Autentické příběhy ze života "hraničářů" a jejich blízkých

Autentické příběhy ze života "hraničářů" a jejich blízkých

Tisk

zivot na houpacce200„Je to jako rakovina duše,‘‘ říkají lidé s tzv. hraniční poruchou osobnosti o příznacích této nemoci. Každý den svádějí boj s touto nepříznivou diagnózou, během něhož bohužel často čelí naprostému nezájmu okolí, nebo dokonce i odmítání. O úskalích života s HPO vyprávějí v nově vycházející knize Martiny Kulhánkové – Život na houpačce. Osobní výpovědi ‚‚hraničářů’’ mohou dle autorky přispět k lepšímu pochopení jejich zdravotních potíží a upozornit i na alarmující nebezpečí, které s sebou přináší neznalost a nezájem o tuto diagnózu ze strany veřejnosti či zdravotníků.

 

 

Možná se občas cítíte smutně, naštvaně, nemotivovaně, úzkostně a říkáte si, že máte depku. Zkuste si ale představit tyto pocity několikanásobně silnější, až se vám zdá, že vás dusí, nemůžete se nadechnout a bolí vás v každičké části těla. A jen tak to neodezní – ani za den, ani za měsíc, třeba ani za několik let... Seznamte se s hraniční poruchou osobnosti. Kniha Život na houpačce vám představí 22 životních příběhů lidí, kteří mají tuto diagnózu a každý den se potýkají s obrovskou psychickou bolestí a zátěží, ale také těch, jež se snaží ‚‚hraničářům’’ pomoci; tedy jejich přátel či rodinných příslušníků. Člověk s touto poruchou se často cítí vykořeněný, osamělý, i když má kolem sebe spoustu milujících lidí. Na jednu stranu je extrémně křehký a přecitlivělý, ale na straně druhé dokáže v návalech emocí i nemilosrdně ubližovat – zejména sám sobě.

„Kniha Život na houpačce vznikla na základě smutné události, kdy se před rokem moje dcera Anetka rozhodla dobrovolně odejít z tohoto světa. Trpěla emočně nestabilní poruchou osobnosti hraničního typu. Sama se prostřednictvím svého instagramového účtu snažila o osvětu a destigmatizaci duševních poruch. Abych vyplnila prázdno ve svém srdci i životě a zároveň neponechala její odkaz zapomenut, založila jsem s dcerou Nikolou nový instagramový účet s příhodným názvem Život na houpačce,“ vzpomíná autorka knihy Martina Kulhánková.

„Během pár týdnů se začala ozývat spousta lidí, někteří jen vyjadřovali účast, jiní chtěli sdílet své starosti a poradit se. Všem se vždy snažím odpovědět a pomoci, protože vidím, jak je to pro ně důležité. A jelikož jsem těch příběhů přečetla i vyslechla opravdu hodně, napadlo mě, že by možná bylo prospěšné, kdyby se některé ‚dostaly ven‘ a poukázaly na to, že HPO není jen rozmar, že je to nemoc jako každá jiná a že si všichni, kteří s ní bojují, zaslouží pozornost svých blízkých, svého okolí, ale i odborné veřejnosti. A té se jim v současné době dostává žalostně málo. Věřím, že kniha poslouží k pochopení emocí a prožívání těchto lidí a že se jim dostane péče, kterou si zaslouží,‘‘ dodává autorka.

Kniha vychází 26. července 2022 – v den nedožitých 22. narozenin Anety Nely Kulhánkové, na Instagramu známé pod přezdívkou Dívka bez hranic. Jednotlivé příběhy doprovázejí Anetčiny sugestivní ilustrace, jedna z nich byla vybrána i na obálku.

zivot na houpacce

Martina Kulhánková se narodila 25. 9. 1969 v Praze. V roce 1991 přišla na svět její první dcera Nikola a o devět let později pak druhá dcera Aneta Nela. A právě Anetka byla jednou z obětí nemoci zvané hraniční porucha osobnosti a v roce 2021 svůj život dobrovolně ukončila. Vzhledem k této události a po neblahých zkušenostech s léčbou své dcery se autorka této knihy ještě hlouběji ponořila do problematiky duševních onemocnění a HPO obzvlášť. Prostřednictvím instagramového účtu @zivot_na_houpacce a dalších osvětových činností se snaží o destigmatizaci a přiblížení tématu psychických poruch širšímu okruhu veřejnosti.

Datum vydání: 26. července 2022
Vazba měkká / 232 stran
ISBN: 978-80-88467-18-2
K dostání také jako e-kniha


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zoella podruhé: Girl Online na turné

girl online 200Nakladatelství Jota před prázdninami vydalo pokračovaní knihy Girl Online od známé a úspěšné britské vlogerky a youtuberky Zoelly. Tentokrát se s hlavní hrdinkou Penny čtenáři dostanou do zákulisí celebrit…

...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Louis de Funes servíruje Zelňačku

zelnacka louis de funesZelňačka (1981) je jedním z těch velmi povedených filmů, ve kterých hraje stařičký Louis de Funes. Ve své knižní předloze je příběh hlavně o kontrastu zarezlých starousedlíků a nového, svěžího mládí. Fil...