Landscape festival – ruku v ruce s krajinou

Landscape festival – ruku v ruce s krajinou

Tisk

lands 200Od poloviny června až do devátého září probíhá v prostorách Nákladového nádraží Žižkov a v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze Landscape festival, který je zaměřen na oblast krajinářské architektury. Máte tak možnost prohlédnout si návrhy či realizované projekty v rámci veřejného prostoru, a to v sepětí s krajinou a třeba se tak i naučit více pozorovat prostor, v němž žijete.

Nákladové nádraží Žižkov ukončilo plný provoz roku 2002, tedy po šestašedesáti letech svého fungování. Jednalo se o koncové nádraží s obrovskou kapacitou, kde docházelo k překládce zboží i jeho skladování. V posledních letech se často řešila jeho budoucnost. Jednou z možností byla i jeho demolice. Ovšem díky památkářům a dalším se podařilo ho zachránit a roku 2011 bylo vyhověno návrhu na jeho památkovou ochranu.

lands 2

 

Nákladové nádraží tvoří dvě dlouhé budovy svírající několik kolejišť, na nichž jsou odstaveny staré nákladní vagony. Tyto (otevřené) vagony jsou nyní vyplněny nejrůznějšími rostlinami, zeleninou, slámou a doplněné o další předměty či objekty (viz fotogalerie). Jiné jsou zase zaplněny pískem a pestrobarevnými lehátky určenými k odpočinku tamních návštěvníků. Proč?

Prostory nákladového nádraží již od poloviny června žijí (a to doslova) projektem Landscape festivalu, jež nese podtitul krajina – město – veřejný prostor. Projekt je zaměřen na téma poměrně opomíjené krajinářské architektury a snahy o osvětu a dialog na tomto poli. Jinými slovy se jedná o snahu zlepšit prostředí měst a obcí, zlepšit kvalitu našeho života v nich, oživit veřejný prostor. O snahu využít potenciálu mnohých míst, na která se často zapomíná a kterých je zkrátka škoda. Jako příklad mohou sloužit budovy či celé areály dříve průmyslově využívané. U nich je často jednoduší je srovnat se zemí a postavit na jejich místě obchodní dům či kancelářské prostory místo toho, aby byly využity k účelům užitečnějším a pro lidi přínosnějším. Často to bývají účely kulturní, ale jejich potenciál zajisté skýtá mnohem více možností. Nezapomeňme ale na první slovo z podtitulu festivalu – krajina. To vše by se totiž mělo dít s jejím využitím či jejím „zakomponováním“ do jednotlivých projektů.

lands 1

 

Vše je zde, na nákladovém nádraží, ukázáno na mnohých příkladech právě takovýchto projektů již realizovaných v různých evropských zemích jako jsou například Německo, Švýcarsko, Nizozemsko atd. Jsou zde k vidění i projekty prozatím ve stádiu návrhů a mezi nimi i ty týkající se některých měst v České republice. Například si zde můžete prohlédnout návrhy projektů revitalizujících různé části pražského Žižkova.

Na veřejný prostor lidé často zapomínají a přitom tvoří valnou část našich životů, protože se v něm dennodenně pohybujeme. Vypovídá o nás totiž možná více, než bychom si byli pomysleli. Je proto velice inspirující a povzbudivé uspořádání takového festivalu, který se nás s tímto snaží seznámit, toto téma oživit a možná i donutit nás se zamyslet.

V rámci festivalu můžete navštívit i Galerii Jaroslava Fragnera, kde probíhá výstava s názvem Czech Scape. Tato galerie, která se zabývá současnou architekturou ale i její historií, je zároveň hlavním pořadatelem festivalu. Od 2. do 9. září navíc můžete navštívit některou z přednášek či debat na téma veřejného prostoru či budoucnosti konkrétních míst u nás.

Více informací: Landscape festival
Facebook

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Pronská: Psaní je jako dýchání, když se jednou nadechnete, už nemůžete přestat

archiv Jana Pronská 4Psát začala již v dětském věku, nejdříve krátké historické příběhy a již tehdy snila, že jednou vydá knihu. První velký příběh Kethy, který má 750 stran začala psát ještě na ZŠ a psala jej celou střední a stal ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Malířka Lenka Kučerová Žampová vystavuje v Domě kultury v Kroměříži

Lenka 200I když v těchto dnech vystavuje v Domě kultury v Kroměříži olomoucká malířka Lenka Kučerová Žampová obrazy, v níž se zabývá prazákladem, z něhož vzešel život - vodou a mořem, jsou pro ni zásadní i další témata. Vypráví o tom ostatně v následujícím rozh...


Literatura

S láskou Louisa...Svěží zákusek do postele!

s-laskou-luisa 200Obávala jsem se, jestli to nebude červená knihovna, limonáda jak vyšitá, ale s příjemným překvapením můžu říct, že jsem se mýlila. Ano, je to do jisté míry opojný text, čtivě napsaný, strhujícím způsobem, a i když vás vtáhne do děje, nemůžu říct, že by mě au...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Cyrana z Bergeracu v beatboxovém rytmu

cyrano 200Mimořádná divadelní lahůdka čeká hned v úvodu sezóny diváky pražského Švandova divadla: 18. září bude mít ve Velkém sále premiéru Cyrano z Bergeracu. Slavný milostný příběh o nosatém šermíři, který se nešťastně zamiluje do své sestřenky, se českému ...

Film

Rosemary má děťátko – hororová klasika, která nezklame
ImageKam až sahá láska matky k dítěti? Je pro něj schopna obětovat i svůj život? Klasika mezi filmovými horory s příznačným názvem Rosemary má děťátko vychází začátkem února na DVD.

...