Seznamte se s Babskými radami na celý rok

Seznamte se s Babskými radami na celý rok

Tisk

babske rady200Knihu obohacují originální komentáře bylinkářky Blanky Kocourkové a kresby Michaly Kopečkové. Kniha je volným pokračováním úspěšné knihy Babské rady z roku 2021.

 

 

 

Babské rady na celý rok vás překvapí množstvím jedinečných řešení pro situace každodenního života.

Vrátí vás k moudrosti generací před vámi a zároveň vás moderním způsobem naučí, jak žít úsporně, zdravě a jak dokonale využít dary přírody i postupy, které jsou opakovaně prověřeny, často i dávnou tradicí.

Mašlovačka z tymiánu? Kořalková polévka? Aviváž místo kondicionéru? Čištění radiátoru fénem? Vyzkoušejte a ověřte si, že babské rady opravdu fungují.

„Babské rady“ si posluchači Českého rozhlasu Brno ve stejnojmenném pořadu předávají od července roku 2016. V moravském rozhlasovém éteru se tak pravidelně staví mosty vzájemnosti, kdy na položenou otázku dostává posluchač odpověď od jiného posluchače. Je to jako sejít se s dobrými přáteli u jednoho stolu a podělit se o to nejlepší, co umím a co jsem vyzkoušel. Přisedněte tedy k nám, zalistujte a nechte se inspirovat i bavit. Babské rady totiž dokážou zázraky. Vyhnat kunu z půdy, odstranit ztvrdlou kůži na patách, zbavit zahradní růže mšic, připravit domácí hořčici nebo rozzářit unavené oči. A jen na vás je rady prověřit vlastní zkušeností.

Ukázka z knihy:

ALOE VERA

● Modřiny potírejte několikrát denně šťávou z rostliny, nejlépe čerstvě přeříznutým listem.
● Na svěží dech vypijte čtvrt šálku z aloe vera rozmíchaní v půl šálku vody nebo jablečné ho džusu. Napoj redukuje činnost bakterií a je příčinou nevábného dechu.
● Větší množství šťávy působí jako projímadlo.
● Polámané vlasy napraví následující zábal: Vlhké vlasy potřete šťávou z aloe vera, nechte 40 minut působit a poté opláchněte.
● Stařecké skvrny na rukou potírejte čerstvou šťávou z listů. Stimuluje růst nových kožních buněk. Opakujte několikrát denně.

Balzám z aloe na zuby a dásně:

50 g šťávy z aloe (dužiny z listů)
1 polévková lžíce jedlé sody
5 mátových lístků
5 lístků šalvěje
1 lžička kvalitního oleje

Vše dejte do mixéru a mixujte, dokud vám nevznikne směs. Na závěr vmíchejte jedlou sodu. Balzám uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. (…)

babske rady

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová: BABSKÉ RADY NA CELÝ ROK
Váz., formát 147×200 mm, 195 stran, ilustrace v textu

Více informací: https://www.radioteka.cz/detail/crobook-822511-jarka-rozsypalova-vykoupilova-babske-rady-na-cely-rok


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Brownovo Inferno: Peklo pro Langdona i čtenáře

inferno perexV žebříčku nejprodávanějších knih se novinka Dana Browna, nesoucí název Inferno, drží na předních místech již několik měsíců. Jedna z nejočekávanějších knih loňského roku se může pochlubit i velkým počtem kladných ohlasů. Jsou...

Divadlo

Skleněný pokoj: Světová premiéra původně knižního bestselleru v Brně

Skleneny pokoj 200Román britského spisovatele Simona Mawera se odehrává v Brně, mezi roky 1925 a 1968. Podkladem příběhu je osud lidí kolem slavné vily Tugendhat, světově uznávaného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Film

Sacha Baron Cohen stvořil nejroztomilejšího Diktátora v dějinách

altWadíja je malá zemička v subsaharské oblasti, která ke své existenci potřebuje pevnou ruku diktátora. Alespoň je o tom pevně přesvědčen Aladín (Sacha Baron Cohen) – po smrti Kim Čong Ila je posledním mohykánem mezi diktátory a ...