Salát z ředkviček s řapíkatým celerem, jablky, mrkví a sýrem

Tisk

salat redkvicky perexKrásně křupavé a lehce pikantní ředkvičky obsahují zejména vitamíny C a B, kyselinu listovou, bílkoviny, vápník a vlákninu. Dále v nich najdeme železo, fosfor a draslík. Pozitivně působí i ve střevech, posilují imunitu a uvolňují hleny při vykašlávání. Kromě přikusování k chlebu s máslem mohou být také ideálním základem osvěžujícího nízkokalorického salátu.


Nejčastěji najdete recepty, kde se ředkvičky kombinují se šunkou a sýrem, vejci, okurkami, hlávkovým salátem či polníčkem. Pokud máte kromě ředkviček v oblibě také řapíkatý celer, máme tu jeden salátový tip právě pro vás:

Salát z ředkviček s řapíkatým celerem, jablky, mrkví a sýrem

Co budete potřebovat (množství na cca 4 porce):
Ředkvičky – 250 gramů
Středně velká mrkev – 2 kusy
Sladkokyselé jablko – 1 kus
Řapíkatý celer – 4 řapíky
Tvrdý sýr ementálského typu – 100 gramů
Sůl – půl čajové lžičky
Cukr krystal – 1 až 2 čajové lžičky
Vinný ocet nebo limetková/citronová šťáva – 1 polévková lžíce
Olivový olej – 2 polévkové lžíce

salat redkvicky 2

Postup:
Z ředkviček odřízněte listovou a kořenovou část, omyjte a nakrájejte na silnější plátky. Oškrábanou mrkev nastrouhejte nahrubo. Jablko omyjte, zbavte jadřince a nakrájejte na menší kousky. Řapíky celeru omyjte a nakrájejte asi na centimetrové dílky. Tvrdý sýr nakrájejte na kostičky.
Zeleninu vložte do mísy, přidejte sůl, pepř a cukr. Ochuťte vinným octem či limetkovou (citronovou) šťávou a přikápněte olej.
Lehce promíchejte a nechte alespoň 10 minut odležet. Podávejte samotné, s pečivem, k masu nebo jako přílohu k pohance či rýži.

salat redkvicky 1

Tipy pro vás:
• Improvizujte i s dalšími ingrediencemi, do salátu přidejte třeba ještě natvrdo uvařená vejce, různé klíčky, polníček, loupaná slunečnicová semínka, nahrubo nakrájené vlašské ořechy...
• Můžete si připravit i zálivku s majonézou, bílým jogurtem nebo třeba přikápnout omáčku Teriyaki
• Salát lze obohatit rovněž na kousky nakrájeným pečeným kuřecím masem, šunkou anebo měkkým salámem

Dobrou chuť!

Foto: autorka článku


 

Zobrazit další články autora >>>