Humory

Humory

Tisk

humo 200Nakladatelství Plus vydalo překrásnou publikaci kreslených anekdot Josefa Lady, vycházející v Humoristických listech v letech 1911 až 1916. Edičně je připravil a opatřil doprovodným textem Tomáš Prokůpek.

 

 

Bylo to nutné, protože mnohé z anekdot bychom bez znalosti souvislostí už dnes obtížněji chápali. Lada jimi reagoval na soudobé politické události, o kterých dnes třeba už ani nevíme (např. na italsko-tureckou válku v letech 1911–1912). Originály jsou uložené v uměleckých sbírkách Památníku národního písemnictví v Praze. Této knize předchází první knižní výbor Ladových kreseb s názvem Nezbedné komiksy, v níž jsou představeny jeho rané obrázkové seriály.

Humoristické listy, čtenáři i redakcí důvěrně nazývané Humory, byly nejdéle vycházejícím periodikem v dějinách českých humoristických a satirických časopisů. Celkem vycházely 84 let, od roku 1858 do roku 1941. Josef Lada do nich přispíval relativně krátkou dobu. Jako autor kresleného humoru debutoval v roce 1905 v humoristickém časopise Švanda dudák. V roce 1907 začal spolupracovat s Humoristickými listy. Lada hledal svůj vlastní moderní, jednoduchý, srozumitelný styl vyjadřování.

Autor kreslil na objednávku redakce politicky laděné anekdoty, ale také zpracovával jemu bližší náměty, jako domácí a exotická zvířata, komedianty a cirkusy, pohádkové bytosti atd., které později zúročil v dalších svých dílech. Spolupráci s časopisem Humoristické listy ukončil v roce 1916, když jeho anekdoty začaly vydávat jiné, jemu bližší časopisy. Desetiletá spolupráce s tímto časopisem mu umožnila rozvinout kreslířské schopnosti a připravit se na svou další autorskou tvorbu. Projevil zde svůj typický smysl pro humor a satiru i schopnost komentovat s nadhledem soudobé dění („Copak dělá Jiříček? Už mluví?“ „Jo, včera poprvé řekl: To je djahota…“).

humo 1


Anekdoty v této knize jsou uspořádány do čtrnácti tematických okruhů: exotická zvířena, domácí tvorstvo, děti v akci, tetky a paňmámy, strejci a vašnostové, manželství a jiné rány, hostince a restaurace, muži (a ženy) v uniformách, drožky a samohyby, kejklíři a kumštýři, lapkové a pobudové, myslivci a sváteční střelci, politici a válka, bubáci a hastrmani. Na rozdíl od všech předchozích monografií provází každou jeho kresbu původní dobový text.
Knížka se mi velmi líbí. Všichni milovníci Ladova díla mohou v této nové knize sledovat vývoj jeho kresby v předválečném období a období 1. světové války, kdy se formoval jeho nezaměnitelný styl. Současně si mohou udělat obrázek o daném historickém období z jeho úhlu pohledu.

Hodnocení: 100 %


Název: Humory
Autor:    Josef Lada
Edičně připravil a doprovodným textem opatřil: Tomáš Prokůpek
Žánr: anekdoty, aforismy
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2014
Počet stran: 110 

www.knihcentrum.cz/josef-lada-humory/d-159201/

Zdroj foto: Nakladatelství Plus

( 4 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mariana Zacharová: Baví mě práce s publikem, které vám nic neodpustí, a vždycky musíte najít klíč, jak si ho získat

archiv Mariana Zacharová s rodinoumPI když pochází z umělecké rodiny, o herectví neuvažovala. V dětství ji bavil sport a po absolvování VŠE si vyzkoušela různá zaměstnání, nakonec je z ní lektorka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Olga Tokarczuková: Ztracené duše v dnešním světě

Ztracená dušeMám ráda knihy, které dokážou překvapit. Ta, která mě šokovala snad nejvíce v životě, je malebná a neskutečně emotivně silná publikace Ztracená duše od držitelky Nobelovy ceny za literaturu Olgy Tokarczukov...


Literatura

Mertonovi byli zabiti ve vlastním domě. Které z jejich dětí vraždilo?

Neprilis stastna rodina perexFred a Sheila Mertonovi byli bohatí a vlivní. Ale ani jejich bohatství je nedokázalo ochránit před vrahem, který jim zazvonil u dveří. Oba byli brutálně zabití jen několik hodin poté, co přivítali na veliko...

Divadlo

Na podzim do divadla: Mobilstory

200 mobilstoryO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na moderní hru si zajděte do Divadla Radka Brzobohatého na představení s názvem Mobilstory...

Film

Dny evropského filmu přece jen začnou

def logoCovidová epidemie zavinila úplné zrušení některých kulturních akcí (např. karlovarského festivalu), jiné byly odloženy na příhodnější dobu. To se mimo jiné týká rovněž DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Uskuteční se v náhradním termínu (pokud nákaza znovu nenabude...