3 v 1 + bonus navíc: Skvělý chřest z jednoho hrnce a expres zelený k tomu

Tisk

chrest perexKamarádka si postěžovala, že její muž nerad zkouší nové. Na chřest se dívá s nedůvěrou. Jeho kolega však chřest pěstuje a muži ho hrdě vnutil. Jemu bylo hloupé odmítnout. Mají pár dní volna, a ráda by byla i jinde, než u sporáku. Lze chřest navařit na tři dny? Množství není problém, má chřest zelený a bílý. Co neuděláte pro bezradnou kamarádku? Takže, chřest z jednoho hrnce na pokračování: hlavní jídlo, sytá hustá polévka a pomazánka.

Tepelně upravený se dá využít do rizota, těstovin, taky jako nádivka palačinek na slano, do salátu a vlastně do čehokoliv. „Kromě makovníku,“ stopla mě kamarádka. Zasmála jsem se a ujistila, že do slaného koláče, například z listového těsta nebo na pizzu či kynutý, je skvělý. A s mákem? Slaný koláč se dá přece mákem posypat, na slano, nevzdala jsem to. Kamarádka mě zastavila podruhé a prohlásila: tři recepty ve znamení chřestu jí stačí. Nestačily! Druhý den mi volala, že připravila bílý chřest a manžel si přidal! Zázrak! Nyní se ohlásila švagrová, že do hodiny je u nich. Jak expresně připravit zelený chřest s přílohou bez laktózy? Švagrová má ráda bramborovou kaši, ale do ní jde máslo a mléko, takže nemůže. „Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů!," odpověděla jsem a narychlo nadiktovala recept - pořádně rychlý.

Skvělý chřest z jednoho hrnce
3 - 4 porce

1. Chřest s kořeněnou omáčkou a máslovými bramborami

500 - 800 g bílého nebo zeleného chřestu
8 - 10 ks brambor
125 g másla
sůl
strouhaný muškátový oříšek, mletá hořčičná semínka, nové koření - pokud máte rádi

1. Brambory oloupu, nakrájím, dám do osolené vody.
2. Bílý chřest dobře omyji, dřevnaté konce odříznu. Můžete zkusit bílý i zelený také zlomit – zlom bude tam, kde už není dřevnatý. Mně se to ne vždy povede přesně - ale, vyzkoušejte.
3. Chřest, bílý, nejlépe škrabkou oloupu, slupku nevyhodím. Bude z ní skvělý vývar – proto dám slupku do hrnce a přidám tolik vody, aby byla zakryta. Trochu osolím. Chci silný chutný vývar, ne chřestovou vodu. Uvedu do varu, přikryji poklicí a vařím na minimu - dokud se neuvaří ostatní. Zelený chřest loupat není třeba.
4. Brambory uvařím za 20 - 25 minut. Na posledních 10 minut přidám do hrnce k bramborám oloupaný, podle potřeby nakrájený chřest.
5. Vývar přecedím, do horkého vmíchám polovinu másla nakrájeného na plátky. Rychleji se rozpustí a spojí s vývarem. Také pepř, pokud použijete. Když nemám vývar ze slupek, použiji vodu, ve které se vařil chřest a brambory. Pokud se pozapomenu a vyliji ji - využiji vodu. Rozpustím máslo, přidám pepř a podle potřeby trochu vývaru nebo vody.
6. Chřest vyndám na mísu, poliji máslovou omáčkou, brambory sliju. Do horkých přidám zbylé máslo.

chrest 3 

2. Chřestová polévka

Chřest a brambory uvařím tak, jako v receptu na chřest s bramborami. Asi polovinu vývaru sliju, ale nevyliju - odložím. Brambory a chřest pomixuji ponorným mixérem, podle potřeby zředím. Pokud chci chřestovou omáčku nebo krém, sliju většinu vývaru a pomixuji. Mně polévka, krém, omáčka chutná se slaným sýrem nakrájeným na kostičky. Určitě vyzkoušejte.

3. Chřestová pomazánka

Pomixuji uvařený, podle potřeby nakrájený chřest. Nebo chřest a brambory a podle potřeby trochu zředím vývarem, nebo vodou, nebo mlékem. Pokud mám po ruce, vmíchám nasekané bylinky. Petrželová nať je jistota, ta chutná každému. Mně k chřestu chutná také nasekaná pažitka, chili paprička, kopr a estragon. Bylinky nemixujte s chřestem, mohou zhořknout. Lepší je je najemno nasekat a vmíchat do hotové pomazánky. Využít se dají i sušené. Stačí mezi prsty – jsou výraznější, než čerstvé.

chrest 2

4. Bleskový zelený chřest z grilu nebo trouby a bramborová bezlaktózová kaše

500 g zeleného chřestu
olej, u mě olivový, dejte, co používáte
sůl (pro změnu lze přidat i pepř, chilli prášek, kari koření a co máte rádi a hodí se vám)
citrónová šťáva, trochu (nemusí být)
8 ks brambor
propuštěné máslo ghí nebo olej, co používáte
muškátový oříšek

1. Chřest omyji, odříznu tvrdé konce - nebo chytím a zlomím na konci tam, kde se zlomí - zlom oddělí pružnou měkkou a tvrdou část. Zelený chřest loupat není třeba.
2. Potřu olejem, osolím. Udělám to tak, že chřest dám do hluboké mísy, na to naliji olej, ten osolím a rukama potřu každý kousek chřestu. Olivový olej je dobrý pro pokožku a nehty, takže, neztrácíte na žádný způsob.
3. Chřest griluji pokud chcete křupavý 5 minut, párkrát obrátím. Pokud máte rádi měkčí, potřebuje 10 – 15 minut. Lze také upéct na plechu v troubě při 180 - 200 stupňů. Papír na pečení můžete dát, nemusíte. Narychlo poslouží i pánev, pořádně ji rozehřejte. S nepřilnavým dnem, teflonová, je dobrá volba. Chřest je hotový, pokud je příjemně zlatohnědý. Správný stupeň pečení je střední, sledujte barvu a vůni chřestu. Hotový chřest můžete (ale nemusíte) před podáváním pokapat citrónovou šťávou, případně lehce polít olejem.
4.Brambory očistím, nakrájím, doměkka uvařím v osolené vodě.
5. Vyliji téměř veškerou vodu, trochu nechám, vmíchám nastrouhaný muškátový oříšek, trochu, ve velkém množství je jedovatý a může vás rozbolet žaludek. Vmíchám přepuštěné máslo ghí, nemá laktózu – nebo olej, případně jedno i druhé. Pomačkám pučákem na brambory a tím i vymíchám. Důležité: voda musí být vřelá, jen tak budou brambory vláčné a nadýchané.

chrest 1

Proč chřest? Léčivý a afrodiziakum k tomu!

Chřest je bílý a zelený - pro expres přípravu je zelený dobrá volba. Na rozdíl od bílého zelený loupat není třeba. Stále je to ale tentýž jeden chřest. Zelený roste venku, na vzduchu, proto je zelený - fotosyntéza. Slunce se k zelenému dostane. Bílý roste či se záměrně pěstuje ve tmě, v zemi - ta se k chřestu přihrnuje, - aby byl bílý, bez fotosyntézy. Je pevnější, tlustší a na chuť jemnější.

Každý chřest posiluje nervy, pročišťuje, výborný je, pokud to přeženete s alkoholem, omlazuje, pomáhá s tvořením serotoninu, hormonem štěstí, je afrodiziakum. Přispívá ke zdravé pokožce bez akné a vyrážek, je lékem proti revmatu, otokům, bolavým kloubům, zánětům. Má delikátní chuť, téměř žádné kalorie, žádný tuk, mnoho vitamínů, minerálů, vlákniny. Posiluje trávení, metabolismus.

Dá se vařit, péct, grilovat, jíst syrový. Lepší j alespoň blanšírovat, chvíli vařit ve vroucí vodě a propláchnout ledovou. Všechno dobré se zachová a zničí puriny těžké na trávení. Chřest pomáhá při nadýmání. Chřest je cítit i po jídle na toaletě, tak se nezalekněte! Při štěpení kyseliny aspargové se tvoří sloučeniny s obsahem síry - proto to aroma. Sezónu má od konce dubna, začátku května do Jana, 24. června. Čím čerstvější, tím lepší. Chřest je ze Středního východu, ve starém Egyptě byl vyhlášený lék, ve Francii jej dlouho podávali výhradně na královském dvoře - chřest proslavila Madam Pompadour, a ta podle znalců, zda chřest je nebo není afrodiziakum, posoudit uměla.

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka


 

Zobrazit další články autora >>>