Upečte si nějaký dobrý koláč

Upečte si nějaký dobrý koláč

Tisk

kolace 200Koláče Chez Lucie je název nejnovější knihy této známé blogerky. Pojďte se s námi podívat, co v knize najdete.

 

 

 

Kniha začíná úvodem reflektujícím autorčiny vzpomínky a výzvou, že koláče můžete začít péct právě teď, následuje kapitola Než začnete obsahující nejrůznější rady například o pomůckách nebo surovinách a představující základní techniky a pojmy. Poté už se titul zaměřuje na recepty rozdělené na koláče Ovocné, Kynuté, Snadné, nebo Světové a také na Bábovky nebo Chlebíčky.

Mně zaujal například švestkový koláč s mandlovou náplní (frangipane tart), čokoládový koláč s hruškami, pražský koláč plněný vanilkovým krémem nebo perník s povidly a čokoládou a plněné mandlové koláčky. Potěšil mě také postup na výrobu slaného karamelu, který byl k mému překvapení velmi jednoduchý a určitě jej vyzkouším nejen na jablečném koláči. Upekla jsem cuketový koláč s citronovou polevou a výsledek stál za to a recept tak bude mít čestné místo v mém zápisníčku.

Recepty v této knize jsou stručné, ale popisné, názorné a logické. Líbilo se mi, že autorka píše lidsky a také si na nic nehraje: „Přála bych si dodat odvahu všem, kteří jsou v kuchyni třeba úplně poprvé, aby se nebáli a neohroženě se pustili do pečení. Pro začátek kupte listové těsto – úplně klidně to, které je rozválené na pečicím papíře. Půlka práce hotová a ani jste tu kuchyň nepotřebovali! Někdy v budoucnu se třeba rozhodnete vyzkoušet přípravu domácího těsta (viz recept na straně 131). Anebo ne, jak chcete.“ (str. 27)

Koláče Chez Lucie jsou útlé a záleží, co od nich čtenáři očekávají. Před nákupech bych doporučila se podívat na obsah – na recepty s tím, jestli vás nějaký zaujme a jestli vám takové množství stačí. Jako takový základ do knihovny, nebo už kdyby jen díky receptu na frgály je kniha skvělá, ale zkušenější pekařky v ní zřejmě mnoho nového nenajdou.

Lucie Dvořáková pod přezdívkou Chez Lucie bloguje od roku 2009 a na profilu o sobě píše, že je „bývalá kancelářská krysa, co jí přeskočilo a stala se cukrářkou.“ Nyní je aktivní hlavně na Facebooku a Instagramu a v roce 2018 jí vyšla kniha Dorty Chez Lucie.

kolace

Koláče Chez Lucie
Autor: Lucie Dvořáková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 52
Hodnocení: 75 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58523647/kolace-chez-lucie/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům na samotě Michaely Klevisové míří na obrazovky České televize

Klevisova200Jedna z nejprodávanějších spisovatelek současnosti Michaela Klevisová obdržela v roce 2012 za román Dům na samotě Cenu Jiřího Marka za nejlepší českou detektivku. A právě touto knihou se Česká televize nechala inspirovat a natočila stejnojmenný fil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jste pořád unavení? Na vině může být stres

vse o adrenalni unave 200Nakladatelství Anag vydalo knihu Vše o adrenální únavě, která je v dnešní době velmi aktuální a zajisté pomůže mnohým z nás. Jejím podtitulem je Oživte svou energii, posilte imunitu, zlepšete koncentraci a žijte šťast...


Literatura

Motýlí kůže aneb Mlčení jehňátek po rusku?

Motyli kuze 200Nakladatelství Jota přináší do českých luhů a hájů kultovní ruský román, který Sergej Kuzněcov sepsal teprve roku 2003. Rázem se z něj mezi mladými stal hit. Marketingoví pracovníci ho nazývají „ruským Mlčením jehňátek“, ale já vidím j...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede brilantní komedii Dealer´s Choice

Dealers Choice 200Nový rok začal před pár dny a Slovácké divadlo už hlásí první premiéru. Představí ji v sobotu 14. ledna a jedná se o brilantní komedii Patricka Marbera Dealer´s Choice, která se s obrovskými úspěchy uvádí po celém světě.

...

Film

Mars útočí: Mají Marťani starosti?

mars utociMars útočí (1996) vznikl na sklonku „milénia“ a díky svému černému humoru se stal velmi populárním filmem. Jack Nicolson ve své hlavní roli předvádí, jaké může mít takový prezident s nájezdem mnohem vyspělejších...