Kuchařka nejen pro rybáře

Kuchařka nejen pro rybáře

Tisk

KUCHARKA200V nakladatelství Pointa vyšla Kuchařka z rybářské chaty od Nataši Richterové. Myslím, že potěší nejen rybáře a milovníky ryb! 

 

 

Můj manžel má na ryby alergii, proto se mi obtížně zařazují do jídelníčku a každá inspirace je rozhodně vítaná. Z toho důvodu jsem se na tuto knihu těšila a byla zvědavá, jaké recepty přinese a jestli budou použitelné i bez té rybářské chaty, nebo party kamarádů z řad rybářů.

Odpověď jsem dostala hned v úvodním textu o receptech, kde autorka uvádí, že se inspirovala po celém světě a nejvíc pokrmů je z tresky, která je nejčastějším úlovkem v severských vodách. Navíc je většina receptů uzpůsobena přípravě i ve složitějších podmínkách, tedy například na rybářských chatách. Kdo by váhal, může se řídit i několika piktogramy jako je příprava na sporáku, příprava v troubě, nenáročný recept nebo obsahuje mořské plody. U každého receptu jsou tedy piktogramy, seznam surovin, co budete potřebovat a jednoduchý postup.

Nataša Richterová se v knize nesoustředí pouze na recepty, ale přidává i krátké glosy z rybaření v Norsku. Zpočátku se divila, co na tom její kamarádi mají, myslela si, že si tam užije několik dní u moře, rozhodně nebude vařit, a nakonec bylo vše přesně naopak. Moc mě bavilo číst, jak se do toho nakonec zamilovala a co vše v Norsku zažila. Její nadšení bylo nakažlivé a po přečtení mě úplně lákalo také vyrazit na nějakou takovou výpravu!

Navíc jsem se dozvěděla i spoustu zajímavostí o vodních tvorech. Například o rybích perlách, olihních nebo o hranáči šedém, který si pochutnává na mořských vších a může zachránit lososí farmu před invazí mořských vší.

Z receptů mě zaujala rybí polévka s maďarskou paprikou, rybí kari ze Srí Lanky, rybí knedlíčky s tomatovou omáčkou, brazilské jídlo moqueca z lososa, argentinský guláš chupin de pescado nebo asijská zázvorová rybí polévka. Zpátky na dovolenou ve Skotsku mě přenesl recept na tresku v těstíčku á la fish and chips, který si rozhodně musím udělat a zázvorová treska, co jsem zkoušela, byla opravdu výborná!

Kuchařka z rybářské chaty se mi moc líbila, četla se sama a bude mi cennou inspirací. Pokud máte rádi ryby, tak si ji nesmíte nechat ujít!

Nataša Richterová je stavební inženýrka s duší básníka, kuchařka z rybářské chaty a lektorka tvůrčího psaní. Ve volném čase vyráží na ryby do Norska, vaří podle nových rybích receptů, učí tvůrčí psaní nebo se toulá po zaniklých samotách v ráji šumavském. Publikuje na blogu Povídky z kabelky, na blogu iDnes a svou duši básníka odkrývá na platformě Poetizer. Její povídky vyšly v knihách Mami, co je to čupák? (Veritas, 2022), Jak mě připravil o panenství Dřímající hrom (Veritas, 2020) a Doba obalová (Veritas, 2017).

KUCHARKA

Kuchařka z rybářské chaty
Autor: Nataša Richterová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2023
Počet stran: 168
Hodnocení: 88 %

https://pointa.cz/project/f314ff0e-7619-11ed-a453-0242ac1c0008


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na ostrově Komodo jsem objevila mladého výtvarníka…

sperk200V minulých dnech mne na jedné módní přehlídce zaujaly šperky. Jistě jsem nebyla sama. Okouzlily mě zvláštním nápadem, zpracováním. Oslovila jsem proto majitelku pražského butiku Details Alenu Zemanovou, která tuto módní přehlídku uspořádala…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Autorka bestsellerové Kuchařky pro teenagery přichází s dalším titulem

Kucharka pro me a moje telo obalka200Tato knižní novinka právě vychází v nakladatelství Smart Press: Kuchařka pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské.

...

Literatura

Vzpomínka na Zemi: Závěrečný díl dystopické trilogie představuje hrozbu

 

vzpominka na zemi perexPo Temném lese následuje závěrečný díl čínské trilogie s názvem Vzpomínka na zemi, kterou vydalo nakladatelství Host. Završuje více než 400 let dlouhou éru lidstva a jeho kosmického vývoj...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Extrémní biker Michal Maroši se v životopisném filmu svléká do naha - obrazně i doopravdy

ten co slavi kazdy den 200Do kin míří nový dokumentární snímek Ten, co slaví každý den. Celovečerní film režiséra a kameramana Martina Vrbického shrnuje život bikera Michala Marošiho, který díky horským kolům unikl volání temných sil a dotáhl to...