Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní

Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní

Tisk

jablka perexKamarád vyměnil s tetičkou velký dům na vesnici za malý byt ve městě, kde se tísnil s rodinou. Dům zrekonstruovali, ze starých stromů nechali jen jabloň. „Ta má jablek pro regiment. Zdravá, sladká, nestříkaná, vydrží do jara,“ připomněla teta. Jabloň se zarodit zdráhala pár let. „Zkouší vás,“ prorokovala teta. Po pěti letech nevěděli, co s jablky. “ Žena už všechno upekla, zavařila. Sladké nemůžeme ani vidět,“ hlásil kamarád. „Zkusil jsi jablka na slano?,“ zeptala jsem se. Nakonec, jak přiznali z čistého zoufalství, můj recept vyzkoušeli. ”Když jsou na plechu jablka, malý syn sní i zeleninu kolem nich. Z jiného jídla než plechového, tak mu říká, zeleninu odmítá,“ sdělili spokojení rodiče. 

Plechová jablka v troubě na slano
4 porce

8 jablek, 1 velká červená řepa, 1 velká cibule, stroužky česneku - celé, nasekané nebo prolisované, podle chuti, olej - u mě olivový podle potřeby, sůl, pepř, u mě černý, čerstvou celerovou nať, je-li, šťáva z poloviny citronu

+ Jablka, pokud jsou nestříkaná ze zahrady, neloupeme. Ale, můžete. Červenou řepu a cibuli jsem oloupala a nakrájela na větší kousky. Takto nebude na rozdíl od malých kousků po promíchání s olejem mastná.

+ Nakrájenou zeleninu a jablka důkladně promíchám s olejem, pepřem, česnekem, solí, citrónovou šťávou. Troubu předehřeju na 180 – 200 stupňů, horní, spodní ohřev.

+ Plech vystelu pečícím papírem. Nejprve z něj udělám kouli, pokrčím ho, propláchnu pod tekoucí vodou, lehce vyždímám a tak rozprostřu na plech. Lépe se s ním pracuje, zelenina zůstane při pečení svěží – nevyschne. Stačí papír jen propláchnout, nerozmočit. Rozložím zeleninu. Rovnoměrně, v jedné vrstvě. Tak se propeče dobře a najednou. Chcete-li křupavou, stačí 15 minut. Pokud měkkou, 30 - 45 minut. Ale, každá trouba jinak peče, dobře je vysledovat. V zásadě je dobře péct, dokud nechytí barvu, co se vám zamlouvá.

+ Zeleninu vytáhnu z trouby, posypu celerovou natí. Zjemní, ale neztratí živiny. Pokud byste nať dali péct spolu se zeleninou a jablky, ztratí je a je vysoká šance, že se připálí a zhořkne. Počkat, až zelenina vychladne a pustit se do toho.

jablka

Co vás zajímá: Jablka ze zahrady neloupu, pod slupkou je nejvíce vitamínů. Pokud více chutnají oloupaná, oloupejte - dost vitamínů je určitě i v jablku bez slupky. Jablka můžete upéct s jakoukoli sezónní zeleninou. Rovněž s jiným ovocem. Upéct lze jen ovoce. Způsobu na slano se nebojte. Dobré je podle chuti přidat nasekanou pálivou papričku. Pokud nemáte rádi nebo připravujete pro děti, česnek a chilli vynechejte. Jinak sladce pikantně slaná chuť stojí za to! Jíst se dají samostatně, s vařenými nebo pečenými bramborami. Pokud oloupané brambory přidáte nakrájené nebo nastrouhané na plátky v jablkám, upečou se spolu za stejnou dobu. Skvělé s rýží, těstovinami, chlebem. Stejně jako příloha. Teplý salát. Salát na studeno. Vyzkoušejte.

Text, foto, realizace © Maja Kadlečíková


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kuchařka nejen pro rybáře

KUCHARKA200V nakladatelství Pointa vyšla Kuchařka z rybářské chaty od Nataši Richterové. Myslím, že potěší nejen rybáře a milovníky ryb! 

...

Literatura

Obrázkové putování po mapách světa

mapy 200Nakladatelství Host vydalo ilustrovaný atlas světa, určený primárně dětem, ale i dospělí si zde mohou přijít na své. Kniha nabízí obrázkové putování po 42 zemích a 6 kontinentech na 51 dvoustranách s nádherně zdobenými okraji. Upoutávka na tuto zajímavo...

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...

Film

Be2Can se představuje podesáté

Be2Can perexJiž desátého ročníku přehlídky Be2Can se dočkají pražští i mimopražští filmoví diváci. Je to přehlídka snímků, přichystaných do tuzemské distribuce jedinou firmou – je jí Film Europe. Poněkud záhadný název této akce odkazuje k tomu, že zařazeny jso...