Geisslers zvou na VILOmeniny, festival divadla, hudby a zábavy malé i větší objevitele

Geisslers zvou na VILOmeniny, festival divadla, hudby a zábavy malé i větší objevitele

Tisk

Vilomeniny200Geisslers Hofcomoedianten zvou děti i jejich rodiče o víkendu 24.–26. listopadu do Divadla VILA Štvanice a jeho okolí na tradiční festival VILOmeniny. Ten nabídne kromě divadelního programu pro menší i větší diváky také koncert kapely Bombarďák, chybět nebude ani výtvarná dílna, venkovní hřiště a odpočinková místnost s hračkami od Utukutu. Letošní ročník se ponese v duchu dávných alchymistů a děti tak čekají poslechy alchymistických podcastů a pokusy s Rádiem Junior i vyhlášení nejzajímavějších nápadů na Kámen mudrců pro 21. století.

 

Program zahájí v pátek 24. listopadu odpoledne dětská konference Mudrc TALK: Co je kámen mudrců 21. století? Na tu pozveme malé objevitele, kteří přispěli do naší alchymistické výzvy nějakým vynálezem, který by udělal dnešní svět lepším místem pro život. Jako diváci se jí ale mohou účastnit všichni zájemci o dětskou představivost i alchymistické zlepšováky. Přijďte svými zvídavými dotazy podpořit malé badatele!

Na konferenci naváže v pět hodin koncert kapely Bombarďák plný divokých písní a ztřeštěných tanečků. Hudební vystoupení okořeněné interaktivní komunikací je určeno dětem, ale díky mnoha vtipům se nebude nudit ani dospělý doprovod.

V sobotu 25. listopadu pak Geisslers Hofcomoedianten ve spolupráci s divadlem Vocaď pocaď v pražské premiéře představí lesní operu Příběh stromů, plnou známé i méně známé barokní hudby. Dětem od tří let a jejich rodičům se zjeví moudrá Matka lesa, aby poodkryla tajemství života stromů. Spolu s ní zažijí cyklus čtyř ročních období z pohledu mohutných stromů, kterým plyne čas úplně jinak než nám malým lidem.

vilomeniny Pribeh stromu
Ve dvě hodiny odpoledne pak program pokračuje loutkovou pohádkou od Studia Damúza na motivy starých židovských legend. Představení s názvem Golem děti přenese do doby vlády Rudolfa II., kdy se na Pražský hrad sjeli nejvýznamnější alchymisté a umělci své doby. Právě tehdy Rabi Löw oživil Golema, síla tohoto hrdiny z hlíny ale zaskočila i jeho stvořitele.

vilomeniny Golem

Loutkový tanec o touze být trvanlivější než kámen pro děti od pěti let a jejich rodiče poté nabídne Národní divadlo Roškopov v pohádce Ámen kámen Faust. Starý příběh o člověku, který chtěl být věčnější než Bůh, doprovodí krásné loutky, divoká hudba, zběsilé tance, ušlechtilá gesta a výkřiky velkých slov.

vilomeniny Amen kamen Faust

V neděli 26. listopadu se po obědě děti mohou těšit na pohádku O velikém čaroději od Toy Machine. Příběh vycházející z dávné jizerskohorské legendy vypráví o Tamanovi, prostém hodném chlapci z hor, který vstoupí do učení k mistru černokněžníkovi. Podobně jako známý Čarodějův učeň i on díky lásce přemůže zlého mistra a nově nabyté zkušenosti využije k nápravě nedobrých lidí.

vilomeniny O velikem carodeji

Program zakončí v pět hodin loutková groteska o malých hrdinech ze Žižkova na motivy knihy Oty Šafránka. Únos fotbalových fanynek rozjede akční příběh Bosí rytíři Studia Damúza.

vilomeniny Damuza Rytir

Po celý víkend bude připravena poslechová laboratoř, kde děti budou moci nejen slyšet všechny díly alchymistických podcastů, které Geissleři připravili ve spolupráci s Rádiem Junior, ale také si na konci každého z nich ověřit svou pozornost i znalosti při řešení doprovodných úkolů. Ke každému dílu navíc patří i pokus, který si malí objevitelé spolu s naším alchymistickým průvodcem budou moci vyzkoušet.

A co kdyby si děti raději jen tak pohrály? Nevadí, po celou dobu bude uvnitř VILY k dispozici hernička, která bude díky prodejně Ukutuku plná hraček, s nimiž se děti rozhodně nebudou nudit. Venku pak bude čekat několik úkolů, u kterých si budou moci vybít energii, nebo se v našem výtvarném stanu mohou pustit do vyrábění na míru tomu, co právě viděli v divadle.

VILOmeniny plakat

Kompletní program najdete na www.geisslers.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mitterrand se probudil ze zimního spánku

MIT perexZe zimního spánku byla probuzena bronzová busta někdejšího francouzského prezidenta Françoise Mitterranda, která od předloňského roku stojí v zahradě před Jazzovou sekcí v pražské Valdštejnské ulici.

 


Literatura

Vraždy, romance a hory: Uteč, dokud můžeš

utec dokud muzes200V lednu nám nakladatelství Metafora nadělilo knihu Uteč, dokud můžeš od americké autorky Rebeccy Zanetti, která, ač má na kontě slušnou řádku knih, v češtině s touto knihou debutuje. Mělo by se jednat o thriller či krimi, ale příb...

Divadlo

Tygr v tísni uvádí imerzivní inscenaci Mistr a Markétka

mistr a marketka 200Počátkem června ožije historický palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy imerzivní inscenací legendárního románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka. Inscenace nechá diváka volně procházet mnohovrstevnatým dějem a hledat si cestu v...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...