Vláďa Vytásek: Můj bylinkový svět

Vláďa Vytásek: Můj bylinkový svět

Tisk

muj-bylinkovy-svet (2)Jemné bylinkové šamanství a krása, něha, láska, které se můžete naučit, vycítit je jenom ze stran této knihy. A pak z přírody, z kontaktu s bylinkami. Vnímat je tělem, okem, duší, srdcem... a nechat je promlouvat. Kniha, která se povedla.

Zdaleka v ní ale není to, co vyzařuje z Vládi Vytáska, to prostě papír není schopen pojmout, ač se moc snaží… ale je tu přesně to, co autor zamýšlel: základ, mnoho a mnoho informací i o nových bylinkách a rostlinách, tvořící základ všem, kteří si chtějí oživit znalosti, rozzářit tu bylinkovou lásku v sobě nebo postavit základy celoživotní vášni pro bylinky.

Je to pořádně pevný základ použitelný v plné míře pro základní orientaci i naprosto základní zdravotní trable, které nás mohou potkat.

Ovšem to něco mezi řádky mne uchvátilo víc.

Z praktického hlediska kniha nemá chybu. Krásné obrázky, kvalitní papír, přehlednost i parádní grafické zpracování. Hned nalistujete, co potřebujete.

Počtete si i náhodným listováním, je to jako výstava přírodního bohatství, přičemž oceňuji i vložení rostlin, které jsou nyní v módě, používané a nové: rýmovník, křídlatka japonská, kotvičník, ale místa dost je i pro královny růže, nebo pampelišky, bez nebo černohlávek. Ty staré dobré a osvědčené, o kterých se třeba dozvíte něco navíc.

Vytásek

A mezi řádky prosakuje něha. Pro otevřené oči a pro ty vzácné chvíle, kdy lze svět kolem sebe procítit. Tohle autor umí a sem tam to do některých bylinek vloží, své dojmy, svůj názor, prozradí i něco ze starých herbářů. Proto tu je to jemné šamanství, to prolínání se s energií rostlin, s energií lidí a času. To je to, co považuju na této knize za třešničku na dortu, ale i důvod, proč se k ní stále vracím.

Sem tam se dozvíte o nějaké rostlině, jak vyzařuje, kdy nás láká svou chutí, kdy pociťujeme nutkání si z ní uvařit čaj, přivonět k ní, nebo na ni třeba i myslet. 

Můj bylinkový svět může být krásný zimní průvodce, kterým se projdete křížem krážem stokrát a ještě jednou, aby pak jaro uvítalo naši duši osvěženou a připravenou pojmout tu krásu, pučení a vůni zelených přátel naplno.

O autorovi:

Milovník růže stolisté Vláďa Vytásek pracuje v sociálních službách a ve volném čase se věnuje bylinkám, tvorbě a vedení kurzů, na nichž učí lidi poznávat bylinky a nacházet si vlastní cestu ke zdraví.

Vláďa Vytásek

Zdroj foto: ceskatelevize.cz

Krásný rozhovor si můžete přečíst na webu Eminentu: Vláďa Vytásek a jeho bylinkový svět

Knihu k vydání připravila Pavlína Brzáková.

Vydal Eminent, 2020, Můj bylinkový svět

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Kolář: „Na fotečku v plavkách si fanoušci budou muset ještě počkat“

kolar brnokoncert perexZpěvák Petr Kolář nemá čas na zahálení - svou poslední desku s názvem Čas nás naučí nahrával v Los Angeles, nyní pro své fanoušky chystá nové album a aktuálně má před sebou několik koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Adyashanti: Pád do milosti

Pád do milostiMyslím, že by bylo velmi zajímavé, kdybyste si k této knížce vzali i deníček nebo papír a sem tam si napsali, co zářného vás napadne. Nápady a myšlenky prostoupené klidem, mírem a obrovskou úlevou. Možná by tak vzniklo pár poznámek, malé pojednání o vašem vlastním pádu do m...


Literatura

Padělatel Adolfo Kaminsky nabízí příběh neuvěřitelné odvahy

kaminsky 200Nakladatelství Metafora nedávno vydalo pravdivý příběh muže, který zachránil stovky lidí před mučením, deportací a smrtí díky tomu, že se živil jako padělatel. Byl to Adolf Kaminsky a jeho dcera, která jej přiměla zveřejnit jeho životní misi.

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Antropologický výzkum v kuchyních starých mládenců

kitchen 200Nedávno jsem se přesvědčila o tom, že inspirace může přijít opravdu kdekoliv a kdykoliv. Na přednášce o antropologii nám byl v rámci metod zkoumání doporučen norsko-švédský film Povídky z kuchyně. A jako správný zapálený fanoušek antropologick...