Bezlepková strava nemusí být jednotvárná ani nudná

Bezlepková strava nemusí být jednotvárná ani nudná

Tisk

radost z bezlepkove stravy 200Nakladatelství Anag vydalo další knihu odborníků Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána. Tentokrát se zaměřuje na bezlepkovou stravu a představuje zdravé vaření bez lepku a bez mléka.

 

 

Radost z bezlepkové stravy je rozdělena do třech velkých částí: lepek, bezlepková strava a recepty. První část vysvětluje, proč je lepek problém, jaké jsou s jeho nesnášenlivostí spojené zdravotní problémy a také jak je to s těhotenstvím nebo kojenci a lepkem. Překvapilo mě, že podle autorů by měla matka úplně vysadit nebo výrazně omezit pečivo, protože pečená mouka velmi poškozuje střeva a mohla by vést i ke zhoršení kvality sliznice tenkého střeva dítěte. Spousta informací z kapitoly o bezlepkové stravě se podle mě překrývá z předchozí knihou Radost z jídla, ale rozhodně stojí za přečtení a připomenutí.

Recepty v knize se dělí na obiloviny (rýže, jáhly, quinoa, pohanka, teff, amarant, čirok, slzovka, kukuřice), luštěniny (čočka, fazole, cizrna, hrách, sója), zelenina. Závěr se pak zaměřuje na dezerty a sladkosti, a to jak nepečené, tak pečené, nebo na dorty a vánoční cukroví. Zaujala mě spousta kombinací a také některé způsoby přípravy jako je vaření v jednom hrnci, kdy se na sebe skládají jednotlivé vrstvy. Nenapadlo by mě například vařit rýži se semínky nebo s mandlemi a rozmixovat si ji na kaši, ráda vyzkouším rýži s batáty a pórkem, fritované tofu se zázvorem a hořčicí, nebo kukuřičné knedlíky.

Ocenila jsem také recepty ze slzovky a teffu a v létě si určitě připravím nějaký presovaný salát. Jak na něj? „Nastrouháme nebo nakrájíme zeleninu a smícháme ji s kvašenou zeleninou nebo šťávou z ní a umeoctem. Dáme do misky nebo sklenice a zatížíme. Necháme několik hodin odležet. Když si ho připravíme ráno, je často k obědu už hotový.“ (str. 277)

Do této knihy budu často nahlížet a věřím, že se díky ní naučím zařadit do jídelníčku ještě více luštěnin a obilovin. A vám doporučuji to samé!

MUDr. Vladimíra Strnadelová vystudovala všeobecné lékařství na Palackého universitě Olomouc. Atestovala v oboru neurologie. Při své práci na neurologickém oddělení se postupně začala věnovat celostní medicíně. Vystudovala čínskou fytoterapii, akupunkturu, homeopatii, EAV (elektroakupunktura podle Dr. Volla), dietologie. Spolu s Janem Zerzánem již 30 let léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření. Pořádají kurzy, přednášky, píší články a knihy zabývající se léčebnou stravou.

Jan Zerzán se před více jak třiceti lety vyléčil pomocí stravy z nádorového onemocnění. To bylo motivací pro následující studium dietologie a přírodní medicíny. Spolu s MUDr. Evou Strnadelovou již 30 let léčí pacienty pomocí přírodní medicíny a dietních opatření. Pořádají kurzy, přednášky, píší články a knihy zabývající se léčebnou stravou.

radost z bezlepkove stravy

Radost z bezlepkové stravy
Zdravé vaření bez lepku a bez mléka
Autor: Vladimíra Strnadelová, Jan Zrzán
Žánr: kuchařka, zdraví
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2021
Počet stran: 336
Hodnocení: 86 %

https://www.anag.cz/radost-z-bezlepkove-stravy-zdrave-vareni-bez-lepku-a-bez-mleka/pA93.3977/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Vydra: „Budu jezdit a věnovat se koním, dokud budu schopen nasednout.“

altDo letních dní vám přinášíme rozhovor s populárním hercem a chovatelem koní, Vaškem Vydrou. Dozvíte se v něm například, jak vzpomíná na pořad StarDance, či jaký má vztah k vaření.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nastal konec takzvaných normálních časů? A je nějaká naděje na jejich návrat?

Hranicni doba perexPro každou dobu je charakteristická nějaká populární diagnóza. Bezesporu to souvisí se vztahem k tomu, co je ve společnosti důležité. Psychiatrickou diagnózou této doby je hraniční porucha osobnosti.

...

Literatura

Jak se zbavit Mstivý Soni

jak se zbavit mstivy soni200V listopadu 2016 vydalo JaS nakladatelství šikovnou knížečku Jiřího Holuba s kouzelnými ilustracemi Juraje Martišky Jak se zbavit Mstivý Soni. Pokud hledáte vtipnou knihu pro děti, u které se zasmějí i dospělí, mu...

Divadlo

Homo eroticus - zajímavý projekt brněnského divadla Buran Teatr

Homo eroticus 2Koncem září uvedlo profesionální divadlo plné mladých lidí erotickou baladu Homo eroticus, aneb láska v době těla. Režisérka Gabriela Ženatá spolu s týmem realizátorů vytvořili férii, složenou z několika obrazů, ve kterých se bez obalu ...

Film

Tibetští mniši a televize

altFilm, který se může pyšnit nálepkou “první skutečně tibetský film”, Tiché svaté kameny, odpovídá kritériím profesionálního filmu délkou i technickým zpracováním. Herecké obsazení je sice poskládané z neherců, ale i ti pod režijním vedením ...