Konzumujete dostatek ryb? Otestujte se!

Konzumujete dostatek ryb? Otestujte se!

Tisk

omega marine200Věděli jste, že Češi konzumují v průměru o 78 % méně ryb, než ostatní Evropané? V porovnání s Norskem je to dokonce 10x méně! V této zemi patří mezi nejoblíbenější ryby losos a makrela. Nejvíce ryb v Evropě však mají na talíři na Islandu, a to 90 kg ročně! V České republice nemáme moře, a tak za rok sníme pouze 5,7 kg ryb na osobu. Částečně jde o sladkovodní ryby, které jsou bohužel na omega-3 méně bohaté než ty mořské. A tak se může stát, že naše tělo začne trpět jejich nedostatkem.

Omega-3 mastné kyseliny jsou látky, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Přitom jsou omega-3 pro nás a náš metabolismus naprosto klíčové. Zda přijímáte dostatek omega-3 zjistíte snadno pomocí on-line testu dole na stránce.

Živočišné nebo rostlinné omega-3?

Rostlinné omega-3 obsahují především mastnou kyselinu ALA. Kyselina ALA je ale sama o sobě pro naše tělo nevyužitelná, a proto dochází k její přeměně na EPA a posléze také na DHA. Tělo je ale schopné přeměnit pouze 2 - 5 % původního množství. U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost jen velice malá, zatímco živočišné omega-3 tělo vstřebá až 98 %! Živočišné omega-3 mastné kyseliny jsou tedy mnohonásobně účinnější oproti rostlinným.

Kde najdeme živočišné omega-3?

Nenahraditelným zdrojem živočišných omega-3 mastných kyselin jsou všechny druhy mořských ryb, především ty tučné pocházející z chladných vod. Jako příklad můžeme uvést sledě, lososa, makrelu, sardinky či tuňáka. V případě, že však konzumaci ryb neholdujete, můžete využít některý z doplňků stravy, např. OmegaMarine Forte+, vysoce kvalitní omega-3 doplněk stravy vyráběný na základě 150leté norské tradice a poznatků zpracování rybího oleje. Lososí olej, který je pro lidské tělo nejlépe vstřebatelný, je získáván z masa lososů žijících v nejčistších vodách norských fjordů.

Roční balení můžete vyhrát v naší soutěži: Buďte zdravější díky naší soutěži

OmegaMarine Forte+ obsahuje kvalitní rybí olej z norských lososů bohatý na DHA i EPA. Pokud nekonzumujete alespoň 3x týdně tučné mořské ryby, dle doporučení Evropských zdravotnických úřadů, může pro vás být vhodnou alternativou zajištění si dostatečného příjmu omega-3 konzumace kvalitních doplňků stravy. Pro podporu normální funkce srdce, mozku a očí stačí 2 malé kapsle denně.

omega marine
Více na: https://www.omegamarineforte.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Blanka Malá: „Kniha není deníčkem… Spíš vzpomínkou na období, ve kterém jsem hledala sílu.“

blanka 200Blanka Malá (1965) je matka tří dětí a babička dvou vnuček, jedné člověčí a jedné psí. Vodnářka, která svůj profesní život zasvětila rozhlasovému mikrofonu jak v soukromých rádiích, tak v Českém rozhlase Hradec Králové. V současnosti žije střídavě v H...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhovor s mastičkářkou Evou Nechvílovou: Korfu je ráj!

Eva nechvilova perex“Na měsíček lékařský nedám dopustit!” říká sympatická průvodkyně a mastičkářka, která už spoustu let žije na malebném ostrově Korfu. Bylinky se tam dají sbírat takřka po celý rok…

 

...


Literatura

„Teče voda mezi domy, teče voda z hor“

pred povodni 200Nakladatelství Odeon přineslo čtenářům závěrečný díl takzvané řecické trilogie Anny Bolavé. Po úspěšném titulu Do tmy, dalším díle Ke dnu je zde kniha Před povodní.

 

...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Babycall (Chůvička) aneb když už realitu od představ nerozeznáme

Babycall22 200V těchto lednových dnech jde do českých kin film „Babycall“, který v norsko-německo-švédské koprodukci natočil režisér Pål Sletaune. Získal za něj řadu ocenění a nominací – ceny Amanda Award, Gérardmer Award...