Dobová detektivka Smrt v modré napínavě vypráví o umělcích, vzestupu nacismu a berlínském podsvětí

Dobová detektivka Smrt v modré napínavě vypráví o umělcích, vzestupu nacismu a berlínském podsvětí

Tisk

moba 200Smrtí kontroverzního umělce v Berlíně roku 1922 začíná již druhé napínavé vyprávění německé spisovatelky Susanne Goga, držitelky řady německých literáráních cen. Autentická detektivka Smrt v modré je plná berlínského koloritu, nechybí napínavá zápletka, živé dialogy a propletené dějové linie. Není divu, že autorčina nejúspěšnější detektivní série je právě tato, s berlínským detektivem Leo Wechslerem, která v současnosti čítá již osm románů.

 

Smrt v modré do češtiny přeložil z originálu Tod in Blau Tomáš Butala.

Berlín 1922

Malíř Arnold Wegner zachycuje svoji dobu za pomoci ostrých kontrastů – chudoba a přepych, válka a požitkářství. Jeho obrazy, v nichž provokativně zobrazuje společnost a nedávnou minulost za první světové války, vyvolávají obdiv i znechucení, ale nikoho nenechávají chladným. Když je umělec nalezen ve svém ateliéru mrtvý, první stopa zavede kriminálního komisaře Leo Wechslera k radikální pravicové skupině Asgard, k níž se hlásí mnoho bývalých vojenských důstojníků. Vyšetřování se nevyvíjí vůbec dobře, ovšem pak Leo Wechsler dostane tip od avantgardní tanečnice They Pabstové a přijde na to, že vyšetřovaný zločin měl svědka. Jenže ten se usilovně vyhýbá akémukoli kontaktu s policií...


moba Smrt v modre
Pravou viktoriánskou atmosféru přináší v dalším napínavém románu Mrtvá z Depftfordu britská spisovatelka Ann Granger. Knihu do češtiny z originálu The Dead Woman of Deptford přeložila Michaela Martinová.

Jedné listopadové noci objeví dělník z doků mrtvolu neznámé ženy. A tak je do této neutěšené části města povolán inspektor Ben Ross ze Scotland Yardu, ovšem nedaří se mu nalézt žádného svědka, který by viděl, jak k vraždě této ženy došlo. Dokonce i Jeb Fisher, místní hadrář a vetešník, přísahá, že nikoho a nic neviděl. Mezitím se Bennova žena Lizzie snaží ututlat skandál: rodinný přítel Edgar je závislý na hazardu a nemá jak splácet dluhy. Ač nerada, Lizzie souhlasí, že navštíví vymahačku dluhů v Deptfordu, která má jeho případ na starosti. Ovšem jakmile Lizzie dorazí na místo, zjistí, že její muž vyšetřuje vraždu právě oné dámy. Edgar byl poslední, kdo viděl paní Cliffordovou živou, a měl velmi dobrý důvod ji zabít.

moba Mrtva z Deptfordu 1
Říjnové tituly nakladatelství MOBA

  • František Niedl, Probuzená šelma, thriller
  • Håkan Nesser, Kdosi buší na dveře, severská krimi
  • Susanne Goga, Smrt v modré, historická detektivka
  • Ann Granger, Mrtvá z Depftfordu, viktoriánská detektivka
  • Zdeněk Šmíd, Cejch, román
  • Jan Bauer, Pařát smrtky, historická detektivka
  • Martina Novotná, Smrt hraje vrhcáby, historická detektivka
  • Laura Madeleine, Ozvěna skandálu, román pro ženy
  • Veronika Černucká, Oběšencův vrch, Edice Původní česká detektivka
  • Stanislav Češka, Odložená vražda, Edice Původní česká detektivka
  • Ladislav Beran, Ukradený důkaz, Edice Původní česká detektivka

Více informací: www.mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Odhalte chybějící kousek životního příběhu Jima Hoppera

stranger things200Sledování seriálu Stranger Things jsem dlouze odkládala, i když se na něj pěla velká chvála. Odrazovalo mě, že se odehrává v osmdesátých letech - a vycpávky na ramenou, modré oční stíny a trvalá, na to se obvykle odmítám dívat. Nic...

Divadlo

Rozprostřeno: recept na život

altV experimentálních prostorech NoD se během června třikrát představila divadelní reality show Rozprostřeno. Pět lidských osudů, pět večeří o tříchodových hláškách, s nejznámější českou podvečerní zábavou podoba čistě náhodná...

Film

Přátelský podvod aneb Mystifikace (nejen) v české literatuře 20. století

mys 200Historická sebereflexe českého národa o sobě samém mnohdy vycházela z podvržených podkladů, tvářících se přitom naprosto seriózně a důvěryhodně, ba státotvorně. Tak tomu bylo v případě Hájkovy kroniky, při sporech kolem Rukopisů. A stejná slova lze vztáhno...