Za všechno může dopamin

Za všechno může dopamin

Tisk

DopaminMožná jste si všimli, že poslední dobou se slovo dopamin jaksi skloňuje ve všech pádech a že se o tomto hormonu hodně píše. Já objevila knihu nazvanou Dopamin: molekula, která určuje osud lidstva. Vyšla pod nakladatelství Dokořán ve spolupráci s Argem a napsali ji Daniel Z. Lieberman a Michael E. Long. Čekat můžete populárně naučnou publikaci přinášející spoustu zajímavých informací o této zázračné molekule, která ovlivňuje celý náš život a bez níž bychom nemohli fungovat.

Zkuste se zamyslet nad tím, proč se tak často střídají vaše nálady a proč potřebujete neustále po něčem bažit? Proč je pro vás tak důležitý sex a získání atraktivní krásky či pořádně osvaleného týpka, proč si nemůžete pomoct, když je nablízku hodně dobré jídlo, váš oblíbený alkohol či čokoláda, odkud se bere ta neuvěřitelná energie, která vám pomůže přežít i tu nejtěžší akutní situaci, při níž musíte zafungovat a ochránit svou rodinu? Proč tak snadno vzniká závislost na drogách a co s námi dělají? Jak dosáhnout rovnováhy uvnitř sebe samých, proč někteří lidé jsou tak vnitřně rozervaní a mají různé duševní poruchy, například bipolární poruchu?

Dopamin patří mezi hormony a neuropřenašeče, vzniká v našem mozku a nervové soustavě. Říká se mu také hormon štěstí a ovlivňuje naši motivaci, emoce, ale i svalové napětí a koordinaci těla. Úzce se pojí se všemu druhy závislostí na všem, čeho se jen velmi těžko vzdáváme. Kniha vysvětluje, co se děje s lidmi, když mají dopaminu hodně či málo, přináší spoustu praktických příkladů ze života nebo nejnovějších vědeckých výzkumů. Je rozdělená do několik kapitol pojednávajících o drogách, lásce, kreativitě a šílenství, radosti, touze po moci a úspěchu, schopnosti dotahovat věci do konce, nebo o tom jak těžké je dosažení harmonie a rovnováhy. Určitě doporučuji, kniha je zajímavá a může vám pomoci si ledacos uvědomit. Níže ještě přidávám anotaci.

Proč jsme tak posedlí věcmi, po nichž toužíme, ale po jejich dosažení o ně rychle ztratíme zájem? Jak to, že se vášeň tak rychle mění ve lhostejnost? Z jakého důvodu tolik lidí upadá do pasti závislostí? A proč lidé neztrácejí naději ani v těch nejhorších časech a umí skvěle řešit obtížné situace? Odpověď skrývá jedna jediná chemická látka v našem mozku: dopamin. Daniel Z. Lieberman a Michael E. Long ve své knize rozebírají roli této zásadní molekuly v navazování vztahů a vzniku závislostí na drogách i sexu nebo její význam pro schopnost plánovat. Líčí také souvislost dopaminu s kreativitou a šílenstvím či jeho možnou spojitost s politickým přesvědčením. Dopamin podle autorů do značné míry definuje lidské chování a má rovněž zásadní podíl na evolučním úspěchu lidstva během posledních desítek tisíc let. Zároveň ale s nástupem nejnovějších technologií představuje pro náš druh i smrtelné riziko, pokud se nebudeme snažit z jeho pevného, avšak neodolatelně svůdného stisku alespoň částečně vymanit.

Dopamin

Název: Dopamin: molekula, která určuje osud lidstva
Autor: Daniel Z. Lieberman a Michael E. Long
Překlad: Pavel Pecháček
Nakladatelství: Dokořán a Argo
Rok vydání: 2023
Počet stran: 304
Hodnocení: 85%

https://www.dokoran.cz/index.php?Molekula_ktera_urcuje_osud_lidstva&;p=book&id=1471


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Tučková: „Byla jsem děvče z vesnice, které se ocitlo ve spárech brněnské kultury“

tuckova200Brněnská rodačka, kurátorka pražské galerie a především také úspěšná spisovatelka Kateřina Tučková získala letos za svůj román Žítkovské bohyně ocenění Magnesie Litery, zvolili si ji sami čtenáři.<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zkuste pečovat o tělo a vlasy s tím, co máte doma

zkuste to doma sami 200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha z edice Zkuste to doma sami, tentokrát zaměřená na péči o tělo a vlasy.

...

Literatura

Zarua - město plné magie

Zarua malýNakladatelství Fragment vydává ve své ediční řadě Pendragon ty nejzajímavější romány světové fantasy. Mezi ně se určitě řadí i Zarua – ztracené město od Suzanne Rogerson, která nabízí napínavý příběh plný akce a magie.

 

&...

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

den dikuvzdani200Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o Dni díkůvzdání a vrahovi ale od Rotha, který proslul svými předchozími horory, nečekejte. Poté, co se Černý...