netrestá. Vlastně je to taková „hrníčková kuchařka“ hubnutí. Když si totiž představíme, co můžeme nasoukat do úst v poměrech, které si umíme snadno představit (nevážíme, nepřepočítáváme), hned nám to jde veseleji. Proto Lauren převádí množství vhodných potravin na misky, hrnky, můžeme je poměřit s velikostí mobilu, rtěnky – prostě toho, co si dokážeme snadno představit vizuálně.

Za důležité považuji, že celý tréninkový proces pojala autorka jako příjemné čtení, opakuje, co z nás každý dobře zná, ale takhle na papíře to oslovuje ještě líp, netrestá, jen se zmiňuje co je nejdůležitější: porušíme-li svou snahu o úbytek kilogramů, centimetrů, tukových oblin chybou, nerušme své předsevzetí a pokračujme. Čili, uděláme-li dietetickou chybu, nezačněme se zase cpát s tím, že začneme „odněkdy“ znovu, ale pokračujme a nevyčítejme si. Výčitky = stres; stres = chutě! Jak milá slova, jak důležitá rada!

Knížka se čte jako příběh – příběh, který by mohl dovést nejednoho k úspěšnému cíli. A to bez stresů a zbytečných kotrmelců, které vedou jen k jedinému – k jojo efektu. Než se postavíte na start k menším oblinám, přečtěte si tohoto rádce, odstartujete snáz a na svou metu jistě dosáhnete. Je totiž téměř na dosah, jak říká americká odbornice v oboru klinické výživy.

kni 1

 

Slaytonová, Lauren: Malá kniha štíhlosti. NOXI, Bratislava 2014. 224 s. ISBN 978-80-8111-200-3.
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: nakladatelství 

Noxi.sk - Malá kniha štíhlosti

Noxi.cz - Malá kniha štíhlosti

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Uběhlo dvanáct let. Jak to, že kamarádčiny děti nezestárly ani o den?

Dokonale děti perexKdyž Beth veze syna na zápas, rozhodne se, že se zajde podívat na dům, který patří její bývalé nejlepší kamarádce. Neviděly se dvanáct let, ale ona si prostě nedokáže pomoct. Zaparkuje před Flořiným domem a přes silnici pozoruje,...


Literatura

Zábavná poučná kniha pro děti? Bojovníci od Jany Sedláčkové!

bojovnici200V listopadu nám nakladatelství B4U Publishing ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros poskytlo výborný tip na vánoční dárek! Nádherně ilustrovanou knihu Bojovníci od Jany Sedláčkové. Pokud hledáte pro děti poučné čtení s úžasnými obrázky, u kt...

Divadlo

1000 věcí, co mě serou aneb zůstaneme kamarádi?

1000veci uvodkaUž je to 865 hejtů, co se na síti objevil blog 1000 věcí, co mě serou. Moderně pojaté fejetony, kterými nás povedená trojice oblažuje a nebojí se pojmenovat věci, které štvou obvykle i nás ostatní, ale nikdy jsme je nedotvořili do „věč...

Film

Léčivá marihuana a její legalizace

pohled zevnitr lecive vlastnosti marihuany 200Zelená barva rostlin marihuany dala jméno jedné oblasti v severní Kalifornii. Smaragdový trojúhelník (Emerald Triangle) je místem, kde jsou dvě třetiny obyva...